حق دانشجویان تحصیل است نه بازداشت
چهار دانشجوی بازداشت شده که به حکم محرومیت از تحصیل خود معترض بودند، درخطر شکنجه و بدرفتاری هستند
۶ آذرماه ۱۳۸۷ – کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز اعلام کرد که سلامتی و جان چهار دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی که در جریان تحصن دراعتراض به احکام محرومیت از تحصیل خود بازداشت شدند، در خطر است.
مهدیه گلرو، صادق شجاعی، سعید فیض الله زاده و مجید دری، چهار دانشجویی هستند که روز شنبه دوم آذرماه دست به تحصن زدند. در ساعات اولیه بامداد روز سه شنبه ۲۵ آذرماه، نیروهای امنیتی با حمله به دانشجویان و سایر حامیان آنها، این ۴ دانشجو را بازداشت کردند.
هادی قائمی سخنگوی کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: “ما نگران این هستیم که این دانشجویان مورد ضرب و شتم و شکنجه قرار بگیرند.” وی اضافه کرد که “بازداشت، تعلیق و محرومیت از تحصیل، پاسخ دانشجویانی نیست که در جستجوی ابتدایی ترین حقوق خود هستند.”
روز شنبه دوم آذرماه، این ۴ دانشجو در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه علامه طباطبایی دست به تحصن زدند. به گزارش شاهدان، مرتب به تعداد نیروهای امنیتی حراست در اطراف این دانشجویان اضافه می شد و دو ماشین پلیس نیز در مقابل درب دانشگاه مستقر شده بودند. نیمه های شب حدود ۲۵ نفر به این دانشجویانی که در حیات دانشگاه خواب بودند حمله کرده و با فحاشی و کتک آنها را از دانشگاه بیرون کردند و به درب دانشگاه قفل زدند، اما تحصن آنها در مقابل درب دانشگاه ومتعاقبا با کمک دانشجویان در داخل دانشگاه ادامه یافت و خانواده های آنها برای حمایت به آنها پیوستند.در ساعت یک بامداد روز سه شنبه نیروهای امنیتی آنها را بازداشت و گلرویه را به بازداشتگاه وزرا و ۳ نفر دیگر را به یکی از کلانتری های تهران برده و تحویل پلیس امنیت دادند. در حال حاضر این ۴ دانشجو در زندان اوین هستند.
در سه سال گذشته بیش از ۳۰۰ دانشجو در ایران صرفا بخاطر ابراز عقیده در باره وضعیت دانشگاههای خود، از تحصیل محروم و بسیاری ازآنان از دانشگاه اخراج شده اند.
۸ دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی از جمله این ۴ دانشجوی بازداشت شده، بدنبال برگزاری انتخابات انجمن اسلامی این دانشگاه در اردیبهشت ماه ۱۳۸۶ به دستور رئیس دانشگاه؛ حجت الاسلام شریعتی، به دانشگاه ممنوع الورود شدند. متعاقب آن، این ۸ دانشجو به کمیته انضباطی دانشگاه فراخوانده شده و حکم محرومیت از تحصیل دریافت کردند.
دانشجویانی که به این ترتیب از تحصیل محروم شده بودند کمیته حق تحصیل تشکیل داده و تلاشهای قانونی برای احقاق حق خود را پی گرفتند که از جمله نامه نگاری با وزیر علوم بود. اما همه این تلاشها بی پاسخ ماند. در هشتم آبان ماه ۱۳۸۶ تجمع دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی در حمایت از حق تحصیل این دانشجویان به خشونت کشیده شد و بدنبال آن محرومیت های قطعی ۴ ترم که به معنای اخراج قطعی آنها از دانشگاه بود برای آنها صادر شد.
عسل اخوان؛ یکی از دانشجویان محروم از تحصیل علامه طباطبایی ضمن اعلام خبر انتقال این دانشجویان به اوین به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت:”صدای دانشجویانی که در جستجوی حق تحصیل خود هستند با انتقال ۴ دانشجو به اوین خاموش نمی شود.” ایشان اضافه کردند که ” چگونه می توان محرومیت از تحصیل صدها دانشجوی جوانی را که با هزاران امید و سختی به دانشگاه می آیند، توجیه کرد؟ آیا کسی نیست که به آثار مخرب فردی و اجتماعی این موضوع توجه کند؟ چگونه می توان اخراج رشید اسماعیلی؛ دانشجوی فوق لیسانس حقوق بشر را که فقط دفاع از پایان نامه اش باقی مانده با حکمی که هیچ دلیلی در آن ذکر نشده ، پذیرفت؟ ما قطعا برای دستیابی به این حق خود پایدار و کوشا هستیم.”
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران از مقامات ایرانی خواستار آزادی فوری این دانشجویان و همه دانشجویانی شد که در زندان بسر می برند چرا که بازداشت آنها نقض آشکار حقوق بشر است
هادی قائمی سخنگوی کمپین اعلام کرد “مقامات ایرانی به خوبی به تعهدات و الزامات بین المللی خود در باره حق تحصیل شهروندان آگاهند. آنها باید به چنین عملیاتی که ناقض حقوق دانشجویان است، پایان دهند. دختران و پسران جوانی که چیزی جز حق خود در آزادی بیان و اندیشه در آموزش نمی خواهند، مستحق حمایت و همبستگی بین المللی دانشجویان در سراسر جهان و توسط جامعه بین المللی هستند.”