ابهام دروضعیت سمیه رشیدی پس از یک ماه بازداشت
مقامات مسوول پرونده سمیه رشیدی از فعالان حوزه زنان از اراپه هر گونه اطلاعاتی در مورد بازداشت وی خودداری می کنند و طی روزهای گذشته با تمدید بازداشت موقت صادرشده، همچنان وی را در سلول انفرادی نگهداری می کنند. رشیدی ۲۴ ساله (متولد ۱۹۸۵)، ۲۱ آذرماه (۱۹ دسامبر) دستگیر شد. پیش از آن در ۱۴ دسامبر ماموران ساعت شش صبح با مراجعه به منزل او به تفتیش خانه او پرداختند و برخی از وسایل شخصی او و هم اتاقی اش مانند رایانه شخصی و دست نوشته هایش را با خود بردند. همان زمان به وی احضاریه ای داده شده که به شعبه ۱۲ دادگاه انقلاب در تاریخ ۱۹ دسامبر مراجعه کند. او پس از مراجعه در روز مقرر، مورد بازجویی قرار گرفت و تفهیم اتهام شد و قرار بازادشت وی صادر گردید.
طی مدت بازداشت وی تنها دو بار از زندان تماس گرفته است. بار اول وی با یکی از دوستانش تماس گرفت و گفت که در زندان اوین به سر می برد. بار دوم نیز تماس کوتاهی با خانواده اش داشته است. سمیه رشیدی که دارای خانواده ای سنتی-مذهبی است طی سالهای گذشته از فعالان حوزه زنان در سازمان های غیردولتی و نیز دانشگاه بوده است. عمده فعالیت او روی موضوع خشونت خانگی بوده است. وی به منظور بررسی این موضوع یک انجمن دانشجویی تاسیس کرده بود و به آموزش دراین خصوص مشغول بود. اگر چه پس از مدتی انجمنی که وی تاسیس کرده بود (انجمن زبان زنان ایرانی) لغو امتیاز شد.
او که در دانشگاه رشته جامعه شناسی می خواند، سال گذشته در کنکورسراسری در دو رشته مطالعات زنان و مطالعات فرهنگی با رتبه بالا قبول شد. اما هنگام دریافت کارنامه درکنار اسمش ستاره بود. این درحالی بود که محموداحمدی نژاد در جریان مناظره های تلویزیونی نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری وجود دانشجویان ستاره دار را به کلی رد کرده بود. «دانشجویان ستاره دار» اصطلاحی است که طی سالهای گذشته و با روی کار آمدن محموداحمدی نژاد در سال ۲۰۰۴ مطرح شد. به این ترتیب برخی از دانشجویانی که در جریان دوره لیسانس در دانشگاه ها فعالیت سیاسی و یا فرهنگی واجتماعی می کردند علیرغم داشتن رتبه های بالا در امتحانات باید مورد گزینش وزارت اطلاعات قرار می گرفتند. اما هیچ کدام از این افراد علیرغم حضور درجلسات گزینش و بعضا دادن تعهدهای کتبی مبنی مورد نظر مقامات اطلاعاتی موفق نشدند به سر کلاس های درس بروند. رتبه وی در رشته مطالعات زنان۴ و رتبه دررشته مطالعات فرهنگی ۲۹ بود. وی طی ماه های پس از ستاره دار شدن از همه راهکارهای قانونی از جمله دیدار با نمایندگان مجلس برای پیگیری این موضوع استفاده کرد. او دیدارهایی نیز با مسوولان سازمان سنجش کشور داشت اما این دیدارها عملا به نتیجه مثبتی منجر نشد.
علاوه بر رشیدی دیگر دانشجویان ستاره دار نیز با ایجاد کمیته ای به نام کمیته دفاع از آزادی «حق تحصیل» به تلاش برای رفع مساله ستاره دار بودن اقدام کردند. برخی از این افراد هم اکنون در بازداشت به سر می برندو اتهامهایی واهی به آنها نسبت داده شده است. از جمله این اتهامات رابطه با گروه های مخالف جمهوری اسلامی همچون مجاهدین خلق است. دانشجویان یاد شده، دوستان و خانوادههای این افراد اتهامات یاد شد را رد کردند.
چندین تن از دانشجویان ستاره دار طی هفته های گذشته در مصاحبه با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران تصریح کردند که تنها جرمی که این افراد مرتکب شده اند تلاش برای کسب حق تحصیل است. به گفته این افراد فعالیت سیاسی آنها که درچارچوب قانون ایران هم بوده، منجر شده آنها از راه یابی به تحصیلات عالیه بازبمانند. این درحالی است که مقامات رسمی از پذیرش چنین موضوع عملا خودداری می کنند.
رشیدی همچنین یکی از اعضای فعال کمپین اجتماعی یک میلیون امضا برای برابری بود و در کمیته آموزش این کمپین فعالیت می کرد. پیش از این وی کار خود را در یک موسسه تحقیقاتی به دلیل فعالیت های اجتماعیاش از دست داده بود.
هم اکنون منصوره شجاعی، شیوا نظر آهاری، پریسا کاکایی، امید فهمیمی، زهره تنکابنی، عالیه اقدام دوست، بهاره هدایت، مهدیه گلرو، شبنم مددزاده و مریم ضیا از فعالان حوزه زنان در زندان هستند. بدرالسادات مفیدی روزنامه نگار و نیز آذر منصور فعال سیاسی نیز همچنان در بازداشت به سر می برند.
خانواده رشیدی در شهر مشهد زندگی می کنند و به دلیل مشکل فاصله عملا از پیگیری نزدیک پرونده محروم هستند.
گفت وگو با سمیه رشیدی در سایت تغییر برابری