تاخیر در صدور ویزای نماینده دائمی ایران در سازمان ملل به دلیل بررسی سوابق گذشته او
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران مطلع شده است که دولت آمریکا صدور ویزا برای نماینده معرفی شده از سوی ایران برای سمت نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل در شهر نیویورک را با تاخیر مواجه کرده است. یک منبع آگاه به کمپین گفت که احتمال می رود دلیل این اقدام، تردیدی است که نسبت به سابقه آقای ابوطالبی در جریان حادثه گروگان گیری در سال ۱۳۵۸ وجود دارد. مقامات وزارت خارجه امریکا و ایران از اظهار نظر در این باره خودداری کرده اند.
روز ۱۱ مارس، روزنامه واشینگتن پست در خبری نوشت که حمیدابوطالبی هفته هاست درخواست ویزا داده است اما بدون پاسخ از سوی آمریکا مواجه شده است. مقامات وزارت خارجه حاضر به ارائه توضیحاتی در این زمینه نشدند.
مشخص نیست که دلیل این تاخیر، رد درخواست ویزای او و همزمان تلاشهای وزارت خارجه برای حل مساله و رساندن ابوطالبی به نیویورک است و عملا مقامات آمریکایی با تاخیر بیش از حد متعارف به تهران پیام فرستاده اند که فرد دیگری را به جای او معرفی کنند یا آنکه بررسی سوابق آقای ابوطالبی بیش از حد متعارف به طول انجامیده است.
رسانههای ایران در ۱۵ دیماه از اینکه حمید ابوطالبی، معاون سیاسی دفتر رئیس جمهور، قرار است جایگزین محمدخزاعی، نماینده دائمی ایران در سازمان ملل در شهر نیویورک بشود خبر دادند. پیش از محمد خزاعی، دکتر محمدجوادظریف عهده دار این سمت بود. او پیش از این سفیر ایران در ایتالیا، استرالیا، بلژیک، اتحادیه اروپا( به مدت ۱۵ سال) و مشاور وزیر امورخارجه برای ۵ سال بوده است.
در خاطرات دانشجویان خط امام، نام حمیدابوطالبی در چندین موارد مطرح شده است. از جمله آنکه در همان سال ۱۳۵۸ وقتی«اولین گردهمایی جنبش های آزادی بخش» در تهران برگزار شد، برای دعوت از جنبش های آزادی بخش که مرکز آنها در الجزایر بود، حمید ابوطالبی به همراه عباس عبدی از افراد پیشرو در جریان گروگان گیری سفارت آمریکا، به این کشور سفر کرد تا مبارزین این جنبش ها را به تهران دعوت کنند. از جمله دعوت شدگان، جنبش آزادی بخش فتح، پولیساریو، مورو، زیمباوره، شیعیان عربستان، عراق و جنبش امل بود.
محسن سازگارا تحلیلگر مسائل ایران در واشینگتن و همچنین یکی از بنیان گذاران سپاه پاسداران به کمپین بین المللی حقوق بشر درایران گفت که دولت آمریکا موظف است که به کسانی که در گروگان گیری سفارت آمریکا در سال ۷۹ دست داشته اند ویزا ندهد به همین دلیل سختگیری و تحقیق زیادی می کنند که مطمئن باشند افرادی که ویزا می گیرند در این حادثه دخالت نداشته اند. آقای سازگارا به کمپین گفت: « پیش از اینکه به آمریکا بیایم وقتی خودم برای یک فرصت مطالعاتی برای ویزای آمریکا اقدام کردم حدود چهار ماه روند صدور ویزا طول کشید و وقتی به آمریکا آمدم و پرس و جو کردم متوجه شدم که مسوولین آمریکایی سختگیری زیادی اعمال می کنند برای اینکه مطمئن شوند ویزا را به افرادی نمی دهند که در جریان حادثه گروگان گیری افرادی مشارکت داشته اند.»
با این وجود آقای ابوطالبی در مصاحبه ای با وب سایت خبری خبرآنلاین گفته است که اساسا وی در زمان اشغال سفارت در تهران نبوده است و تنها برای ایفای نقش مترجمی در سفارت حضور داشته است. ابوطالبی در پاسخ به سوالی که موضوع مطرح شدن نام او برای دفترنمایندگی ایران در آمریکا موضوع حضور او درجریان گروگان گیری را به همراه داشته است گفت: «من نزدیک پانزده سال است که در کشورهای غربی بسیار نزدیک به آمریکا از اروپا تا استرالیا سفیر بوده و همیشه هم سروکارم با غرب بوده است. حتی درسال ۱۳۷۳ هم که به آمریکا رفتم و مدتی عضو هیئت نمایندگی کشورمان درمجمع عمومی سازمان ملل بودم هیچ وقت این گونه سوالات در لفافه پیچیده مطرح نبوده است.»
او گفته است که در مواردی همچون دادن ویزا به او برای حضور در آمریکا، مقامات این کشور براساس واقعیت عمل می کنند: « البته دلیل آن روشن است وآن اینکه دراین گونه موارد، آن کشورها وحتی آمریکایی ها هم به دور از ابهام ویا هراس و فوبیای داخلی و برمبنای واقعیات به این مطالب توجه می کنند. واقعیت این است که من در سیزده آبان آن سال و زمان اشغال اصلا در تهران نبودم که از این امر مطلع ویا درآن مشارکت ویا حضور داشته ویا نامم مطرح باشد؛ بلکه من دراهواز از ماوقع مطلع شدم. مدتی بعد که به تهران آمدم یک روز مرحوم شهید دادمان به واسطه یکی دیگر ازشهدا و فرماندهان جنگ تحمیلی به نام مرحوم شهید ذاکر به من پیغام داد که آنها برای ترجمه به زبان فرانسه به کسی نیاز دارند که بتواند این کاررا انجام دهد؛ من پذیرفتم و از منزل به فرودگاه رفتم و به همراه نماینده ویژه پاپ رهبرمسیحیان کاتولیک که وارد تهران شده بود برای اولین بار وارد سفارت شدم. یکی دو باردیگر هم وقتی که درارتباط با خارج، کار ترجمه لازم بود آنرا به زبان انگلیسی ویا فرانسوی انجام دادم، مانند: ترجمه در زمان آزادی کارکنان زن و سیاه پوستان در کنفرانس مطبوعاتی؛ که جنبه ای کاملا انسان دوستانه داشت.»
روز ۲۸ اسفند روزنامه کیهان با انتقاد از سکوت وزارت خارجه ایران در قبال تعلل صدور ویزا برای حمید ابوطالبی گفت که محمدخزاعی از همتایان خود در نیویورک خداحافظی کرده و به تهران بازگشته است.
حمید ابوطالبی متولد سال ۱۳۳۶ تهران و دارای مدرک دکترای جامعه شناسی تاریخی از دانشگاه لوون فرانسه، کارشناسی ارشد جامعه شناسی سیاسی از دانشگاه سوربن فرانسه، کارشناسی ارشد تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی از دانشکده الهیات دانشگاه تهران و کارشناسی جامعه شناسی از دانشگاه تهران است.