محدودیت جدید کاربران ایرانی با سانسور مضامین حقوق بشری و سیاسی در موتور جستجوی بومی پارسی جو
بررسیهای کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران در خصوص نتایج جستجوی موضوعات مرتبط با حقوق بشر یا منتقدان سیاسی در موتور جستجوی «پارسیجو»، نشان میدهد این موتور جستجو نیز همانند دو موتور جستجوی ملی که در ۷ بهمن ماه ۹۳ محمود واعظی خبر از راه اندازی آنها داده بود، نتایج بسیار متفاوتی را در مقایسه با موتورهای جستجوگر رایج مانند گوگل و یاهو، در اختیار کاربران قرار میدهد.
بر اساس تحقیقات کمپین رتبه بندی و نمایش صفحات در این موتور جستجو برخلاف روشهای رایج جهانی که براساس تعداد مراجعه، در نظر گرفتن موارد فنی در طراحی سایتها و یا آگهیهایی که به این شرکت داده میشود است، با در نظر گرفتن حساسیتهای و سانسورهای رایج در رسانههای ایران انجام می شود. به عنوان نمونه با جستجوی نام «میرحسین موسوی» در بخش ویدیوها، کاربر با تعداد بسیار زیادی از ویدیوهای تبلیغاتی حکومتی در مورد وی رو به رو خواهد شد.
همچنین با جستجوی نام «بهاره هدایت» و «منشور جهانی حقوق بشر» در بخش ویدیوها هیچ نتیجهای به کاربر نمایش داده نخواهد شد. با جستجوی بسیاری از شخصیتهای سیاسی و یا مضامین مرتبط با حقوق بشر نیز نتایج به دست آمده در این موتور جستجو روند مشابهی را نشان میدهد. در واقع جستجوگرملی، با سانسور اطلاعات تنها مطالبی را در اختیار کاربران قرار می دهد که همراه و هم نظر با روایت دستگاه های حکومتی از وقایع، افراد و موضوعات مختلف است.
علیرضا یاری، دبیر شورای راهبردی موتور جستجوی بومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات روز سه شنبه ۱۵ اردیبهشت ماه در گفتوگو با خبرگزاری مهر با اظهار اینکه در نسخه جدید موتور جستجوی «پارسی جو»،«دو موتور جستجوی بومی یوز و پارسی جو در حوزه مستندات فارسی» فعالیت می کنند، پارسیجو را از نظر «الگوریتم های رتبه بندی و مستندات» از نمونههای قبلی موتورهای جستجوی ملی متفاوت تر دانست.
دبیر شورای راهبردی موتورهای جستجو «تعداد صفحات با کیفیت» که از سوی موتور جستجو ایندکس شده و همچنین نحوه «رتبه بندی و نمایش صفحات» را ملاک ارزیابی بهتری برای یک “موتور جستجو عنوان” دانست و صفحات ایندکس شده توسط موتور جستجوی پارسی جو را حدود ۵۰۰ میلیون صفحه عنوان کرد. وی همچنین امکان جستجوی هوشمندانه سرویس ها و ترجمه ماشینی، نقشه، تصویر و ویدئو را از جمله ویژگیهای این موتور جستجوی بومی عنوان کرد.
این در حالی است که موتورهای جستجوی رایج جهانی مانند گوگل تا سال ۲۰۰۸ بیش از یک ترلیون صفحه منحصر به فرد را ایندکس کرده و رتبهبندی و نمایش صفحات را بر اساس تعداد مراجعه، در نظر گرفتن موارد فنی در طراحی سایتها و یا آگهیهایی که به این شرکت داده میشود، در نظر میگیرد.
بر اساس گزارش روز ۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۴ خبرگزاری ایلنا از دفتر برنامه ریزی و تلفیق بودجه معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مشخص شد که برای فعالیتهای تحقیقاتی بخش ارتباطات و فناوری و ارتقای فناوری های داخلی و تولیدات ملی ۹۰۰ هزار میلیون ریال و در رابطه با اجرای وظایف حاکمیتی در خصوص فناوری اطلاعات ۱ میلیون و ۳۵۰ هزار میلیون ریال بوجه اختصاص یافته است.
حسن روحانی در آخرین اظهار نظر خود پیرامون اینترنت در ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۴ در همایش سی و یکمین آیین بزرگداشت مقام معلم با شمشیر دو لبه خواندن اینترنت گفت: «البته بعضی مواقع محدودیت هم لازم است. یکی از وظایف مهم آموزش پرورش استفاده درست جوانان از این ابزارهاست. یک طرف داستان معلم و یک طرف داستان خانواده است، طرف دیگر رسانه داخل خانه است.»