حذف زنان از همخوانی و نوازندگی تا اشتغال در قهوه خانه ها
رییس پلیس اماکن ناجا روز هشتم شهریور ماه اعلام کرد از این پس زنان اجازه اشتغال در کافی شاپ ها، قهوه خانه ها و سفره خانه های سنتی را ندارند. البته این مقام انتظامی نگفت بر اساس چه قانونی و به چه علتی زنان از ردیف این مشاغل حذف می شوند. همچنین حضور زنان به عنوان همخوان یا نوازنده در اجراهای زنده در ۱۳ استان کشور منع شده است. بر اساس این خبر تنها گروههای موسیقی که هیچ زنی در آنها حضور نداشته باشد مجوز اجرا خواهند گرفت.
روزنامۀ شرق روز سه شنبه ۱۱ شهریور ماه در گزارشی خبر داد که حضور زنان نوازنده و یا همخوان در اجراهای زنده موسیقی در ۱۳ استان کشور ممنوع شده است. بر اساس این گزارش، گروه های موسیقی در این شهرها در صورتی می توانند مجوز برگزاری کنسرت دریافت کنند که از هیچ نوازندۀ زن یا همخوان زنی در کار خود استفاده نکنند. تاکنون در شهرهایی همچون اصفهان، تبریز، ارومیه، زنجان، گرگان و تمامی شهرهای استان خراسان این اتفاق روی داده است.
حسین علیزاده، نوازنده و آهنگساز مطرح ایران روز ۶ شهریور ماه در گفتگو با خبرگزاری ایسکانیوز با انتقاد از این اتفاق گفته بود:«در گذشته تنها در چند شهر خانم ها اجازۀ حضور بر روی صحنه را نداشتند اما در حال حاضر تقریبا همه شهرها دارند هماهنگ می شوند که در گروه نوازنده خانم نباشد.»
حسین علیزاده با اشاره به اجرای اخیر خود در شهر گرگان که منجر به حذف همخوان های زن از گروه شده بود، گفت: «من به شوخی اسم گروه “هم آوایان” را “هم آقایان” نام نهاده ام. متاسفانه ادامه این رویکرد در طول زمان، منجر به حذف بانوان از عرصۀ موسیقی می شود.»
با این حال پیروز ارجمند، مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد با حذف زنان از کنسرت ها مخالف است و به روزنامۀ شرق گفته است: «این نوع تفکیک جنسیتی و مستثنا کردن زنان، با سیاستهای وزارت ارشاد منافات دارد و اگر در شهرستانها زنان برای حضور روی سن مشکل دارند، مربوط به دیدگاه وزارت ارشاد نیست بلکه در ارتباط با نهادهای دیگر است. به همین دلیل ما بهدنبال شنیدن سخنان آنها هستیم و میخواهیم بدانیم بر اساس کدام مستندات جلو شرکت زنان در گروههای موسیقی گرفته میشود.»
به گفتۀ پیروز ارجمند، مدیر دفتر موسیقی وزارت ارشاد، استان اصفهان از جمله استان هایی است که به صورت مستقیم و علنی بیان کرده که از حضور زنان روی سن جلوگیری می کند.
ممنوعیت حضور زنان تنها به عرصه موسیقی ختم نشده است، بلکه اشتغال زنان از هفته گذشته به گفتۀ رییس پلیس اماکن ناجا در کافی شاپ ها، قهوه خانه ها و سفره خانه های سنتی نیز ممنوع شده است. ممنوعیت زنان در ردیفی از شغل ها به معنای حذف مشخص آنها در حوزۀ اقتصادی و کسب درآمد است.
سرهنگ خلیل هلالی، رییس پلیس اماکن ناجا روز هشتم شهریور ماه امسال در گفتگو با خبرگزاری تسنیم گفته است: «طبق قانون اشتغال زنان در کافی شاپ ها، سفره خانه ها و قهوه خانه ها ممنوع است.» اما ایشان اظهار نکرده است که طبق چه قانونی اشتغال زنان در این مکان ها ممنوع شده است.
رییس پلیس اماکن ناجا با تاکید بر ممنوعیت تردد زنان در این مکان ها گفته است: «به طور کل اشتغال زنان در قهوه خانه ها ممنوع است و حتی اگرچه اخذ پروانه کسب قهوه خانه از سوی زنان بلامانع است ولی زنانی که تقاضای اخذ پروانه کسب قهوه خانه دارند باید مردانی را به عنوان مباشر خود در این اماکن معرفی کنند چرا که طبق قانون، تردد و اشتغال زنان حتی اگر صاحب پروانه کسب نیز باشند، در داخل قهوه خانه ها ممنوع است.»
طبق آخرین اعلام آمار بیکاری از سوی مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۲، زنان بیشتر از مردان بیکار هستند. طبق این آمار بیکاری برای مردان ۸.۶ و برای زنان ۱۹.۸ درصد اعلام شده است. در کنار نرخ تورم و افزایش بیکاری، بسیاری از مسولان مهمترین وظیفۀ زنان را تربیت فرزند و همسرداری عنوان می کنند.
در کنار حذف زنان در برخی از شغل ها، از تیرماه امسال بحث تفکیک جنسیتی در شهرداری تهران مطرح شد تا زنان و مردان در محیط های جدا در یک سازمان مشترک کار کنند. همچنین بر اساس این طرح تفکیک جنسیتی مدیران شهرداری از این پس اجازۀ داشتن منشی یا تایپیست زن را ندارند و باید مردها را در این شغل ها جایگزین کنند.
اگرچه دولت روحانی مخالفت خود را با این طرح اعلام کرده است اما بسیاری از مسولان کشور مانند رییس مجلس شورای اسلامی، رییس دیوان عدالت اداری و بسیاری از نمایندگان مجلس از طرح قالبیاف، شهردار تهران برای جدا سازی زنان و مردان در محیط کار قدردانی کرده و آن را اسلامی دانسته اند و سایر سازمان های دولتی را نیز تشویق کردند تا همانند سازمان شهرداری تهران اجرای طرح تفکیک جنسیتی را در دستور کار خود قرار دهند.