محمد جواد لاریجانی: ایران بزرگترین دموکراسی منطقه است، نیاز به گزارشگر حقوق بشر ندارد
محمد جواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر روز ۱۷ مهرماه در واکنش به گزارش تازه احمد شهید گفت گزارشگرویژه حقوق بشر سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی «پرونده سازی» می کند. آقای لاریجانی با اظهار اینکه ایران بزرگترین دموکراسی در منطقه را دارد، گفت به همین دلیل منصوب کردن گزارشگر برای ایران هیچ توجیهی ندارد. او گفت: «از نظر من چنین دموکراسی باید در ایران تقدیر شود و به گزارشگر نیاز ندارد.» لاریجانی همچنین با انکار همه موارد ذکر شده در گزارش احمد شهید مانند وجود «شکنجه» در دستگاه قضایی ایران به احمد شهید توصیه کرده است که از سمت خود هر چه سریعتر «استعفا» دهد.
لاریجانی با اظهار اینکه طی نامه ای به سازمان ملل اشکالات حرفه ای گزارش احمد شهید را در شش بند توضیح داده است، گفت: «اشکال اول این است که با چه توجیهی برای ایران گزارشگر منصوب شده است؟ چون توجیهی ندارد غیر قانونی است.» او گفت احمد شهید با چنین گزارش های در حال «پرونده سازی بر علیه جمهوری اسلامی» است.
لاریجانی با اظهار اینکه در ایران دموکراسی بزرگی وجود دارد گفت: «در منطقه، کشورهایی هستند که مردمشان برای دادن یک رای کشته می شوند اما چون نوکران آمریکا و دوستان آنها هستند هیچ مشکلی ندارد.» دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه گفت ایران به دلیل اینکه بزرگترین دموکراسی منطقه است نیازی به گزارشگر ندارد.
آقای لاریجانی در واکنش به گزارش ۲۸ صفحه ای احمد شهید که در بخشی از آن به شکنجه شدن زندانیان اشاره شده است، گفت: «در قوانین ما شکنجه ممنوع است و اگر دستگاه قضایی آن را کشف کند که در زندان شکنجه بوده است همه را مجازات می کند.»
لاریجانی همچنین در بخش دیگری با تکذیب شکنجه در ایران گفته است: «احمد شهید نمی گوید این گزارش ها را چه کسی داده است فقط می گوید خانمی به من گفت که در زندان شلاق خورده و شکنجه شده است: حالا این خانم کیست و در چه زندانی بوده است؟ چیزی درباره آن نمی گوید.»
این در حالیست که بسیاری از شخصیت های مطرح سیاسی و اجتماعی و حتی شهروندان عادی که مدتی در زندان یا بازداشتگاه های ایران سپری کردهاند به کرات از شکنجه شدن خود گفته اند. به عنوان نمونه، می توان به نامۀ عبدالله مومنی، زندانی عقیدتی به آیت الله خامنه ای در سال ۱۳۸۹ اشاره کرد که در آن نامه به صراحت از شکنجه توسط بازجوهایش در سلول انفرادی زندان اوین نوشت. آقای مومنی در جریان حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ دستگیر شد و بهار سال جاری پس از طی دوران محکومیتش از زندان آزاد شد.
نمونه دیگر، ستار بهشتی، وبلاگ نویسی که آبان ماه ۱۳۹۱ زیر شکنجه های پلیس فتا جان خود را از دست داد. در یکی از جلسات بازپرسی به خانواده و وکیل پرونده به صراحت گفت که او بر اثر ضرب و شتم و بدرفتاری در جریان بازجوی کشته شده است و این ادعاها بارها از سوی مادر ستار بهشتی و خانم گیتی پور فاضل، وکیل پرونده در رسانه ها اعلام شد.
دبیر ستاد حقوق بشر همچنین با تکذیب وجود ازدواج اجباری در ایران در بخشی از گزارش احمد شهید گفته است که برخلاف اظهارات این گزارشگر، زنان ایرانی، قابل اجبار به ازدواج نیستند. او حتی گفته است: «اگر شما به ایرانی ها بگویید تعجب می کنند که آیا واقعا امکان دارد ما دختری را به ازدواج مجبور کنیم؟»
این در حالیست که بر اساس آخرین آمار ارائه شده از سوی سازمان ثبت احوال ایران که چندی پیش انعکاس گسترده ای در رسانه های داخلی داشت، در ۹ ماه نخست سال ۱۳۹۲، ازدواج ۳۱ هزار دختر بچه زیر ۱۵ سال ثبت شده است.
ازدواج اجباری ریشه در قوانین ایران دارد و معضلی قدیمی است. بر اساس قانون سن ازدواج برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال است ولی قانون این اجازه را به پدر یا جد پدری دختر داده که به تشخیص خود و با مصلحت کودک، او را قبل از ۱۳ سالگی نیز به عقد ازدواج درآورد، در حالیکه که بر اساس کنوانسیون بین المللی حقوق کودک که ایران نیز آن را امضاء کرده، تمامی افراد زیر ۱۸ سال کودک محسوب می شوند. در این شرایط برخلاف گفته آقای لاریجانی، به نظر نمی رسد ایرانی ها از وجود ازدواج اجباری متعجب باشند.
لاریجانی با اظهار اینکه احمد شهید هیچ شیوه ای برای تهیه گزارش های خود ندارد، گفت: «او وصله پینه می کند، داخل سایت های خبری می رود، افرادی را می بیند و گزارش هایی را هم سر هم می کند، این که گزارش نیست.»
لاریجانی همچنین با تکذیب اعدام فعالان حقوق بشر در ایران مدعی شده، فقط تروریست ها در ایران اعدام شده اند. لاریجانی در واکنش به این بخش از گزارش احمد شهید گفت: این گونه اظهار نظر از سوی احمد شهید پیگیرد قانونی دارد.
دبیر ستاد حقوق بشر با اعتراض به اینکه احمد شهید در بخشی از گزارش خود به حکم اعدام در ایران به دلیل توهین لفظی به مقدسات اسلامی و انبیاء اشاره کرده است، آن را تحقیر کردن قوانین اسلامی دانست و گفت: «او حق ندارد قوانین اسلام را تحقیر کند و بگوید این قوانین، عقب افتاده، بربری و خشن است.» آقای لاریجانی در ادامه گفت: «اینکه توهین به انبیا مهم نیست یا هست وظیفه او نیست. مگر او صاحب فتوا و مرجع تقلید است؟»
دوم مهرماه امسال، محسن امیر اصلانی به اتهام «بدعت در اصول و فروع دین اسلام، تفسیر جدید از قرآن و تفسیری جدید از حضرت یونس» به اعدام محکوم شد. همچنین شهروند دیگری به نام سهیل عربی، به اتهام توهین به پیامبر از طریق نوشته هایش در فیسبوک به اعدام محکوم شده و اکنون در انتظار رای دادگاه تجدید نظر است. اما براساس خبرهای منتشر شده، بازداشت ها فقط مربوط به کسانی نمی شود که توهین به انبیاء و مقدسات اسلامی کرده اند. در تاریخ ۳۰ شهریور ماه امسال فرمانده سپاه ناحیۀ ثارالله شیراز از دستگیری ۱۱ نفر جوان شیرازی به اتهام توهین به آیتالله خمینی از طریق ارسال پیامک های طنز خبر داد.
لاریجانی همچنین در دفاع از اجرای حکم قصاص در ایران و اسلامی بودن این حکم خطاب به احمد شهید گفت:«اینکه وی اسلام را دوست ندارد به گزارشگری مرتبط نیست. کجای قصاص با تعهدات بین المللی ما مخالف است؟»
دبیر ستاد حقوق بشر در مورد افزایش اعدام ها با جرم مواد مخدر که یکی از موارد مندرج در گزارش احمد شهید بوده، نیز اینطور توضیح داده است: «او باید بگوید کسی که در حین حمل ۵۰ تن تریاک دستگیر و به اعدام محکوم شده، کجایش مخالف مقررات حقوق بشری است؟» لاریجانی همچنین در دفاع از وضعیت کنونی اعدام ها گفت: «ما هم اعدام را دوست نداریم اما باید بگوید تخلف ما چیست؟»
بر اساس آخرین گزارش کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، تنها در یک روز ۱۷ نفر در شهرهای مختلف ایران اعدام شدند. صبح ۲۷ شهریور ماه امسال، ۱۲ متهم به جرایم مواد مخدر در دو زندان مرکزی کرمان و بندرعباس اعدام شدند. پنج نفر نیز در استان فارس به جرم تجاوز به عنف، مشارکت در ادم ربایی، سرقت مسلحانه و توام با شرب خمر در ملاء عام اعدام شدند.
دبیر ستاد حقوق بشر همچنین در بخشی دیگر از صحبت هایش با انکار محدودیت برای شهروندان بهایی در ایران گفت با بهایی ها بر اساس قرارداد شهروندی برخورد می شود. او مدعی شد جمهوری اسلامی ایران از افرادی که متعهد به قوانین شهروندی باشند حفاظت می کند. او حتی از این فراتر رفت و گفت:«اگر فردی تخلف کند هیچ ربطی به شیعه، سنی و غیره در جامعه ایران ندارد.»
محمد جواد لاریجانی با اظهار اینکه انگلیس، آمریکا و اروپا در ایران خیلی منفورند، گفت: «وقتی این دولت ها از بهاییت تعریف می کنند مردم شک می کنند که حتما مشکلی باید در بهاییت باشد.»
اگرچه آقای لاریجانی مدعی شده که برخلاف گزارش احمد شهید، حقوق بهاییان مانند دیگر شهروندان ایرانی در جامعه یکسان رعایت می شود اما یکی از نمونه های خلاف این ادعا تخریب گورستان تاریخی بهاییان توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در شیراز در اردبیهشت ماه امسال بود. جامعه جهانی بهایی طی بیانیه ای در ۱۱ اردبیهشت ماه امسال خواستار توقف این اقدام شده بود. در این بیانیه عنوان شده بود: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی خاک برداری و تخریب قبور در قبرستان قدیمی و مهم بهاییان در شیراز را آغاز کرده است.»
همچنین طبق آخرین خبرهای منتشر شده، ۱۵ بهایی ساکن شیراز در اردبیهشت ماه امسال به اتهامات تبلیغ علیه نظام و تبانی و اجتماع علیه امنیت ملی به حکم های یکسال و نیم تا سه سال و نیم حبس محکوم شدند. گیتی پور فاضل، وکیل این افراد در گفتگویی با کمپین بین اللملی حقوق بشر در ایران در پاسخ به این سوال که بر اساس چه مدارکی این ۱۵ شهروند بهایی متهم شده اند، گفت: «در پرونده های امنیتی دلیل و مدرکی در اختیار ما وکلا گذاشته نمی شود و در پرونده هم موجود نیست. فقط یک گزارش وزارت اطلاعات است که بر مبنای آن از سوی قاضی تصمیم گرفته می شود. البته من درخواست کردم تا اسناد بیشتری که بر اساس آنها موکلانمان محکوم شده اند را نشانم دهند اما آنها گفتند که اسناد محرمانه است و نمی تواند در اختیار شما قرار بگیرد.»
علاوه براینها در حال حاضر هفت نفر از رهبران جامعه بهایی با حکم ۲۰ سال حبس در زندان هستند و بسیاری از جوانان دانشجوی بهایی از تحصیل در دانشگاه های کشور محروم شده و در زندان های ایران به سر می برند.
لاریجانی در نهایت به احمد شهید توصیه کرد که از سمت خود به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل استعفا کند. او دلیل توصیه خود را هم اینطور توضیح داده است: «کارنامۀ آقای شهید به عنوان گزارشگر از لحاظ حرفه ای بد است» و «به درد این کار نمی خورد.» او بارها در مصاحبه های خود احمد شهید را «احمد شریر»، «نادان» و «مغرض» خطاب کرده بود.