آخرین خبرها از کنفرانس جهانی رایتزکان؛ آموزش کاربران، بهترین اقدام برای مواجهه با حملات اینترنتی
گفتگو با علی بانگی مدیر سازمان اصل ۱۹
جمعه ۸:۰۰ – ۱ اپریل
علی بانگی مدیر سازمان اصل ۱۹ که برای آزادی بیان در اینترنت و دسترسی به اینترنت در ایران تلاش میکنند در مورد حضور ایرانیان و سازمانهای ایرانی در کنفرانس جهانی رایتزکان به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفت: «حضور فعالین آزادی اینترنت و دسترسی به اطلاعات ایرانی در کنفرانس رایتزکان از این جهت دارای اهمیت است که تفاوت بزرگی بین ایران و کشورهای غربی وجود دارد. در ایران همچنان بزرگترین مشکل کاربران بحث سانسور محتوای اینترنت و دسترسی به آن محتوی است در حالی که در کشورهای غربی و به ویژه امریکا مشکل دسترسی و سانسور تقریبا حل شده است و در مراحل جلوتری از ما یعنی نگرانی از حفظ حریم خصوصی و شنود مکاتبات کاربران قرار دارند. بودن سازمانهای ایرانی این اهمیت را دارد که میتوانیم از تجربههای سایر کشورها استفاده کنیم و همچنان حق دسترسی به اطلاعات را به صورت قوی در الویت شرکتهای عرصه تکنولوژی قرار دهیم.
امنیت اینترنتی؛ مهمترین چالش کاربران و فعالان مدنی
پنج شنبه ۱۴:۰۰ (ده و نیم شب به وقت تهران) – ۳۱ مارس
یکی از مهمترین موضوعاتی که در جریان کنفرانس رایتزکان امسال در شهر سان فرانسیسکو در پنلها و جلسات گفت وگو به آن پرداخته میشود موضوع امنیت کاربران اینترنتی است. یکی از فعالان حوزه امنیت اینترنتی به کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: « به موازات تلاشهایی که برای دسترسی به اطلاعات کاربران صورت می گیرد چه توسط بازیگران دولتی و چه غیردولتی، امنیت اینترنتی هم اهمیت بیشتری پیدا کرده و تلاش ها برای مقابله با این حملات در قالب پروژه های مختلفی که سازمان های مختلف در سراسر جهان انجام می دهند، افزایش چشمگیری داشته است.»
به گفته این کارشناس امنیت سایبری، در ایران اینکه برخی نهادهای قدرتمند حکومتی به صورت فراقانونی دست اندرکار حملات اینترنتی هستند چالش بزرگی ایجاد می کند و کاربران را بسیار آسیب پذیر می کند: « یکی از اتفاقاتی که در طی دو سال گذشته در الگوهای حمله اینترنتی به اطلاعات کاربران در ایران می توان مشاهده کرد، تمرکز جدید بر روی کاربران به صورت انفرادی است. یعنی هکرها و یا حمله کنندگان به اکانتهای کاربران، به صورت شخصی افراد را هدف می گیرند و تلاش می کنند که به اطلاعات آنها روی ای میل و دیگر پلاتفرمها دسترسی پیدا کنند.» به گفته این کارشناس اینترنتی، این وضعیت به خصوص برای فعالان مدنی و سیاسی و روزنامه نگاران در ایران وضع بغرنجی را ایجاد کرده است چون حفاظت های قانونی در برابر چنین حملاتی وجود ندارد و به علاوه چنین حملات هدفداری می تواند هزینه سنگینی برای آنها داشته باشد. او در ادامه به کمپین گفت:« آموزش مهمترین موضوعی است که می تواند ریسک کاربران را در برابر چنین حملاتی تا حد زیادی کاهش دهد. اگر چه این ریسک هیچ وقت صفر نمی شود اما بسیاری از این حملات با آموزشهای تخصصی برای امن کردن دسترسی و ارتباطات می تواند کاهش یابد.»
(تلگرام، توییتر و فیس بوک کمپین)
وعده ها و مشکلات از کنشگری دیجیتال
پنج شنبه ۱۰:۰۰ – ۳۱ مارس
فیروزه محمودی، مدیرسازمان «اتحادبرای ایران» با معرفی گرشاد اپلیکیشنی که به شهروندان امکان مواجه نشدن و دور زدن گشت ارشاد را میدهد. این اپلیکیشن «یک نقشه از شهرهای مختلف ایران است، به همراه اطلاعات بهروز از آخرین نقاطی که گشت ارشاد در آنجا حضور دارد. کاربران میتوانند هر نقطه از شهر را که در آنجا گشت ارشاد را مشاهده میکنند روی نقشه علامت گذاری کنند تا سایر کاربران با دیدن آن علامتها مسیر دیگری را انتخاب و مقصد خود برسند.»
(تلگرام، توییتر و فیس بوک کمپین)
تلاش صدها شرکت در جهان برای افزایش دسترسی به اینترنت
پنج شنبه ۱۲:۰۰ (هشتونیم شب به وقت تهران) -۳۱ مارس
در ادامه جلسات نشستهای کنفرانس بینالمللی رایتزکان درشهر سان فرانسیسکو، جمعی از شرکتهاو افراد فعال در حوزه افزایش دسترسی به اینترنت به توضیح فعالیت های خود برای افزایش دسترسی به اینترنت در پنج قاره پرداختند. بخش عمده ای از این تلاش ها برای افزایش دسترسی به اینترنت در کشورهای آفریقایی و نیز آمریکای لاتین صورت می گیرد. ایجاد شبکه های تولید محتوای محلی، فراهم کردن امکان دسترسی به صورت آفلاین، توزیع و به اشتراک گذاشتن محتوای آنلاین به صورت آفلاین بخشی از این فعالیت هاست. شرکت کنندگان در پنل «مقابله با موانع؛ مرزهای جدید اتصال و دسترسی» به اینترنت، با اشاره به چالش های قانونی که در کشورهای مختلف در مسیر دسترسی و یا همکاری های بین المللی وجود دارد، اینکه اندک اندک موضوع دسترسی به اینترنت مثل خیلی از نیازهای اولیه همچون غذا و سرپناه و تحصیل به عنوان یکی از حقوق اولیه مورد توجه قرار می گیرد به عنوان یک فرصت در زمینه افزایش دسترسی مردم جهان به اینترنت یاد کردند. موضوع نحوه دسترسی و اعمال قدرت دولت و نحوه قانون گذاری و ارتباط با شرکت ها هم از جمله موضوعات دیگری بود که در این جلسه مورد بحث قرار گرفت.
(تلگرام، توییتر و فیس بوک کمپین)
هم اکنون امنیت: چطور کاربرانی ایرانی از حملات پیچیدهی سایبری میگریزند
چهار شنبه ساعت ۵:۱۵ – ۳۰ مارس
در این پنل که با استقبال بسیار زیاد شرکتکنندههای به ویژه ایرانیان رو به رو شده بود کالین اندرسون محقق سیاست اینترنت، امیر رشیدی محقق آزادی اینترنت در کمیپن بینالمللی حقوق بشر در ایران، جان اسکات(John Scott-Railton) محقق امنیت سایبری از سازمان سیتیزن لب و جلین یورک(Jillian C. York) مدیر آزادی بیان از سازمان Electronic Frontier Foundation شرکت کرده بودند.
در ابتدای پنل جان اسکات از سازمان سیتیزنلب توضیحهایی را پیرامون گزارش اخیر این سازمان از حملههای سازمان یافته فیشینگ به کاربران ایرانی ارایه کرد. به گفته جان اسکات تفاوت عمده این حملههای سازمان یافته با حملههایی که در گذشته به روش فیشینگ صورت میگرفت در این بود که این حملهها به شکلی برنامه ریزی شده بود که حتی کاربرانی که از سرویس تایید هویت دو مرحلهای به عنوان یک ویژگی امنیتی اضافهتر بر روی حساب گوگل خود استفاده میکنند نیز، قربانی این حملهها شده بودند.
امیر رشیدی از کمپین در ادامه این پنل با توضیح یکی از حملههایی سایبری که به صورت هدفمند به کاربران ایرانی در طول انتخابات مجلس دهم شده بود گفت: «پس از رد صلاحیت حسن خمینی یک فایل پاورپوینت به صورت گسترده در بین خبرنگاران ایرانی در حال پخش بود که برای من نیز ارسال شد. درون این ایمیل فقط یک خط نوشته شده بود خبر فوری، بیانیه حسن خمینی در واکنش به رد صلاحیت. هیچ کس به این نکته دقت نکرده بود که کسی بیانیه خبری را درون یک فایل پاورپوینت ارسال نخواهد کرد و کاربران زیادی با اجرای این فایل عملا کنترل خود بر روی حساب کاربری خود را از دست دادند.»
شرکت کنندههای در این پنل معتقد بودند که شرکتهای بزرگ عرصه تکنولوژی نقش بسیار اساسی در افزایش امنیت کاربران اینترنت دارند.
رشیدی در ادامه اضافه کرد: «به دلیل اینکه منابع برای آموزش کاربران محدود است و آموزش برخی از تکنیکهای حفظ امنیت مانند رمزگذاری کردن محتوای ایمیلها برای کاربران عادی بسیار سخت است، این شرکتهای بزرگ تکنولوژی هستند که میتوانند با فراهم کردن ابزارهایی مانند تایید هویت دو مرحلهای به امنیت آنها کمک کنند. با این وجود هنوز شرکتهایی مانند توییتر هستند که به دلایل تحریمهای تکنولوژی که در مورد ایران اعمال شده بود این سرویسها را برای کاربران ایرانی فعال نکردند.»
(تلگرام، توییتر و فیس بوک کمپین)
پاسخ سریع و حمایت از قربانیان حملات فیشینگ و بدافزار
چهار شنبه ساعت ۴:۱۵ – ۳۰ مارس
بیشتر حملههای سایبری که به کاربران ایرانی صورت میگیرد از نوع فیشینگ است به همین دلیل پیدا کردن یک راه حل برای نشان دادن واکنش سریع و درست به این نوع حملهها دارای اهمیت بالایی است. تکنیکهای مهندسی اجتماعی که فیشینگ یکی از آنها است حملات پیشرفته و قدرتمندی به حساب نمیآیند اما تجربه نشان داده به دلیل هدفمند بودن و کمبود سطح آگاهی کابران نسبت به آنها و همچنین روش واکنش درست و سریع، اکثرا با موفقیت همراه هستند. در این پنل کاربران تجربههای خود را با هم به اشتراک گذاشتند و کارشناسان دعوت شده به پنل تلاش کردند تا راهکارهای موثر و ساده را به آنها آموزش دهند.
(تلگرام، توییتر و فیس بوک کمپین)
برداشته شدن تحریمهای اقتصادی، ادامه تحریمهای حقوق بشری
چهار شنبه ساعت ۲:۳۰ – ۳۰ مارس
امیلی نوریس از وازرت خارجه امریکا در توضیح برداشته شدن تحریمها بعد از توافق هستهای ضمن اعلام این موضوع که سیاست ایالات متحده حتی بعد از توافق هستهای در مورد نقص حقوق بشر در ایران تغییری نکرده گفت: «ما همچنان کسانی را که به نقض حقوقبشر ایرانیان در ایران مشغول هستند را در فهرست تحریمها نگه داشتیم. همچنین ما مکانیزمهای بینالمللی مانند گزارشگر ویژه حقوق بشر را حمایت میکنیم تا از کنترل نقض حقوقبشر اطمینان پیدا کنیم. حقوقبشر یکیاز الویت های اصلی دولت امریکاست.»
جمال عبدی از سازمان نایاک با تاکید بر این که گواهینامههای عمومی صادر شده توسط دولت امریکا که با هدف برداشته شدن تحریمهای تکنولوژی از ابزارهای ارتباطی شخصی صادر شدند نتوانستند خواستههای مردم را براورده کنند گفت: «ما اطلاعاتی تظاهرات های ۸۸ را از طریق ابزارهایی دریافت میکردیم که امریکا انها را تحریم کرده بود. دولت اوباما این را متوجه شد و با صادر کردن گواهینامه هایی را تلاش کرد تا دسترسی مردم ایران را به ابزارهای ارتباطی فراهم بکند. نباید وسایل ارتباطی را تحریم کرد، باید باهوش باشیم.»
پیتر هرل، کارمند سابق وزارت امور خارجه آمریکا : «گواهینامه عمومی دییک زمانی ایجاد شد که فشارها به ایران در حال افزایش بود و هدف آن فراهمکردن دسترسی ایرانیان به ابزارهایی بود که برای دسترسی آزاد به اطلاعات به انها کمک کند. در نتیجه صدور این گواهینامههای عمومی بود که گوگل بازار(Play Store) خودش را به روی ایران باز کرد.»
وی در توضیح مشکلاتی که این گواهینامهها دارند گفت بیشتر کسانی که روی تحریمها کار میکنند کارشناس تکنولوژی نیستند و به همین دلیل گواهینامه دی یک هنوز جای بهتر شدن دارد. نکته مهمی که فراموش میشود این است که دولت امریکا تحریمها را بر روی شرکتهای غیر امریکایی که تلاش دارند به دولت ایران برای کنترل و نقض حقوق ایرانیان کمک کند را همچنان پا برچا نگه داشته است.
پیتر هرل در پاسخ به سوال یک فعال حقوق بشر در مورد استفاده از ابزارهای شبکههای اجتماعی در توییتر و فیسبوک برای تبلیغ محتواهای مربوط به حقوق بشر در داخل ایران ابراز داشت که حتی گواهینامههای عمومی صادر شده اجازه تجارت شرکتهای داخل امریکا و امریکایی با ایران را نمیدهد و در صورتی که این گزینه برای ایران نیان فعال شود بسیاری از شرکتهای تجاری برای استفاده از آن اقدام خواهند کرد که این خلاف مقررات تحریمها است. از طرف دیگر جریمههای بسیار سنگین مربوط به شکستن قوانین تحریم باعث ایجاد ترس بسیاری از شرکتها فن آوری شده و به همین دلیل شاهد آن هستیم که همچنان دسترسی به بسیاری از سرویسهای رایگان برای ایرانیها مسدود است.
(تلگرام، توییتر و فیس بوک کمپین)
تغییرات جدی در نحوه ارائه محتوا از طریق رسانهها؛فرصتها و چالشها
چهار شنبه ساعت ۱۱ – ۳۰ مارس
در روز اول کنفرانس سه روزه «رایتزکان»، صدها شرکت کننده از سراسر جهان در گروه های مختلف به طرح بحث های مختلف در خصوص اینترنت و آزادی بیان و امنیت سایبری پرداختند. موضوعاتی همچون، «حق فراموش شده؛ یادآوری آزادی بیان»، «توازن بین آزایهای خلاق همراه با حفاظت از حقوق»، و «تغییراکوسیستم نحوه ارائه محتوای رسانه» ای از جمله کارگاه هایی بود که در صبح روز چهارشنبه برگزار شد.
درپانل مربوط به تغییر اکوسیستم نحوه ارائه محتوای رسانهای، نازلی کاموری از رادیو زمانه درخصوص اشکال مختلفی که این سازمان رسانهای برای مخاطبان خود به ارائه محتوا می پردازد توضیحاتی ارائه کرد. همچنین گری تچر، از BBG، و نیز سپیده فارسی، کارگردان فیلم از پاریس در سخنانی به چالشهای حرفهای عرصه خود اشاره کرد. گری تچر با توضیحاتی در مورد پیشرفتهای حوزه ماهوارهها از اینکه برخی کشورها مانند ایران برای استفاده شهروندانشان از امواجه ماهواره ای مانع ایجاد می کنند سخن گفت و با اشاره به پارازیت انداختن و مانع ایجاد کردن برای دسترسی به شبکه های ماهوارهای، از محدودیتهای اعمال شده بر شبکه های صداوسیمای ایران بر روی شبکه های ماهواره ای و تحریم های مرتبط گفت و افزود: «محروم کردن مردم از دسترسی به اطلاعات و امواج ماهواره ای با نتایجی همراه است که کشورهای مختلف وقتی چنین اقدامی می کنند باید با تبعات آن مواجه شوند.»
(تلگرام، توییتر و فیس بوک کمپین)
کنفرانس جهانی: حقوق بشر و آزادی اینترنت
یکشنبه ساعت ۹ شب. – ۲۷ مارس
آنچه طی روزهای آینده در این صفحه مشاهده خواهید کرد، گزارشهای روزانه از کنفرانس جهانی رایتزکان(ًRightsCon) است که از روز ۱۱ام فروردین ماه ۱۳۹۵ (۳۰ مارچ) در شهر سانفرانسیسکو برگزار خواهد شد.
این صفحه در طول زمان این کنفرانس در ساعتهای مختلف آپدیت خواهد شد و کاربران میتوانند از طریق توییتر کمپین(https://twitter.com/ICHRI) و هشتگ RightsCon# در جریان اخبار و تحولات مهم این کنفرانس قرار بگیرند و یا مطالب و پرسشهای خود را با ما در میان بگذارند تا از این طریق به اطلاع شرکتهای بزرگ فعال در عرصه اینترنت برسد.
این کنفرانس سالانه که از سال ۲۰۱۱ در نقاط مختلف جهان با هدف برسی مشکلات و مسایل حوزه آزادی اینترنت که به حقوق بشر و حقوق کاربران اینترنت، مانند امنیت و حریم خصوصی مربوط میشود توسط سازمان بینالمللی AccessNow برگزارمیشود.
شرکت کنندگان در کنفرانس رایتزکان شامل اعضای جامعه مدنی، شرکت های فنآوری، و کاربران وسازمانهای حقوق بشری هستند. در این دوره کنفرانس چهار پنل مربوط ایران وجود دارد که سازمان اصل ۱۹ میزبان این پنلها است. این پنلها عبارتاند از:
- ایجاد پل بین تولید کنندههای ابزارهای عبور از فیلترینگ و جامعه مدنی
- توافق هستهای و تحریمهای مرتبط با تکنولوژی
- پاسخ سریع و حمایت از قربانیان حملات فیشینگ و بدافزار
- هم اکنون امنیت: چطور کاربرانی ایرانی از حملات پیچیدهی سایبری میگریزند
کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران در پنل «هم اکنون امنیت: چطور کاربرانی ایرانی از حملات پیچیدهی سایبری میگریزند» شرکت خواهد کرد و تلاش میکند با ارائه نتیجه تحقیقات خود در مورد امنیت کاربران ایران، و حملههایی که به آنها در طول سالهای اخیر به ویژه در زمانهای حساس مانند انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۲ و یا مجلس دهم توضیحهایی را مطرح و با همفکری و ارتباط با شرکتهای بزرگ عرصه تکنولوژی راه حلهایی را برای بهبود امنیت و دسترسی کاربران ایرانی به اینترنت جهانی پیدا کند.
این کنفرانس در سال ۲۰۱۱ در منطقه موسوم به «سیلیکون ولی» کالیفرنیا برگزار شد و به دنبال آن در سال ۲۰۱۲ در شهر ریودوژانیروی برزیل به کار خود ادامه داد. بار دیگر «سیلیکون ولی» در سال ۲۰۱۴ میزبان رایتزکان بود و در سال ۲۰۱۵ نیز شهر مانیل فیلیپین.
(تلگرام، توییتر و فیس بوک کمپین)