تجمع مردم اهواز در اعتراض به گردو غبارها و پیام اینستاگرامی رییس جمهور
صبح روز سه شنبه ۲۱ بهمن ماه عده ای از مردم اهواز در اعتراض به سکوت مسولان در برابر پدیده گرد و غبار شدید این استان در مقابل ساختمان استانداری خوزستان تجمع کردند. شهروندان اهوازی که به دلیل شدت آلودگی هوا و وجود خاک در هوا با ماسک در این اعتراض شرکت کرده بودند پلاکاردهای «روحانی مچکریم»، «هوای پاک حق مسلم ماست» و «نفت رو بردید، آب رو بردید، خاک و جا گذاشتید» را در دست داشتند.
به گزارش خبرگزاری فارس، شهروندان اهواز در این تجمع خواستار سفر سریع و زمینی معصومه ابتکار، رییس سازمان محیط زیست کشور به استان خوزستان شدند. ساعتی پیش از این تجمع، اعلام شد که پرواز خانم ابتکار به دلیل وضعیت بد آب و هوایی به تاخیر افتاده است.
هوای استان خوزستان در این هفته دچار گرد وغبار شدید شده است به طوریکه از روز ۱۹ بهمن ماه تمامی ادارات و مدارس استان خوزستان تعطیل شده اند. طبق اخبار داخلی میزان گرد و غبار در شهرهای اهواز ، آبادان، ماهشهر، دشت آزادگان، کارون، باوی، خرمشهر، رامشیر، هندیجان و حمیدیه از بقیه شهرهای استان خوزستان بیشتر است. در طی سالهای اخیر این چندمین بار است که هوای استان خوزستان از شدت آلودگی به نقطه بحران می رسد.
شهریار عسگری، ستاد بحران استانداری خوزستان اعلام کرد میزان ریزگردها و ذرات معلق در هوای اهواز از حد بحران نیز عبور کرده و در شهر ماهشهر ۶۶ برابر حد مجاز شده است. همچنین طبق گزارش هوا شناسی استان خوزستان، این هوا تا آخر هفته ادامه خواهد داشت.
شهریار میرخشتی، رییس مرکز اورژانس خوزستان روز ۲۰ بهمن ماه اعلام کرد که ۲۶۱ نفر در اثر مشکلات ناشی از گرد و خاک در روز ۱۹ بهمن ماه به اورژانس های بیمارستان های اهواز مراجعه کردند، گفت: از این تعداد حدود ۲۴۶ نفر همان روز ترخیص شده اند.
اسماعیل ارزانی، فرماندار اهواز نیز روز ۱۹ بهمن ماه با اوج گرفتن پدیده ریزگردها در اهواز گفت: «۲۰۰ هزار ماسک و ۱۰۰ هزار پاکت شیر از طریق آمبولانس های هلال احمر، پست های امدادی و اتوبوس های آمبولانس های مرکز اورژانس میان مردم توزیع خواهد شد.»
خبرگزاری مهر در توصیف هوای اهواز روز ۱۹ بهمن ماه نوشته بود: «خودروها حتی روبروی خود را مشاهده نمی کنند و مجبور به روشنک کردن چراغ شده اند و خیابان های اهواز تقریبا خالی از مردم است. پل های رودخانه کارون اهواز از فاصله ۱۰۰ متری هم دیده نمی شوند.» در این خبر آمده است که گرد و غبار به دلیل شدت داشتن به داخل خانه ها هم وارد شده اند.
در مقابل انتقاد نمایندگان مردم خوزستان و درخواست برای سفر فوری رییس سازمان محیط زیست به این استان، روز ۲۱ بهمن ماه در صفحه اینستاگرامی که منسوب به حسن روحانی، رییس جمهور ایران است این مطلب منتشر شد: «دلاوران جنوب، خوزستانی های خونگرم، مرزبانان غیور، باز هم نفس هایتان از میهمان شوم گردوغبار به شماره افتاده است. اینکه شما هموطنان عزیزم، گاه به گاه در برخی استانها و این روزها در خوزستان و اهواز دلاور، به جای هوای پاک، حتی خاک تنفس کرده اید، دردی مشترک و الویتی جدی است.»
در ادامه این پیام اینستاگرامی حسن روحانی آمده است :«با شما هم نفس ام.. چناچه هم قسم بوده و هسیم… تا مشکلی را که سالیان دراز ایجاد شده، گام به گام از میان برداریم… تا برای همیشه غبار از پیکر عروس کارون بزداییم.»
با این حال این پیام اینستاگرامی نه تنها مردم اهواز را آرام نکرده بلکه دقایقی پس از انتشار آن، کاربران زیادی در کامنت هایی از رییس جمهور خواسته اند تا برای بهبود وضعیت اقدامی سریع و عملی انجام دهد.
بسیاری از مسولان دلیل هوای غبار آلود استان خوزستان را که طی سالهای اخیر بارها اتفاق افتاده ، هوای آلوده کشورهای هم مرز ایران مانند عراق، عربستان و سوریه می دانند در حالیکه بسیاری نیز دلیل گرد و غبار در اهواز را خشکاندن تالاب های در دولت احمدی نژاد برای رسیدن به چاه های نفت بیشتر دانسته اند.
آذر زمانپور، عضو شورای شهر اهواز روز ۲۰ بهمن ماه در نطق پیش از دستور کار خود خشکاندن تالاب ها و حفر چاههای نفت بیشتر را دلیل گردوغبار هوای اهواز دانست و گفت: «هزاران هکتار از تالاب هورالعظیم جهت حفر چاههای نفت خشک شد تا چرخ مملکت بچرخد ولی نفع مردم استان از نفت چه بوده است؟ آیا با خشکاندن تالاب هورالعظیم یک اصله نهال به جای آن کاشته شد یا یک هکتار جنگلکاری شد؟»
این عضو شورای شهر اهواز در ادامه حرف هایش گفت:«آیا شرکت نفت را وادار کردند که برای کاهش این گردوغبار و بحران عظیم چاره اندیشی کند؟»
فتح الله ابوعلی زاده، رییس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان روز ۲۰ بهمن ماه با تاکید بر اینکه منشا گردو خاک ها داخلی است، گفت آنها آمادگی همکاری در مهار این پدیده در استان را دارند. او ثبیت شن های روان و انجام اقدامات بیولوژیکی مانند درختکاری و بوته کاری را از جمله کارهایی دانست که می تواند در این مسیر مفید باشد.
با این حال پس از گذشت سه روز از شدت پدیده گرد و غبار در شهرهای استان خوزستان هنوز مسولان هیچ حرکتی در بهبود این وضعیت انجام نداده اند و سفر رییس محیط زیست به خوزستان نیز به دلیل بدی آب و هوا به تاخیر افتاده است.