مخالفت با ورود زنان به ورزشگاه آزادی و نامه سرگشاده ۱۳۰ فعال حقوق زنان به فدراسیون جهانی والیبال
بیش از ۱۳۰ فعال حقوق زنان طی نامه ای از رییس فدراسیون جهانی والیبال خواستند تا از حق ورود زنان ایرانی به ورزشگاه ها برای تماشای بازی های مورد علاقه شان حمایت کند. در بخشی از این نامه آمده است: «ما خواهان رفع تبعیض جنسیتی در ورزشگاه ها هستیم و باور داریم که جامعه ایرانی جزیره ای جدا مانده از سایر نقاط زمین نیست و فدراسیون های ورزشی ایران باید به نافرمانی سلیقه ای خود که نه با مقررات جهانی بازی ها منطبق است و نه با فرهنگ و خواست مرم ایران، پایان دهد.»
در این نامه که به امضای شیرین عبادی و بسیاری از فعالان حقوق زنان رسیده است، اشاره شده که فدراسیون والیبال ایران برای فریب نگاه بین المللی، عده ای از کارمندان زن فدراسیون را در طول بازی ها در جایگاه تماشاچیان می نشاند تا بگوید که زنان ایرانی نیز در ورزشگاه ها حضور دارند در حالیکه از حضور زنان علاقمند جلوگیری به عمل آمده است.
نوشتن این نامه سرگشاده و تقاضای حمایت از سوی رییس فدراسیون جهانی والیبال پس از آن صورت گرفت که نیروی انتظامی و نیروی های امنیتی نه تنها از ورود زنان به ورزشگاه ها در بازی های لیگ جهانی تیم والیبال ایران با برزیل، ایتالیا و لهستان جلوگیری کردند بلکه در تاریخ ۳۰ خرداد ماه نیروهای پلیس با اعمال خشونت از حضور زنانی که خواستار ورود به ورزشگاه آزادی برای تماشای بازی میان تیم ایران و ایتالیا بودند جلوگیری و حتی تعدادی از زنان را نیز بازداشت کردند.
اولین بازی از لیگ جهانی والیبال که در ایران برگزار شد، بازی تیم والیبال ایران با برزیل در تاریخ ۲۳ خرداد ماه بود که علیرغم حضور زنان برزیلی در ورزشگاه آزادی، نیروی انتظامی مانع ورود زنان ایرانی به این ورزشگاه و تشویق تیم شان شد.
شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان ریاست جمهوری چند روز بعد در تاریخ ۲۷ خرداد ماه در گفتگویی با خبرگزاری مهر اعلام کرد که ریس جمهور دستور بررسی حضور بانوان در سالن مسابقات والیبال را داده است. خانم مولاوردی با اشاره به اعتراض به عدم حضور زنان در مسابقات والیبال گفت: «من به رییس جمهور اعلام کردم این زیبنده دولت تدبیر و امید نیست که این ممنوعیت ها و محدودیت ها به نام این دولت گره بخورد و برخلاف برنامه ها و هدف دولت است که به دنبال افزایش جلب رضایت عمومی جوانان است»
کمال الدین پیرموذن، نماینده اردبیل در مجلس نیز با موافقت از حضور زنان در ورزشگاه ها برای تماشای بازی های تیم والیبال ایران با کشورهای دیگر روز ۲۵ خرداد ماه گفت: «چه خوب است که بانوان ما نیز بتوانند با حضور در ورزشگاه ها از دیدن این بازی ها لذت ببرند.» او همچنین گفت: «مسولان می توانند زمینه حضور بانوان را در وزشگاه ها فراهم کنند تا آنها بتوانند به تماشای بازی ها بنشینند.»
پس از این اظهار نظرها در تاریخ ۳۰ خرداد ماه تیم والیبال ایران با ایتالیا در ورزشگاه آزادی مسابقه داشت. در این روز زنان زیادی برای تماشای بازی و تشویق تیم ملی شان به ورزشگاه آزادی رفته بودند اما نیروی انتظامی و نیروهای امنیتی نه تنها از ورود آنها به داخل ورزشگاه جلوگیری کردند بلکه بسیاری از آنها را با رفتارهای خشونت آمیز بازداشت کردند.
این برخوردها حتی شامل زنان خبرنگاری شد که برای تهیه گزارش رفته بودند و برخی از آنها نیز برای چند ساعت بازداشت شدند. در همان روز خبرگزاری دولتی ایرنا به نقل از “منابع آگاه” نوشت که “ورود خبرنگاران زن به وزشگاه آزادی تهران برای پوشش خبری تیم های ملی والیبال ایران با کشورهای دیگر ممنوع شده است.”
آری گراسا، رییس فدراسیون جهانی والیبال پس از برخوردها و ممنوعیت حضور زنان ایرانی برای تماشای مسابقات جهانی والیبال در تهران اعلام کرد که اعضای شورای لیگ جهانی واالیبال در نشست خود در ماه میلادی آینده این موضوع را مورد بررسی قرار خواهد داد.
ژیلا بنی یعقوب، روزنامه نگاری که در جلوی ورزشگاه آزادی در تاریخ ۳۰ خرداد ماه حاضر بوده در صفحه فیسبوک خود درباره اتفاقات آن روز نوشته است: «ورزشگاه مملو از نیروهای ضد شورش و اتومبیل های پلیس بود، تعادی زیادی از پلیس ها مدام در راه های منتهی به استادیوم در حرکت بودند و مانع تجمع زنان می شدند. این بار نسبت به بازی قبل برخوردشان با زنان و مردن حامی شان خشن تر بود.»
خانم بنی یعقوب همچنین اشاره کرده که نیروی انتظامی با مردهای که همراه و حامی این زنان بودند نیز برخورد می کردند:«بارها مردان حامی زنان مورد ضرب و شتم و توهین قرار گرفتند و چند نفرشان بازداشت شدند. تعدادی از زنان را نیز سوار ماشین های ون پلیس کردند و بردند.»
فاطمه جمال پور، خبرنگار ورزشی روزنامه شرق نیز در صفحه فیسبوک خود نوشته است در تاریخ ۳۰ خرداد ماه در مقابل ورزشگاه آزادی به همراه ۱۶ نفر زن دیگر بازداشت شد و پس از شش ساعت آزاد شد.
این خبرنگار در خصوص نحوه دستگیری خود اینطور نوشته است: «مامور لباس شخصی می پرد جلو و ماشین را نگه می دارد. می گوید پیاده شو باید احراز هویت شوی. پیاده می شوم کارتم را دوباره می دهم کارت را میگیرد می گوید ون بیاد جلو این خانم میره بازداشتگاه می گویم به چه جرمی؟ چرا؟ داد میزند بگیریدش مقاومت نکن و کمتر از چند لحظه بعد نقش بر زمینم با سیلی هایی که روانه صورتم می شود مانتو و کیف پاره و ۴ مامور زن و چندتایی لباس شخصی و مامور مرد. به کف سخت ون پرتاب می شوم و بعد هم ۶ ساعتی بازداشت.»
مصطفی پور محمدی، وزیر دادگستری چند روز پس از بازداشت زنانی که خواستار تماشای مسابقه والیبال بودند، با دفاع از عملکرد پلیس اعلام کرد که حضور بانوان در برخی از محیط های ورزشی ناهنجاری های فرهنگی را تشدید می کند. او همچنین گفته بود: «دستوران دینی قابل گذشت و انعطاف نیست و درباره حضور در ورزشگاه ها هم رعایت مسال دینی و فرهنگی و اخلاقی مهم است.»
اعضای فراکسیون زنان مجلس نیز با اظهار مخالفت از حضور زنان ایرانی در ورزشگاه ها و تشویق تیم مورد علاقه شان اظهار نظرهای عجیبی کردند. سکینه عمرانی، نماینده خمینی شهر با اشاره به اینکه خبر رسانه ها درباره بازداشت زنان در تاریخ ۳۰ خرداد ماه دروغ است گفته بود: «رسانه ها خیلی چیزها را می نویسند که دروغ است. محال است خانمی را به خاطر دیدن مسابقه والیبال بازداشت کنند.»
خانم عمرانی افزوده بود: «اصلا هیچ لزومی ندارد که خانم ها به ورزشگاه بروند، اگر هم خیلی مشتاق دیدن مسابقه هستند در خانه و از تلویزیون مسابقات را ببیند. به خصوص اینکه در ورزش آقایا ن پوشش کامل ندارند و این حرام شرعی است.»
او تاکید کرده بود که “رفتن خانم ها به ورزشگاه نه صحیح است و نه واجب است.”
اما فاطمه آلیا، نماینده تهران در مجلس جنجالی ترین اظهار نظر را در این مورد ارائه کرد و گفت: «کار زن بچه دار شدن و تربیت فرزند و شوهر داری است نه دیدن مسابقه والیبال.» او گفته بود: «بروید از همان هایی که می خواهند بروند والیبال ببینند بپرسید که چندنفرشان ازدواج کرده اند، از میان آنها که ازدواج کرده اند چند نفرشان بچه دار شده اند؟»
پس از اظهار نظر فاطمه آلیا، مخالفان در فیسبوک صفحه ای ساختند با عنوان «درخواست از فاطمه آلیا برای بازگشت به خانه و بچه داری و شوهر داری و استعفا از نمایندگی» که در زمان اندکی بیش از ۳۷ هزار نفر در فیس بوک عضو آن شدند. فاطمه آلیا چند روز پس از اظهار نظر ش در گفتگو با سایت خانه ملت گفته های خود را تکذیب کرد و گفت او در روزهای اخیر هیچ مصاحبه و اظهار نظری در این مورد نداشته است و از رسانه هایی که این مصاحبه دروغین را منتشر کرده اند شکایت خواهد کرد.
تیم ملی والیبال ایران روز جمعه ۶ تیر ماه با تیم لهستان مسابقه داشت. در این روز نیز از ورود تماشاگران زن ایرانی به ورزشگاه ۱۲ هزار نفری آزادی جلوگیری به عمل آمد. اما به گفته خبرنگاران ورزشی مرد حاضر در ورزشگاه آزادی، حدود ۵۰ زن ایرانی روی نیکمت تماشاگران حضور داشته اند که همگی آنها کارمندان فدراسیون تیم والیبال ایران بوده اند. حضور این تعداد زنان ظاهرا به این علت است که نشان داده شود مسولان ایرانی هیچ مخالفتی با حضور زنان در ورزشگاه ها ندارند.
بیست و پنجمین دوره لیگ جهانی والیبال از تاریخ دوم خرداد ماه آغاز شده و تا پانزدهم تیر ماه ادامه خواهد یافت. تیم ملی والیبال ایران باید در ۱۲ مسابقه شرکت کند که سه مسابقه از این تعداد در سالن ۱۲ هزار نفری آزادی در تهران برگزار شد. روز ۲۳ خرداد ماه بازی تیم والیبال ایران با برزیل، روز ۳۰ خرداد ماه بازی تیم والیبال ایران با ایتالیا و روز ششم تیرماه بازی تیم والیبال ایران با لهستان بوده است که در هیچکدام از بازی ها زنان اجازه حضور برای تماشا را نیافتند.