مدیر عامل «تلگرام» ادعای دبیر شورای عالی فضای مجازی برای «میزبانی» تلگرام در ایران را رد کرد
به دنبال انتشار خبری به نقل از دبیر شورای عالی فضای مجازی که در آن ادعا شده بود میزبانی ۳۰ درصد اطلاعات کاربران اپلیکیشن تلگرام در ایران است، حساب رسمی توییتری تلگرام در واکنش به سوال کاربران ایرانی درباره این خبر، این ادعا را «۱۰۰٪ بیاساس» خواند.
چهارشنبه ۱۵ شهرویور ۱۳۹۴ خبرگزاری مهر به نقل از محمد حسین انتظاری دبیر شورای عالی فضای مجازی نوشت ۱۳ میلیون ایرانی کاربر اپلیکیشن پیامرسان تلگرام هستند و «میزبانی ۳۰٪ اطلاعات این کاربران در داخل کشور و ۷۰ درصد باقی در خارج از کشور انجام میشود.»
تلگرام در پاسخ به چندین کاربر ایرانی که نظر این شرکت را درباره خبر یاده شده پرسیده بودند، نوشت که اطلاعات کاربران ایرانی روی سرورهایی در شهر آمستردام در کشور هلند میزبانی شده و خواهد شد. حساب توییتری تلگرام در پاسخ خود اعلام کرد که هیچ سروری در ایران ندارند و هیچ برنامهای هم برای داشتن سرور در داخل ایران ندارند.
@Omid_M All Telegram data for Iranian users is (and will be) hosted in Amsterdam.
— Telegram Messenger (@telegram) September 16, 2015
ارتباط بین دولت ایران و این اپلیکیشن پیام رسان برای اولین بار توسط محمود خسروی معاون وزیر ارتباطات و مدیر عامل شرکت ارتباطات زیرساخت در تاریخ ۱۰ تیر ماه ۱۳۹۴ اعلام شد. خسروی از ارسال نامهای به شرکت تلگرام خبر داد و اعلام کرد از این شرکت درخواست کردند تا برای حل مشکلات این شبکه در داخل کشور با آنها مذاکره کنند. پاول دورف مدیر عامل شرکت تلگرام نیز در پاسخ به توییتری در مورد ادعای میزبانی شدن ۳۰٪ اطلاعات کاربران در ایران، به صورت رسمی این موضوع را رد کرد و او نیز این ادعا را «بیاساس» نامید.
@Ammir This is 100% #bullshit. — Telegram Messenger (@telegram) September 16, 2015
با این وجود مقامات شرکت تلگرام هنوز در خصوص پرسشی در مورد نامه دولت ایران به تلگرام توضیحاتی ارائه نکرده اند.
اپلیکیشن پیام رسان تلگرام به دلیل امنیت مناسب دارای محبوبیت بسیاری زیادی در بین کاربران ایرانی از جمله فعالین حقوق بشر، سیاسی و مدنی است به طوری که در دو سال گذشته بخش بسیار زیادی از کاربران ایرانی به این اپلیکیشن مهاجرت کردند.
ماتیون گرین استاد رمزنگاری در دانشگاه جان هابکینز در پاسخ به سوالاتی درباره سطح وکیفیت امنیت اپلیکیشن تلگرام، در تاریخ ۶ شهریور ۱۴۹۴ به وبسایت گلوبالویسز گفت که این اپلیکیشن امنیت مناسبی دارد اما هنوز نیاز به کار بر روی امنیت این اپلکیشن است:«رمزگذاری به صور پیش فرض بر روی این اپلیکیشن وجود ندارد که این یک نقطه ضعف است…همه پیامها همیشه رمزگذاری میشوند – اما پیامهای عادی به شیوهای رمزگذاری میشوند که امکان خواندن آنها در سرور تلگرام وجود دارد.»
پس از ارسال نامه و درخواست وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات برای ایجاد محدودیت در دسترسی کاربران ایرانی به برخی از کاربردهای این برنامه پیامرسان، از تاریخ یک شنبه اول شهریور پیش دسترسی کاربران ایرانی به برخی از روباتهای تلگرام مسدود شده است.
رباتها حسابهای مخصوصی در برنامه پیام رسان تلگرام هستند که توانایی ارسال پاسخ به صورت خودکار به درخواستهای کاربران را دارند. کاربران میتوانند با ارسال فرامینی که از پیش توسط برنامه نویسانهای این رباتها طراحی شده به صورت خصوصی و یا در گروههای تلگرامی پاسخهایی را دریافت کنند.
کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران از مسوولین شرکت تلگرام و تمام شرکتهای کامپیوتری که بعد از برداشته شدن تحریمها به ایران میروند خواست که کاربران را مطمئن سازد که اطلاعات آنها در اختیار نهادهای امنیتی و انتظامی قرار نخواهد گرفت. همچنین این شرکتها باید نحوه و چگونگی همکاریهای خود را با دولتهایی که توافق همکاری امضا میکنند به صورت رسمی و عمومی از طریق انتشار گزارشهای دوره ای و مداوم در اختیار کاربران قرار دهند و معیارهای شفافیت و مسوولیت شرکتها را رعایت کنند.