۷۴ ضربه شلاق و مجازات نقدی برای سگ گردانی در خیابان و نگهداری سگ در خانه
روز چهارم آبان ماه در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی طرحی از سوی ۳۲ نماینده مجلس اعلام وصل شد که به شرط تصویب آن حق داشتن سگ و میمون از شهروندان ایرانی گرفته خواهد شد. طبق این طرح نه تنهل سگ و میمون گردانی در شهر بلکه معامله و نگهداری این حیوانات در خانه مجازات ۷۴ ضربه شلاق و جریمه نقدی از یک تا ۱۰ میلیون را خواهد داشت. نمایندگان این طرح را به منظور جمع آوری «حیوانات نجس» از سطح شهر عنوان کرده اند.
در این طرح پیشنهادی همچنین آمده است که رسانه های مکتوب و غیر مکتوبی که در نشر سگ گردانی یا سگ بازی اقدام کنند، به ۷۴ ضربه شلاق و حبس از سه تا شش ماه محکوم می شوند. به شرط تصویب این طرح، شهروندان ایرانی از حق داشتن سگ یا میمون محروم خواهند ماند.
این طرح که با عنوان «الحاق یک ماده به قانون مجازات اسلامی» روز چهارم آبان ماه در مجلس اعلام وصول شده در وب سایت مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز درج شده است. الیاس نادران، اسماعیل کوثری، علیرضا مرتدی، احمد سالک، فاطمه آلیا، علیرضا محجوب، نادر قاضی پور، نیره اخوان و حسن کامران از جمله ۳۲ نماینده ای هستند که پای این طرح پیشنهادی به مجلس را امضا کردند.
در بخشی از این طرح آمده است: «هر کس به گرداندن یا بازی کردن با حیواناتی از قبیل سگ و میمون که گرداندن آنها در انظار، اماکن عمومی یا معابر به فرهنگ اسلامی یا سلامت و آرامش اطرافیان به ویژه زنان و کودکان آسیب می زند اقدام کند یا آنها را مورد معامله قرار دهد یا در خانه خود نگهداری کند و به اخطار ماموران انتظامی ترتیب اثر ندهد به جزای نقدی از ۱۰ تا یک صد میلیون ریال یا به شلاق تا ۷۴ ضربه و ضبط حیوان مذکور محکوم می شود.»
بر اساس این طرح حیوانات پس از توقیف به باغ وحش، جنگل یا بیابان منتقل می شوند و تمام هزینه های این انتقال نیز به عهده صاحب حیوان خواهد بود.
البته نمایندگان در این طرح استثناهای را هم برای داشتن سگ و میمون قائل شده اند، بر اساس این طرح ماموران نیروی انتظامی، مزرعه داران، باغداران، گله داران و شکارچیان دارای مجوز از این قانون مستثنی شده اند.
خبرگزاری ایسنا روز ۱۵ آبان ماه در خبری نوشت که ظرف سه ماه از سوی وزارت بهداشت فهرست سایر حیوانات «نجس العین» و «خطرناک و مضر برای سلامت عمومی» اعلام خواهد شد. تا کنون از این لیست سگ و میمون عنوان شده اند.
اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی روز ۱۴ اردبیهشت ماه سال ۹۰ گفت برخی شهروندان با سگ گردانی در خیابان باعث «ترافیک مصنوعی و ایجاد احساس ناخوشایند در مردم» می شوند. فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ با اظهار اینکه سگ حیوان نجس است، گفته بود: «چون ما جامعه اسلامی هستیم و سگ نیز حیوانی نجس است که نباید در معابر وجود داشته باشد. بنابراین پلیس با کسانی که اقدام به حمل سگ در معابر عمومی کنند، برخورد خواهد کرد.»
در زمستان ۱۳۸۹ طرحی مشابه برای جمع آوری سگ در مجلس اعلام وصول شد که فقط در همان حد مطرح شدن در مجلس باقی ماند. برخی از نمایندگان در آن زمان هدف از ارائه این طرح را مقابله با افزایش سگ گردانی در معابر و نگهداری آن در آپارتمان ها در شهرهای بزرگ مانند تهران اعلام کرده بودند.
پس از مطرح شدن این طرح شهروندان تهرانی که دارای سگ بودند کمتر سگ هایشان را با خود به خیابان یا وسایل نقلیه شان می بردند. با این حال پس از ۳ سال مجددا این طرح به شکل دیگری در مجلس ارائه شده و این بار داشتن میمون و مجازات های سنگین نیز به آن اضافه شده است.
دکتر قرائی مقدم، جامعه شناس روز ۱۹ آبان ماه در گفتگو با روزنامه آفتاب پرداختن به مساله سگ گردانی در خیابان ها توسط نمایندگان مجلس را نشانه کم توجهی به مسال مهمتر کشور دانسته و گفته است: «واقعا خنده دار است زمانی که ما تعداد کثیری معضل اجتماعی داریم، عده ای در مجلس با اشتیاق دنبال منع سگ گردانی هستند. متاسفانه عده ای در مجلس وظیفه اصلی خود را که تصویب قوانین مناسب برای حل معضلات است را فراموش کرده اند.»
این جامعه شناس همچنین گفته است: «سخت گیری بیش از حد در حریم خصوصی مردم باعث کاهش نشاط اجتماعی و کسترش بدبینی در مردم می شود. ظاهرا عده ای تلاش می کنند هر روز با طرح تازه ای آرامش را از حریم خصوصی مردم سلب کنند.»