مجازات اعدام برای اتهام توهین به پیامبر از طریق نوشتههای فیس بوکی و امیدواری برای لغو حکم
یک منبع آگاه به پرونده سهیل عربی، شهروند ایرانی که به اتهام توهین به پیامبر از طریق نوشته هایش در فیسبوک به اعدام محکوم شده است به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت وکیل سهیل عربی تا ۲۹ شهریور ماه فرصت اعتراض به حکم و درخواست تجدید نظر را دارد.
به گفته این منبع خانواده سهیل عربی و خود او امیدوار هستند که با اعمال ماده ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی و توضیحات متهم حکم اعدام او در دادگاه تجدید نظر لغو شود.
براساس ماده ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی جدید «هرگاه متهم به سب، ادعاء نماید که اظهارات وی از روی اکراه، غفلت، سهو یا در حالت مستی یا غضب یا سبق لسان یا بدون توجه به معانی کلمات و یا نقل قول از دیگری بوده است سابالنبی محسوب نمی شود.» (دربرخی منابع این ماده ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی ذکر شده است.)
سهیل عربی، ۳۰ ساله، متاهل و دارای یک فرزند ۵ ساله است که در آبان ماه سال ۱۳۹۲ توسط ماموران قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران به همراه همسرش بازداشت شد. همسر او چندین ساعت بعدتر آزاد شد اما او دو ماه در سلول انفرادی بند دو الف سپاه پاسداران زندان اوین بود و پس از آن به بند عمومی ۳۵۰ زندان اوین منتقل شد. سهیل عربی در روز هشتم شهریور ماه امسال توسط شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران به ریاست قاضی خراسانی به اتهام سب النبی به اعدام محکوم شد. او در حال حاضر در بند ۳۵۰ زندان اوین به سر می برد.
این منبع مطلع در خصوص اینکه چگونه سهیل عربی متهم به سب النبی (توهین به پیامبر) شده است، گفت: «سهیل هشت صفحه فیسبوک به نام های مختلف داشت که به دلیل نوشته هایش در آن صفحات متهم به توهین به ائمه اطهار و پیامبر شده است. یکی از صفحات فیسبوکش به نام «فیسبوک الدین فشارکی» بود. خودش اتهامش را پذیرفته است اما در تمام مراحل گفته که بدون فکر و در شرایط نامناسب روحی مطالب را نوشته است.»
این منبع مطلع با اظهار اینکه دادگاه کیفری استان تهران بدون در نظر گرفتن ماده ۲۶۴ و اظهارات متهم، حکم اعدام را صادر کرده است به کمپین گفت:«طبق ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی اگر شخصی به پیامبر اسلام توهین کند مجازاتش اعدام خواهد بود اما ماده بعدی، ماده۲۶۴ به صراحت می گوید اگر متهم در دادگاه صرفا ادعا کند که حرف های توهین آمیز را بر اساس عصبانیت، نقل قول یا سهو قلم و سهو زده است، حکم اعدام او به مجازات ۷۴ ضربه شلاق تبدیل می شود. تاکید می کنم که اگر فقط متهم ادعا کند حکم اعدام شاملش نمی شود و حتی نیازی به اثبات ادعایش هم نیست.»
این منبع ادامه داد: «متاسفانه علیرغم این ماده و توضیحات وکیل سهیل عربی در دادگاه، قضات حکم اعدام را صادر کردند. حتی به گفته های سهیل در دادگاه که چندین بار تکرار کرد او در شرایط نامناسبی اینها را نوشته و پشیمان است هم توجهی نکردند و سه نفر از قضات حکم اعدام را صادر کردند و دو نفر حکم به حبس دادند.»
او همچنین در مورد نحوه دستگیری سهیل عربی گفت: «نحوه دستگیری او غیرقانونی بوده است. معلوم نیست اولا ماموران در آن ساعت صبح چطور وارد منزل شده اند، تمام درها قفل بوده و اعضای خانواده در خواب بودند. ماموران وارد منزل و اتاق خواب او می شوند. او و همسرش را بازداشت می کنند و پس از تفتیش منزل تعدادی از عکس ها و وسایل شخصی شان را با خود می برند.»
طبق گفتههای این منبع، سهیل عربی دارای پرونده دیگر قضایی نیز است. او در تاریخ ۱۲ شهریور ماه از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی به اتهام «توهین به رهبری» و «تبلیغ علیه نطام» از طریق نوشته هایش در فضای فیسبوک محاکمه و به اشد مجازات یعنی تحمل سه سال حبس تعزیزی محکوم شد.