همزمان با اجرای طرحی برای ثبت تلفنهای آیفون، دو فروشگاه ارائه محصولات شرکت اپل در تهران تعطیل شدند
مقامات دولتی در ایران با بستن دو فروشگاه ارائه محصولات شرکت اپل، اعلام کرده اند که در اجرای طرح مبارزه با قاچاق گوشیهای موبایل در ایران قصد دارد خرید و فروش همه تمام تلفنهای همراهی که از منبعی بجز نمایندگی رسمی آن محصول به ایران وارد میشود را مسدود کند. علاوه بر آن کسانی که از تلفنهای همراه اپل استفاده میکنند موظف هستند تا مهرماه سال جاری، تلفنهای خود را در گمرک ثبت و هزینه گمرکی آن را پرداخت کنند و گرنه خطوط آنها مسدود خواهد شد.
به موجب این طرح که توسط یکی از ستادهای زیرمجموعه نهاد ریاست جمهوری اجرا خواهد شد، همه کسانی که از هم اکنون به خرید این گوشیها اقدام میکنند، موظف به ثبت تلفن خود هستند و این طرح شامل افرادی که پیش از این تلفنهای همراه اپل تهیه کرده اند نمی شود.
عباس نخعی مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالای هدف ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به خبرگذاری تسنیم گفت: «اگر تا روز اجرای طرح رجیستری، این کمپانی اقدام به ثبت نمایندگی رسمی در کشور نکند، قطعاً تمام گوشیهای تلفن همراه این برند جمعآوری خواهند شد و به هیچ عنوان قابلیت رجیستر شدن را نخواهند داشت.»
در حال حاضر شرکتهای محدودی در ایران داری نمایندگی رسمی هستند اما تنها شرکتی که در اظهارات مسوولین مورد توجه قرار گرفته است شرکت اپل است و از هیچ شرکت دیگری نام برده نشده است. عباس نخعی در این مورد گفته است: «در صورتی که شرکت اپل تا اجرایی شدن طرح رجیستری، اقدام به ثبت نمایندگی رسمی در ایران نکند، آیفون های موجود در سطح بازار جمع آوری می شوند و به هیچ عنوان رجیستر نخواهند شد.»
تنها اپل نیست که در ایران دارای نمایندگی رسمی نیست، شرکتهایی مانند مایکروسافت و موتورولا نیز دارای نمایندگی رسمی در ایران نیستند و هر کدام بخشی از بازار موبایل ایران را در اختیار دارند اما آیفون یکی از برندهای پرمصرف و پرطرفدار در ایران محسوب می شود. بر اساس آماری که روزنامه دنیایی اقتصاد در تاریخ ۳۰ تیر ۱۳۹۵ منتشر کرده در ایران ۶ میلیون آیفون فعال وجود دارد.
این نخستین بار نیست که چنین طرحی برای مبارزه با قاچاق گوشیهای موبایل در ایران صورت میگیرد، پیش از این هم در سال ۱۳۸۵ چنین طرحی اجرا شد که به گفته سیدعلیرضا گلستانی زاده معاون نظارت بر ستاد مبارزه با کالای قاچاق به دلیل عدم همکاری اوپراتورهای موبایل این طرح با شکست مواجه شد.
طبق اطلاعاتی که توسط منابع داخلی منتشر شده است، ثبت گوشیهای موبایل از روش شناسایی کد صورت میگیرد. هر گوشی موبایل دارای یک کد منحصر به فرد است که به آن IMEI یا شناسه بین المللی تجهیزات موبایل (International Mobile Equipment Identity) گفته میشود. در صورتی که این کد در بانکهای اطلاعاتی دولتی ثبت نشده باشد، عملا استفاده از خدمات مخابراتی برای آن گوشی فراهم نخواهد بود. بنابراین کاربرانی که از این پس تلفن آیفون خریداری می کنند باید آن راثبت کنند. از آنجایی که این هزینه توسط فروشنده پرداخت خواهد شد، این اقدام عملا به افزایش قیمت تلفنهای همراه خواهد شد.
به گفته کریمی خراسانی رییس اتحادیه صنف دستگاههای مخابراتی «فروشگاههای عرضهکننده نمیتوانند هیچ برندی را بدون ثبت در سامانهی وزارت صنعت، معدن و تجارت عرضه کنند. در صورت عدم ثبت امکان برخورد با فروشگاههای متخلف وجود دارد.»
در راستای اجرای این طرح تا کنون دو فروشگاه محصولات اپل در تهران که مدعی نمایندگی محصولات اپل در تهران بودند، طی هفته جاری پلمپ شدند.
یکی از فروشندگان محصولات اپل در ایران به کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران گفت پس از ابلاغ این طرح قیمت محصولات اپل با افزایش ۹ تا ۱۰ درصدی رو به رو شد. هم اکنون تصویر دقیقی از اینکه چنین ممنوعیتی چگونه اجرا خواهد شد و چه محدودیت هایی ایجاد خواهد کرد وجود ندارد.