سه هفته بیخبری از وضعیت بازداشت جیسون رضاییان و یگانه صالحی: سکوت طولانی دستگاه قضایی
سه هفته بعد از بازداشت جیسون رضاییان و یگانه صالحی دو خبرنگار رسانههای بین المللی در تهران، مقامات قضایی همچنان از ارائه خبر و توضیح درباره دستگیری این دو خودداری می کنند و هنوز مشخص نیست دلیل دستگیری این دو روزنامه نگار چیست. به علاوه کمپین بین الملی حقوق بشر در ایران مطلع شده است که برخی مقامات دادگستری و وزارت ارشاد از پیگیری خبرنگاران در خصوص پرونده دستگیری این دو روزنامه نگار با ذکر اینکه این پرونده «امنیتی» است و «پیگیری خطرناک است»، ممانعت ایجاد میکنند.
پس از دستگیری این دو روزنامه نگار، برخی از روزنامه های معتبر جهانی همچون نیویورک تایمز، واشینگتن پست و گاردین دولت ایران را برای این بازداشت ها مورد سرزنش قرار دادند و خواستار آزادی این خبرنگاران شدند. این دو خبرنگار با مجوز رسمی وزارت ارشاد در ایران مشغول به فعالیت بودند و تا پیش از دستگیری هیچ گاه در پوشش خبرهای مربوط به ایران با سرزنش مقامات وزارت ارشاد مواجه نشده بودند.
چندین خبرنگار که به شرط اینکه نامشان مطرح نشود با کمپین گفت وگو کردند، تصریح کردند که دستگیری این دو خبرنگار در ایران با شگفتی روزنامه نگاران همکار مواجه شده است. یک خبرنگار به کمپین گفت: «هیچ تردیدی نیست که جرمی توسط این دو رخ نداده. اگر جرمی رخ داده بود باید همان هفتۀ اول آن را اعلام می کردند و دادگاه برگزار می شد. وقتی تحقیقات سه هفته طول می کشد یعنی مقاصد دیگری از این دستگیری وجود دارد و دستگیر کنندگان از این دستگیری می خواهند به اهداف دیگری برسند.» او افزود: «دستگیری صبا آذر پیک و به زندان فرستادن جمع دیگری از خبرنگاران و دستگیری جیسون و یگانه، فضای مطبوعات کشور را ملتهب کرده است.»
به گزارش خبرگزاری مهر، غلامحسین اسماعیلی، رییس کل دادگستری تهران روز سوم مرداد ماه با تایید خبر بازداشت خبرنگار واشنگتن پست اظهار داشت: «این موضوع در مرحله تحقیقات مقدماتی است و برای اطلاعرسانی درباره آن باید بررسیهای فنی و بازجویی صورت گیرد.»
روز دوشنبه، ۱۳ مرداد ماه، غلامحسین محسنی اژه ای سخنگوی قوه قضاییه در جمع خبرنگاران گفت که پرونده جیسون رضاییان و همسرش در مرحله تحقیقات قرار داد. با این حال روز سه شنبه هفته گذشته، روزنامه «وطن امروز» که به نهادهای امنیتی نزدیک است، با انتشار مقاله ای که بسیار شبیه کیفرخواست محاکم قضایی علیه متهمان پرونده های امنیتی بود، از شواهد و اسنادی سخن گفت که به ادعای این روزنامه دلایل دستگیری این خبرنگار را توضیح می داد. شواهدی که ظاهرا قبل از قوه قضاییه و دادگاه توسط بازجویان در اختیار این روزنامه قرار گرفته بود. انتشار مواردی از پروندۀ این دو روزنامه نگار پیش از آنکه مسوولان امنیتی و یا قضایی در مورد آن توضیحی بدهند، هیچ واکنشی را از سوی قوه قضاییه و یا دادستانی به همراه نداشت.
جیسون رضاییان، خبرنگار روزنامه واشینگتن پست و یگانه صالحی، خبرنگار روزنامه نشنال امارات شب ۳۱ تیرماه در تهران دستگیر شدند. پس از آن روزنامه واشینگتن پست با انتشار سرمقاله ای از مقامات دولت ایران خواست آنها را آزاد کنند. دستگیری همسر یک روزنامه نگار که خود روزنامه نگار است نیز یکی از پدیده های بدیع به شمار می رود که توسط دستگاه های امنیتی در مورد این زوج خبرنگار استفاده شده است.
طی سه هفتۀ گذشته، بسیاری از روزنامه نگاران و اهالی مطبوعات در داخل و خارج از ایران شگفتی خود را از دستگیری جیسون رضاییان و همسر او یگانه صالحی ابراز داشته اند. برای مثال آنتونی بوردن خبرنگار سرشناس شبکۀ سی ان ان آمریکا که خود چندی پیش برای تهیه برنامه ای از دیدنی های ایران به چند شهر ایران سفر کرده بود، هفته گذشته، ۵ اگوست، در یادداشتی که در روزنامه واشینگتن پست چاپ کرد نوشت: « این زوج فوق العاده، برای هیچ کس خطری نیستند. آنها دشمن کسی نیستند. آنها شایسته هیچ سرزنشی نیستند. چرا آنها را زندان کرده اید؟»
روز یک شنبه نیز برنامۀ «منابع معتبر» شبکه سی ان ان که برنامۀ انتقادی رسانه ها به شمار می رود، در پایان برنامه خود نسبت به بازداشت این دو روزنامه نگار واکنش نشان داد ومجری این برنامه ابراز امیدواری کرد که این دو روزنامه نگار به زودی آزاد شوند.