همزمان با انصراف ایران ازکاندیداتوری شورای حقوق بشر- لاریجانی: ایران پرچمدارحقوق بشر است
در حالی که فعالان و بسیاری از مجامع بین المللی حقوق بشری، ایران را با داشتن بالاترین آمار اعدام و سرکوب منتقدان، اعم از فعالان سیاسی و اجتماعی، در حوزه های حقوق بشر، زنان، دانشجویان، کارگران، روزنامه نگاران واقلیت های قومی و مذهبی در سال گذشته به چالش کشیده اند، محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، ایران را پرچمدار حقوق بشر در دنیا خواند و از “ستاد حقوق بشر قوه قضاییه” به عنوان “تنها مرجع رسمی کشور در فعالیت های حقوق بشری” یاد کرد که به زعم او “نهادی فراقوه ای” و مورد تایید رهبر جمهوری اسلامی است.
سخنان لاریجانی همزمان با خبر کناره گیری ایران از عضویت در شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روی خروجی خبرگزاری رسمی دولت، ایرنا، قرار گرفت. فعالان جامعه مدنی و مدافعان حقوق بشر طی ماه های گذشته با ابراز نگرانی از ورود جمهوری اسلامی به عنوان یکی از ناقضان حقوق بشر به این شورا، تلاش های گسترده ایی را برای رایزنی با مقامات سازمان ملل و کشورهای دیگر ترتیب داده بودند. هفته گذشته شیرین عبادی، برنده جایزه صلح نوبل، با ارسال نامه به بان کی مون و اعضای مجمع عمومی سازمان ملل متحد از آنان خواست که تقاضای ایران را برای حضور در شورای حقوق بشر رد کنند. کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران همراه با جمعی دیگر از فعالان مدنی و حقوق بشری نیز با تشکیل یک کمپین برای مخالفت با عضویت ایران در این شورا بیانیه ای صادر و اعلام کردند که “انتخاب ایران برای عضویت شورای حقوق بشر مشروعیت این شورا را به طور جدی زیر سوال خواهد برد و تلاش های مدافعان حقوق بشر را سست خواهد کرد”. این گروه از فعالان حقوق بشری تاکید کردند که “انتخاب ایران تحقیر کسانی است که زندگی شان را فدای ارتقای وضعیت حقوق بشر در ایران کرده اند”.
به رغم مستندسازی و انتشار موارد آشکار نقض حقوق بشر از سوی حکومت ایران، مشاور رییس قوه قضاییه با طرح این ادعا که “ایران پرچمدار حقوق بشر در دنیا است” گفت: “به عقیده بنده کشورهایی باید از حقوق بشر بترسند که به دنبال سیطره آدم کشی و ظلم در جهان هستند” و افزود “برای ایران در زمینه ی اجرای حقوق بشر سیاستی مهم است که شهروندان چقدر از حقوق خود آگاه و برخوردارند و چقدر می توانند از آن دفاع کنند”. اما از سویی لاریجانی در سخنان خود بار دیگر، معترضان به نتیجه ی انتخابات را “اغتشاش گر” نامید و اعتراضات مسالمت آمیز مردمی که با سرکوب نهادهای، قضایی، پلیسی و امنیتی جمهوری اسلامی مواجه شد را “مصداق جنایت از منظر ملی” خواند. او از قوه قضاییه انتقاد کرد که “در رسیدگی به این پرونده ها با دقت، وسواس، صلابت و نهایت قدرت” وارد عمل نشده است. این در حالی است که از خرداد سال گذشته اعتراضات مردمی در ایران صدها تن کشته و زخمی برجای گذاشت و بسیاری از فعالان اجتماعی نیز از آن زمان در زندان های جمهوری اسلامی در شرایط اسف باری به سر می برند.
مقامات جمهوری اسلامی هر گونه موضع گیری کشورهای دیگر در زمینه ی نقض حقوق بشر در ایران را دخالت در امور داخلی خود تلقی می کنند. به گفته لاریجانی یکی از وظایف ستاد حقوق بشر “پایش فعالیت های کشورهای مختلف در زمینه های حقوق بشری است”. مشاور رییس قوه قضاییه در عین حال تاکید کرد، “غرب صلاحیت لازم را برای اظهار نظر در خصوص حقوق بشر ندارد و دولت آمریکا دستش به خون ده ها هزار نفر در عراق و افغانستان و جاهای دیگر آلوده است بنابراین حق ندارد راجع به حقوق بشر صحبت کند”.
اعلام خبر انصراف ایران از عضویت در شورای حقوق بشر خشنودی فعالان حقوق بشری را در پی داشت. هادی قائمی سخنگوی کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران نیز این کناره گیری را به عنوان پیروزی بزرگ برای مدافعان حقوق بشر که در سال گذشته آسیب بسیار دیده اند و هم کسانی که مخالف عضویت ایران در این شورا بودند قلمداد کرد و گفت: “ما معتقدیم شورای حقوق بشر و مجمع عمومی سازمان ملل برای وادار کردن ایران به رعایت الزامات و تعهدات بین المللی خود در شرایطی که ایران خارج از شورای حقوق بشر باشد، بهتر می توانند عمل کنند.”
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت خارجه نیز در توجیه انصراف ایران، دلیل آن را تمایل حضور جمهوری اسلامی بر اعلام کاندیداتوری در شورای جهانی حقوق زنان دانسته و گفت در این صورت تمامی کشورهای قاره آسیا با اجماع از عضویت ایران حمایت خواهند کرد. ایران یکی از معدود کشورهایی است که هنوز به کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان نپیوسته است.