چراغ سبز قضایی؛ مصاحبه خبرگزاریهای امنیتی با یک متهم، پیش از تفهیم اتهام و بدون حضور وکیل
خبرگزاری های فارس و تسنیم و باشگاه خبرنگاران جوان، رسانه های وابسته به سپاه پاسداران و نهادهای امنیتی بار دیگر با استفاده از مصونیت و دسترسی قضایی، در جریان پرونده مرد جوانی که توسط پلیس تهران بازداشت شده بود، پیش از تکمیل فرآیند بررسی قضایی پرونده این متهم، تفهیم اتهام و بدون حضور وکیل با او “مصاحبه” کردند. هفته گذشته پلیس تهران مرد جوانی که “وحید” و ۳۰ ساله معرفی شده را بازداشت کرده که در روزهای اخیر انتشار عکسهایش با زنان بی حجاب خبرساز شده بود.
طی سالهای گذشته، دسترسی مداوم برخی رسانههای امنیتی به پرونده های قضایی، و انتشار اخبار و اطلاعاتی مرتبط با این پروندهها پیش از دادرسی و دادگاهی شدن متهمان و نیز بدون حضور و اطلاع وکلای متهم به منظور بهره برداری سیاسی، بی طرفی قوه قضاییه و همچنین نفوذ دستگاه های امنیتی بر روند تحقیق، دادرسی، و صدور حکم در قوه قضاییه بیش از پیش مطرح کرده بود.
مشخص نیست این خبرگزاری ها چگونه توانسته اند پیش از دسترسی این فرد به وکیل مدافع و تفهیم اتهام وی توسط مقام قضایی با وی مصاحبه کنند. حتی میزان، خبرگزاری قوه قضاییه، نیز در خبر خود در این خصوص فیلم “مصاحبه” مورد نظر را منتشرکرده اما آن را به اشتباه “فیلم بازداشت متهم توسط پلیس فتا” نامیده است. در متن خبر خبرگزاری میزان به نقل از “یک منبع اگاه قضایی” گفته شده: “در پی انتشار تصاویر خلاف اخلاق برخی از خانم ها در فضای مجازی که نقطه مشترک آنها حضور یک شخص در آنهاست، این فرد با دستور قضایی بازداشت و برای انجام تحقیقات بیشتر در اختیار پلیس فتا قرار گرفت.”
ویدیوهایی که از این متهم در در لباس زندان منتشر شده نشان می دهد که او در گفت و گو با خبرنگاران تسنیم و باشگاه خبرنگاران جوان ابراز ندامت می کند. این ویدئوها از سیمای جمهوری اسلامی هم پخش شده اند.
این جوان پس از پخش گسترده عکسهایش با زنان بی حجاب در یک فیلم ویدئویی مدعی شده بود که تلفن همراه وی که حاوی عکسها بوده دزدیده شده و همه زنان حاضر در عکسها اعضای خانوادهاش هستند. او همچنین گفته بود که به پلیس فتا شکایت کرده و «پلیس فتا حواسش به همه چیز هست». این ویدیو نیز در فیلم منتشرشده توسط خبرگزاری فارس موجود است.
سرهنگ محمدمهدی کاکوان رئیس پلیس فضای تولید و تبادل اطلاعات (فتا) تهران بزرگ درباره این پرونده گفت: “خودرو و منازلی که در تصاویر وجود دارد متعلق به متهم نیست و متهم با ترفندهای مختلف این خانمها را اغفال کرده و پس از کشاندن آنها به این مکان (ها) از آنها عکس تهیه کرده است.”
رئیس پلیس فتا اضافه کرد: «متهم با تهیه این عکسها از افراد اغفال شده سوء استفاده کرده است. هم اینک خانوادههای این افراد به پلیس تهران مراجعه کرده و با اعلام اینکه حیثیت و آبرویشان در جامعه از بین رفته است خواهان بررسی موضوع و برخورد مناسب با متهم است.»
متهم که خبرگزاری قوه قضائیه او را «پسر جنجالی تلگرام» معرفی کرده در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم عنوان کرد که این عکسها طی دو سال در خانه دوستانش تهیه شده. او خود را یک کارگر ساده معرفی کرد که وضع مالی مناسبی ندارد «وحید چندین بار در این مصاحبه از گرفتن عکسها و نگه داشتن آنها در گوشی تلفن همراهش ابراز پشیمانی کرد.»
این خبرگزاری همچنین با روژین و سمیرا دو نفر از زنانی که عکسشان با وحید منتشر شده گفتوگو کرد. آنها گفتند که هیچ رابطهای با وحید نداشتند و وقتی برای گرفتن برنامه بدنسازی به خانه مربیشان رفته بودند به طور ناگهانی این عکسها گرفته شده است.
پوشش گسترده دستگیری این فرد در همان روزی انجام شد که قرار بود کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه درباره فیلترینگ تلگرام تصمیم بگیرد. اما در نهایت این شبکه پیامرسان فیلتر نشد و برای آن مدت محدودی وقت تعیین شد.
با وجود فراگیر شدن تلگرام در ایران و استفاده رسانهها و صدا و سیما از آن، همچنان برخی مقامات از وجود محتوای «غیراخلاقی» در آن ابراز نگرانی میکنند و برخی نیز به طور کلی شبکههای اجتماعی و ارتباطی را ابزار جاسوسی برای کشورهای غربی میدانند.
سایت گرداب، وابسته به سپاه پاسداران روز ۱۶ آبان ماه اعلام کرد گروه سایبری سپاه پاسداران استان قزوین، ۱۷۰ نفر از مدیران گروه های فعال در شبکه های اجتماعی موبایلی را دستگیر کرده است. در این خبر آمده بود که این تعداد گسترده از شهروندان ایرانی در «حوزه ضد امنیت اخلاقی» فعالیت می کردند.
این خبر توسط سخنگوی قوه قضاییه تکذیب شد اما سپاه پاسداران هیچ واکنشی به این تکذیبیه نشان نداد. تاکنون افراد بسیاری به دلیل فعالیت در شبکههای اجتماعی دستگیر و به حبسهای طولانی مدت محکوم شدهاند.