عزیز قاسمزاده، معلم هنرمند گیلانی پس از اجرای موسیقی زنده در کلاس درس به یک سال تبعید محکوم شد
یک منبع مطلع به کمپین حقوق بشر در ایران گفت هیآت رسیدگی به تخلفات اداره کل آموزش و پرورش گیلان عزیز قاسمزاده، سخنگوی کانون صنفی معلمان این استان را به یک سال تبعید از شهر انزلی به رودبار محکوم کرده است. این منبع به کمپین گفت محکومیت این معلم هنر گیلانی پس از آن صورت گرفت که او در کلاس درس به اجرای زنده موسیقی پرداخت.
این منبع به کمپین گفت عزیز قاسمزاده در کلاس هنر دانشآموزانش در شهرستان انزلی تصنیفی از همایون شجریان، خواننده جوان ایرانی اجرا کرده که در فضای مجازی و به ویژه در تلگرام و اینستاگرام هم منتشر شده و از سوی آموزش و پرورش به عنوان تخلف مطرح شده است.
منبع مطلع درباره دلایل صدور این حکم به کمپین گفت: «تصنیف و شعری که این معلم به درخواست دانشآموزانش اجرا کرده، «چرا رفتی» نام دارد که در زمان انتشار هم بین ایرانیها خیلی محبوب شد و مضمونی ساده و عاشقانه دارد، طبق آییننامههای موجود هم چنین کاری تخلف نیست مخصوصا که در کلاس درس هنر انجام شده ولی مسئولان هیآت تخلفات آموزش و پرورش گیلان نفس آوازخوانی معلم را مذموم و خارج از موضوعات درسی تشخیص دادهاند.»
این منبع همچنین به کمپین گفت حکم یک سال تبعید (جابجایی) در مرحله نخست صادر شده و فرصت اعتراض و تجدیدنظرخواهی نسبت به آن در مراجع بالاتر وجود دارد.
عزیز قاسمزاده ۳۸ ساله، خواننده و سرپرست یک گروه موسیقی ایرانی به نام «سپهر» است که تا کنون کنسرتهای متعددی در استان گیلان برگزار کرده است. این معلم با مدرک کارشناسی ارشد ادبیات و زبان فارسی در مدارس «بندر انزلی» تدریس میکند.
این معلم هنرمند همچنین به عنوان سخنگوی کانون صنفی معلمان گیلان نیز انتخاب شده است. کانون صنفی معلمان، نهادی سندیکایی متشکل از معلمان است که طی سالهای گذشته تعدادی از رهبران آن بازداشت، تبعید و زندانی شدهاند.
اجرای زنده موسیقی در ایران جرم محسوب نمیشود اگرچه با محدودیتهای زیادی از سوی روحانیون و نیروهای تندرو روبرو است. طی سالهای گذشته و به ویژه در دولت میانهرو حسن روحانی کنسرتهای متعددی با وجود مجوز داشتن از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد، از سوی مقامات انتظامی و قضایی خارج از دولت لغو و یا توقیف شده است.
«خانه موسیقی ایران» روز ۲۳ اردیبهشت ماه ۱۳۹۵ در نامهای خطاب به رییس قوه قضاییه از لغو سریالی کنسرت ها و اجازه ندان به زنان نوازنده برای حضور در کنسرت ها نسبت به این رویه غیرقانونی اعتراض کرد. خانه موسیقی در بخشی از نامه خود با اشاره به اینکه لغو کنسرت ها به تعبیری «تصفیه حساب های سیاسی» است، نوشت: «کشیده شدن جنجالها و تصفیه حسابهای سیاسی به دامان پاک هنر باعث آن شده است که هر روز در گوشهای از ایران، خبری تاسفآور از تعطیلی یک کنسرت، لغو یک مجوز، پائین کشیده شدن یک هنرمند و یا توهین علنی به اهالی موسیقی بویژه بانوان ارجمند در تریبونهای رسمی و عمومی به گوش رسد.»