واکنش مسوولان به وقایع اصفهان و خودداری روحانی از اشاره مسقتیم به اسیدپاشیهای این شهر
حسن روحانی، رییس جمهور ایران، یک هفته پس از رسانه ای شدن اسیدپاشی ها در اصفهان، روز ۳۰ مهرماه در بخشی از سخنرانی خود در زنجان با اشاره غیر مستقیم به این اتفاقات گفت: «مبادا که فردا تحت لوای شعار زیبای امر به معروف در جامعه ما ناامنی آغاز شود.» البته آقای روحانی امر به معروف و نهی از منکر را «وظیفه همگانی و متقابل» دانست و گفت: «از دیدگاه اسلام یک گروه تنها وظیفه امر به معروف را برعهده ندارند و این وظیفه همه مردم و مسلمانان است.»
نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۲۹ مهرماه، ماده ای را طرح «حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر » اضافه و تصویب کرد که بر اساس آن «هیچ شخص یا گروهی حق ندارد به عنوان امر به معروف و یا ناهی از منکر به اعمال مجرمانه توهین، افترا، ضرب، جرح و قتل مبادرت کند.»
این ماده با ۱۵۵ رای موافق، ۱۲ رای مخالف و ۳ رای ممتنع از مجموع ۲۱۷ نماینده حاضر به تصویب رسید. طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر از روز ۲۱ خرداد ماه امسال در مجلس شورای اسلامی برای تصویب مورد بررسی قرار گرفت. این طرح دارای ۲۴ ماده است و در جلسه علنی ۱۶ مهرماه کلیات این طرح به تصویب رسید. دولت حسن روحانی از همان ابتدا مخالفت خود را با تصویب این طرح عنوان کرد.
با این حال در همین روز کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلسعنوان کرد که طبق اطلاعاتش هیچکدام از اسیدپاشی ها ارتباطی با امر به معروف و نهی از منکر نداشته و این گفته ها کار رسانه های بیگانه است. در جلسه این کمیسیون اعلام شده که رسانه های ضد نظام برای تبلیغات علیه جمهوری اسلامی ایران چنین شبه ای را مطرح کرده اند. همچنین این کمیسیون تاکید کرده که طبق تحقیقاتش فقط چهار مورد اسیدپاشی در اصفهان اتفاق افتاده است.
در این وضعیت وزیر کشور در همین روز(۲۹ مهرماه) از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواسته است تا نواقص موجود در قانون عفاف و حجاب را رفع کنند. رحمانی فضلی، وزیر کشور امروز با شرکت در جلسه فراکسیون روحانیون مجلس خواستار رفع نقض قانون عفاف و حجاب شده تا جلوی معضلات در جامعه گرفته شود. بر اساس گفته های مسولان در حال حاضر ۲۵ ارگان و نهاد وظیفه فرهنگ سازی در مورد مساله عفاف و حجاب در کشور را دارند.
اگرچه برخی از مسولان خواستار عدم تصویب طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر که یکی از تبعاتش اسیدپاشی بر زنان اصفهان است، برخی از مسولان همچنان ارتباط اسیدپاشی را با این طرح منکر می شوند و خواستار تصویب آن هستند.
سردار نقدی، رییس سازمان بسیج مستضعفان روز سه شنبه ۲۹ مهرماه اظهار کرد که مرتبط کردن اسیدپاشی ها با امر نهی از منکر ماموریت عوامل رسانه ای بیگانه است. سردار نقدی از وزارت ارشاد و هیات نظارت ب مطبوعات خواسته است تا جلوی رسانه های فاسد و غرب زده را بگیرند تا مقدساتی مانند امر به معروف و نهی از منکر در ارتباط با اسیدپاشی زیر سوال نرود.
اما روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود روز ۲۹ مهرماه با اشاره به همزمانی بررسی طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر و اسیدپاشی بر صورت و بدن زنان اهل اصفهان نوشته است اسیدپاشی در اصفهان تبدیل به «سلاحی برای مقابله با مخالفان» شده است. در این سرمقاله همچنین از نمایندگان مجلس شورای اسلامی خواسته شده تا واقعه اصفهان را هشداری تلقی کنند و طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را تصویب نکنند.
در بخشی از سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی آمده است:« بعضی زبان ها و قلم ها همواره در حال ترویج فرهنگ خودسری هستند. قضاوت های خودسرانه درباره موضوعات مختلف و صادر کردن احکام مرگ، زندان، شلاق، تکفیر و ارتداد برای این و آن توسط افرادی که نه در منصب قضا هستند و نه مسولیتی درباره موضوعاتی که درباره آنها سخن می گویند و می نویسند بر عهده دارند، بسیار خطرناک است. در این سرمقاله همچنین آمده است که این غیرمسولانه سخن گفتن ها، عده ای را به اقداماتی خودسرانه تشویق می کند.»
نسرین ستوده، وکیل دادگستری در گفتگویی با کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران با اشاره به اینکه تبعات مطرح کردن طرح حمایت از آمران امر به معروف و ناهی از منکر باعث اسیدپاشی در اصفهان شده است، گفته بود: «گسیل کردن افراد فاقد هویت و فاقد آموزش لازم برای امر به معروف کردن شهروندن کاملا خلاف قانون، خلاف قواعد حقوقی و منطق حقوقی است و مخل امنیت شهروندان است وباید از همین جا جلویش گرفته شود.»