محکومیت یوسف ندرخانی و سه دگراندیش مسیحی به ۱۰ سال زندان و تبعید
یک کشیش نوکیش مسیحی به همراه سه دگراندیش مسیحی توسط شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اسلامی تهران هر کدام به ۱۰ سال حبس محکوم شدند. این حکم توسط قاضی احمدزاده روز سوم تیرماه به وکلای آنها ابلاغ شده است. این قاضی در یک ماه اخیر ۱۲ نوکیش مسیحی، کشیش مسیحی و مسیحیزاده را به حکمهای سنگین محکوم کرده که نشان دهنده فشار بر جامعه نوکیشان مسیحی و نگرانی از گسترش این مذهب در ایران است.
یوسف ندرخانی، نوکیش مسیحی، محمدرضا امیدی، محمد علی مسیب زاده و زمان فدایی، هر سه اتهامات «تشکیل کلیسای خانگی» و به اتهام آنچه «مسیحیت صهیونیستی» خوانده شده به ۱۰ سال حبس محکوم شدهاند. علاوه بر آن یوسف ندرخانی به دو سال تبعید به نیک شهر یکی از شهرهای استان سیستان و بلوچستان و محمدرضا امیدی به دو سال تبعید به شهرستان برازجان محکوم شده است. این چهار نفر تا بیست روز مهلت تجدید نظر خواهی به این حکمهای سنگین را دارند.
محبت نیوز که سایت خبری برای مسیحیان ایرانی است درباره چگونگی دستگیری این چهار نفر نوشته است آنها صبح روز ۲۴ اردبیهشت ماه ۱۳۹۵ در منزل یکی از دگراندیشان برای اجرای مراسم آیینی خود جمع شده بودند که ماموران اداره اطلاعات به خانه هجوم آوردند. ماموران یوسف ندرخانی، کشیشی که قبلا هم به حکم ارتداد محکوم شده بود را به همراه همسرش و محمدرضا امیدی، محمدعلی مسیبزاده و زمان فدایی و چند نفر دیگر بازداشت کردند و با خود به بازداشتگاه اداره اطلاعات گیلان منتقل کردند.
بر اساس گزارش محبت نیوز، یوسف ندرخانی و همسرش چند ساعت پس از بازداشت آزاد شدند اما بقیه چند روز بعد در اوایل خرداد ماه ۱۳۹۵ با قرار وثیقه ازاد شدند. همچنین آخرین جلسه دادگاه این چهار نفر در تاریخ ۲۴ خرداد ماه ۹۶ برگزار و در روز سوم تیرماه حکم به وکلای آنها ابلاغ شد.
یوسف ندرخانی، کشیش ۳۸ ساله ای و متولد شهر رشت که سابق بازداشت دارد و پیش از این به حکم ارتداد به اعدام محکوم شده بود از پدر و مادری مسلمان به دنیا آمده و در سن ۱۹ سالگی به دین مسیحیت گروید. او تا قبل از بازداشت کشیش گروه کوچکی از مسیحیان به نام «کلیسای ایران» در گیلان بود. او در مهرماه ۱۳۸۸ به اتهام ارتداد از طریق تغییر مذهب و فعالیت در کلیسا بازداشت شد و در تاریخ ۳۱ شهریور ۱۳۸۹ توسط شعبه یازدهم دادگاه تجدید نظر استان گیلان با اتهام ارتداد به اعدام محکوم شد. اما در تاریخ هفتم تیرماه ۱۳۹۰ حکم اعدام از سوی دیوان عالی کشور نقض شد اما منوطبه توبه آقای ندرخانی شد.
محمد علی دادخواه، وکیل دادگستری و عضو کانون مدافعان حقوق بشر که خود در سال ۱۳۹۰ بازداشت شد و مدتی در زندان بود در آن زمان وکیل ندرخانی بود. او در گفتگویی با کمپین حقوق بشر درباره این پرونده گفته بود که ندرخانی را سه روز به دادگاه برده بودند تا توبه کند اما او هر سه روز توبه نکرده است. در نهایت یوسف ندرخانی به اتهام تبلیغ مسیحیت به سه سال حبس محکوم شدو شهریور ماه ۱۳۹۱ پس از گذشت سه سال حبس از زندان ازاد شد. در حال حاضر او با ۱۰ سال زندان و دو سال تبعید به نیک شهر مواجه است.
شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی احمدزاده از خرداد ماه تاکنون علاوه بر این چهار نفر، هشت نوکیش و کشیش مسیحی و مسیحی زاده را به حکمهای سنگین با اتهامات مشابه اقدام علیه امنیت ملی و آنچه «مسیحیت صهیونیستی» خوانده شده از طریق تشکیل کلیسای خانگی، فعالیت در کلیسای خانگی و تبلیغ دین مسیحیت محکوم کرده است.
طبق گزارش کمپین در تاریخ ۱۳ خرداد ماه ۱۳۹۶، کشیش ویکتور بتتمرز، هادی عسگری و کاویان فلاح محمدی به ۱۰ سال حبس و امین افشار نادری به ۱۵ سال حبس از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب محکوم شدهاند همچنین هر چهار نفر آنها به مدت دو سال ممنوع الخروج شدند.
علاوه بر این یک نوکیش مسیحی ایرانی به نام ناصر نورد گلتپه به همراه سه مسیحی تبعه کشور آذربایجان در شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب اوایل تیر ماه ۹۶ هر کدام به ۱۰ سال حبس محکوم شدهاند. این چهار نفر در چهارم تیرماه ۹۵ در یک مهمانی در کرج بازداشت شده بودند. آنها در تاریخ ۱۷ ابان ۹۵ با قرار وثیقه آزاد شدند. هر سه مسیحی اهل باکو پس از آزادی به کشور خود بازگشتند اما ناصر نورد گلتپه در ایران است و وکیلش درخواست تجدید نظر به حکم را داده است.
۹ نفر از این نوکیشان و مسیحیان ساکن شهرهای رشت، تهران و کرج و سه نفر از این تعداد اهل کشور آذربایجان هستند.