علیرغم ناکام ماندن تلاش تندروها برای فیلتر کردن تلگرام، فشار بر روی کاربران همچان ادامه دارد
با مخالفت کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه برای فیلتر کردن اپلیکیشن پرطرفدار تلگرام درایران، تلاش تندروها برای مسدود کردن و یا ایجاد محدودیت برای این شبکه اجتماعی ناکام ماند اگر چه قوه قضاییه همچنان میتواند به صورت مستقیم و بدون اعمال نظر این کمیته برای مسدود کردن این پیامرسان اقدام کند. بنا بر گفته مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) هم اکنون تلگرام با ۲۰ میلیون کاربر پرطرفدارترین شبکه اجتماعی در ایران محسوب میشود.
عبدالصمد خرمآبادی دبیر کمیته تعیین مصادیق محتوای مجرمانه اعلام کرد در جلسه این کمیته در تاریخ ۱۵ دی ماه ۱۳۹۴ فیلترینگ این اپلیکیشن پیام رسان رای نیاورد. با این وجود خرمآبادی گفت :”تصمیم کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه مانع از این نمیشود که دستگاه قضایی که ذاتاً وظیفه برخورد با جرائم و جلوگیری از استمرار جرم و ممانعت از ادامه انتشار محتوای مجرمانه در فضای مجازی را برعهده دارد اقدام به فیلتر شبکه اجتماعی تلگرام نکند.”
یک منبع مطلع به اطلاعات مرتبط با استفاده کاربران ایرانی از شبکههای اجتماعی در داخل کشور به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفت که بیشتر از ۵۰٪ از ترافیک هفتگی نسل سوم اپراتور همراه اول به تلگرام، حدود ۱۲٪ شبکه اینستاگرام و در حدود ۱۵ درصد نیز به ابزارهای فیلترشکن اختصاص دارد.
تلاش نیروهای محافظه کار و تندرو که مخالف آزادی دسترسی مردم به شبکههای اجتماعی هستند، برای مسدود کردن این اپلیکیشن پیام رسان همزمان با فاش کردن تقاضای جاسوسی از کاربران ایرانی توسط مدیرعامل شرکت تلگرام در تاریخ ۲۹ مهر ماه ۱۳۹۴ افزایش یافت. یک روز پس از آن سپاه پاسداران با صدور بیانیهای از وزارت ارتباطات و فنآوری اطلاعات خواست تا برای جلوگیری از “نفوذ دشمن” توسط “سایتهای معاند” که از این خدمات برای انتشار پیامهای خود استفاده میکنند با شرکت تلگرام همکاری کند. شرکت تلگرام هر گونه همکاری با دولت ایران برای در اختیار گذاشتن اطلاعات کاربران ایرانی را تکذیب کرده است.
بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا) که در تاریخ ۱۰ دی ماه ۱۳۹۴ منتشر شد، این اپلیکشن پیام رسان با بیش از ۲۰ میلیون کاربر پرطرفدار ترین اپلیکیشن پیام رسان در ایران است و همچنین ۵۳ درصد ایرانیان عضو یکی از شبکههای اجتماعی هستند. طیف گسترده ای از مردم از تلگرام استفاده میکنند. علاوه بر آن چه منتقدان و مخالفان حکومتی در داخل و خارج کشور، چه گروهها و رسانههای تندروی نزدیک به محافل امنیتی و اطلاعاتی و نظامی از امکاناتی که این اپلیکیشن برای ارتباط با مخاطبان و ارسال پیام در اختیارشان میگذارد استفاده میکنند.
به دلیل چنین استفاده گسترده و محبوبیت این پیام رسان بوده که ارتباطات آن همواره با حساسیت توسط نیروهای امنیتی و قضایی دنبال شده است. طی دو سال گذشته دهها کاربر ایرانی شبکههای اجتماعی به دلیل فعالتهای خود در شبکههای اجتماعی در احضار، بازداشت و با احکام قضایی مواجه شدند. همچنین در مواردی کاربران تهدید شدند که در صورت عدم توقف فعالیت های خود تحت پیگرد قرار خواهند گرفت. در آخرین نمونه از ایجاد چنین محدودیتهایی، روز ۱۶ دی ماه فرزاد پورمرادی روزنامهنگار و فعال سیاسی اصلاحطلب در کرمانشاه بازداشت شد. این روزنامه نگار پیش از بازداشت در پستهای فیسبوکی خود در تاریخهای ۳ دی ۱۳۹۴ و ۳۰ آذر ۱۳۹۴ نوشت که وبسایتهای نزدیک به نیروهای امنیتی نسبت به راه اندازی یک شبکه خبری توسط ایشان واکنشهای تند و تهدیدآمیزی نشان دادند.