احضار شهیندخت مولاوردی به دادسرای تهران به دلیل افشای خبر “اعدام همه مردان یک روستا”
سخنگوی قوه قضاییه روز ۲۲ فروردین ماه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت شهیندخت مولاوردی، معاون رییس جمهور در امور زنان به دادسرای تهران احضار شده است. به گفته غلامحسین محسنی اژه ای، دلیل احضار خانم مولاوردی مربوط به پرونده شکایت مسوولان استان سیستان و بلوچستان از او است. شهیندخت مولاوردی در تاریخ چهارم اسفند ماه در گفتگویی با خبرگزاری مهر از اعدام همه مردان یک روستا در سیستان و بلوچستان گفته بود که واکنش تند مقامات را به دنبال داشت و به دنبال آن دادگستری سیستان و بلوچستان از او شکایت کرد.
غلامحسین محسنی اژه ای، سخنگوی قوه قضاییه در توضیح کوتاهی گفت: «مسولان قضایی سیستان و بلوچستان پرونده را به تهران فرستادند و دادسرای تهران خانم مولاوردی را احضار کرده و قرار است ایشان در دادسرا حاضر شوند، توضیح بدهند و پاسخگو باشند.»
شهیندخت مولاوردی چهارم اسفند ماه در گفتگو با خبرگزاری مهر با انتقاد از اینکه حمایت های لازم از خانواده های افرادی که اعدام شده اند به عمل نمی آید، گفت: «ما روستایی در سیستان و بلوچستان داریم که تمامی مردان روستا اعدام شده اند. بازماندگان آنها امروز قاچاقچی بالقوه هستند، هم از این نظر که بخواهند انتقام پدران خود را بگیرند و هم برای تامین منابع مالی خانواده هایشان. اما هیچ حمایتی از این افراد نمی شود.»
بلافاصله پس از انتشار این گفتگو، این بخش از اظهارات خانم مولاوردی در شبکه های مجازی و رسانه های داخل و خارج از ایران به شکل گسترده ای پخش شد.
محمد علی حمیدیان، معاون رییس کل دادگستری سیستان و بلوچستان روز ۱۶ فروردین ماه با اشاره به اینکه گفته های خانم مولاوردی «نسنجیده و کذب محض» بوده و باعث شکل گرفتن «موج رسانه ای از سوی مخالفان خارجی علیه ایران» شده است، گفت دادگستری سیستان و بلوچستان علیه خانم مولاوردی به جرم نشر اکاذیب و افترا به دادگاه کارکنان دولت شکایت کرده است.
معاون رییس کل دادگستری سیستان و بلوچستان با تکذیب وجود روستایی که همه مردانش اعدام شده اند، گفت: «به هیچ عنوان چنین روستایی در سیستان و بلوچستان وجود خارجی ندارد و این گفته کذب محض است.» او در جای دیگری از صحبت هایش گفت: «در صورت وجود چنین روستایی که قطعا وجود ندارد هم پرداختن به این موضوع از سمت معاون رییس جمهور کار صحیحی نیست و تشویش اذهان عمومی را در پی دارد.»
خانم مولاوردی پس از اظهارات محمد علی حمیدیان در دفاع از خود فقط به یک توضیح کوتاه اکتفاء کرد و گفت این شکایت «از طریق معاونت حقوقی رییس جمهور در حال پیگیری است تا دفاعیه لازم را در این خصوص داشته باشیم.» یک هفته پس از اینکه دادگستری سیستان و بلوچستان شکایت خود را مطرح کرد، بنا بر اظهارات سخنگوی قوه قضاییه، خانم مولاوردی به دادسرای تهران احضار شده است اما تاکنون او واکنشی به احضار خود نداشته است.
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران در گزارش مارچ ۲۰۱۳ خود در بخش اقلیت های قومی گزارش داد استان سیستان و بلوچستان با میزان بالای اعدام برای جرایم مربوط به مواد مخدر یا جرایمی که «محاربه» تعیین شده مواجه است. همچنین احمد شهید در گزارش خود عنوان کرده دادگاه های این افراد عادلانه و قانونمند صورت نمی گیرد.
سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از محروم ترین استانهای ایران شناخته شده است که در آن بالاترین آمارهای کشور در میزان فقر و بیکاری وجود دارد. این استان همچنین در مسیر ترانزیت قاچاق مواد مخدر است که با توجه به نرخ بالای بیکاری و فقر بسیاری از شهروندان این استان را در قاچاق مواد مخدر مشغول کرده است.
احمد شهید همچنین در گزارش اخیر خود که در اسفند ماه ۱۳۹۴ منتشر شد با اشاره به نرخ بالای اعدام طی سال ۲۰۱۵ میلادی گفت در این یک سال ۹۶۶ نفر در ایران اعدام شده اند و بخش زیادی از این اعدام ها مربوط به جرایم مرتبط با مواد مخدر بوده است. با این حال محمد جواد لاریجانی، رییس دفتر حقوق بشر قوه قضاییه در پاسخ به این گزارش گفت به احمد شهید چه ربطی دارد، «این بخش مربوط به قانون ماست.» آقای لاریجانی با قانونی خواندن اعدام ها در ایران گزارش این گزارشگر را “آبکی” و “کذب” خواند.