سازمان ملل از دولت ایران خواست سیامک و باقر نمازی را آزاد کند: بازداشت دو تابعیتیها خودسرانه است
یک روز پس از ورود حسن روحانی به نیویورک برای شرکت در اجلاس سالانه سازمان ملل، هیاتی از سازمان ملل از دولت جمهوری اسلامی خواستار آزادی فوری باقر و سیامک نمازی، دو شهروند ایرانی–آمریکایی شد که هر کدام به اتهام جاسوسی به ۱۰ سال حبس محکوم شدهاند. این گروه از کارشناسان سازمان ملل همچنین خواستار «پرداخت خسارات» بازداشت آنها بیش از یک سال شده است.
کارگروه بازداشت خودسرانه سازمان ملل صبح ۲۷ شهریور ماه در نشستی در سازمان ملل در گزارش ۱۰ صفحهای خود، بازداشت سیامک و باقر نمازی را از سوی حکومت ایران «خودسرانه» نامید و آن را بخشی از «روندی واضح» برای هدف قرار دادن شهروندان دوتابعیتی و بازداشت آنها عنوان کرد.
پس از اعلام خواسته این هیات سازمان ملل هنوز واکنشی از سوی حسن روحانی، رییس جمهور ایران شنیده نشده است. نیویورک تایمز با انتشار این خبر نوشته است: «اگرچه نظر هیات کارشناسی سازمان ملل از نظر قانونی لازم الاجرا نیست اما تدوام بازداشت غیرقانونی نمازیها برای حسن روحانی مایه آبروریزی است با توجه به اینکه او مدام شعارهای مبنی بر ساختن جامعه بازتر و با مدارای بیشتر میدهد.»
شبکه ای بی سی نیوز نیز با اعلام این خبر نوشته است «اما هنوز مشخص نیست که آیا حسن روحانی قدرت لازم برای آزادی این بازداشت شدگان را دارد یا خیر. تحلیلگران و اعضای خانواده بازداشتیها باور دارند که آنها به عنوان اهرم فشار برای بحثهای آینده ایران استفاده میشوند.»
سیامک نمازی، ۴۶ ساله، شهروند ایرانی- آمریکایی و مدیر ایرانی – آمریکایی در ماه ژوئیه ۲۰۱۵۵ از امارات متحده عربی برای دیدار خانواده اش به ایران سفر کرد اما ممنوع الخروج شد و پس از بازجویی های مکرر، اواسط مهر ماه ۱۳۹۴ بازداشت شد. او در دادگاه به اتهام همکاری با دول متخاصم به ۱۰ سال حبس محکوم شد. سیامک نمازی پیش از بازداشت مدیر ایرانی – آمریکایی دفتر برنامه ریزی استراتژیک شرکت نفتی “کرسنت” در امارات بود که پیش از این با چند نهاد آمریکایی مثل مرکز مطالعاتی وودرو ویلسون و بنیاد ملی برای دموکراسی (ند) همکاری علمی و مطالعاتی داشته است. او همچنین از دستاندرکاران شرکت مشاوره “آتیه بهار” در ایران هم بوده است.
پس از دستگیری سیامک نمازی، باقر نمازی، ۸۱ ساله و پدر او برای پیگیری وضعیت فرزندش از آمریکا به ایران آمد اما او نیز روز سوم اسفند ماه ۱۳۹۴ بازداشت شد. آقای باقر نمازی که ۸۱ سال سن دارد پیش از انقلاب ایران، استانداری خوزستان و معاون امور محلی و عمران شهری وزارت کشور ایران بوده است. هر دو آنها در زندان اوین به سر میبرند. هر دو آنها به اتهام جاسوسی برای دولت متخاصم آمریکا به ۱۰ سال حبس در دادگاه انقلاب محکوم شدند و این حکم از سوی دادگاه تجدید نظر نیز عینا تایید شده است. هر دو آنها به گفته جرد گنسر، وکیل آمریکایی آنها در زندان اوین بیمار هستند.
پیش از این در راستاری فشار بر دولت ایران برای آزادی شهروندان ایرانی- آمریکایی که اکنون در زندان اوین بلاتکلیف یا با حکمهای سنگین به سر میبرند، کاخ سفید روز جمعه ۲۱ جولای– ۳۰ تیرماه با انتشار بیانیهای به دولت ایران هشدار داد تا زندانیان آمریکایی در ایران کشور را آزاد کند و گرنه با «عواقب جدی» مواجه خواهد شد. در این بیانیه آمده بود: «نزدیک به چهل سال، ایران از بازداشتها و گروگانگیریها به عنوان ابزار سیاست دولتی استفاده کرده است.»
همچنین نمایندگان کنگره آمریکا روز چهارشنبه چهارم مرداد ماه طی صدور قطعنامهای از ایران خواست تا تمام شهروندان و ساکنان دایمی آمریکایی در این کشور را بی قید و شرط آزاد کند. در این قطعنامه که به اتفاق آرا نمایندگان تصویب شده زندانیان آمریکایی به عنوان«گروگان» حکومت ایران ذکر شدند و درخواست آزادی فوری آنها از سوی دولت ایران شد.
جرد گنسر، وکیل آمریکایی نمازیها روز پنجم اردبیهشت ماه سال جاری در کنفرانسی در شهر وین از دو دولت ایران و امریکا خواست تا این دو زندانی را سریع و بدون شرط آزاد کند. همچنین بابک نمازی فرزند باقر نمازی از دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا خواست تا به وعدهاش دربارهی آزادی آنها عمل کند. دونالد ترامپ در ۲۶ اکتبر ۲۰۱۵ که در آن زمان کاندیدای ریاست جمهوری بود، گفت اگر من رییسجمهور شوم این حوادث تکرار نخواهند شد.
اما علاوه بر باقر و سیامک نمازی، کارن وفاداری دیگر شهروند ایرانی- آمریکایی است که بلاتکلیف در زندان اوین از ۹۵ به سر میبرد و ژیائو وانگ، دانشجوی دوره دکتری، شهروند آمریکایی که به ۱۰ سال حبس به اتهام جاسوسی برای دولت آمریکا محکوم شده است. همچنین زندانیان دو تابعیتی از کشورهای دیگر نیز در زندان اوین به سر میبرند از جمله نازنین زاغری، شهروند ایرانی–بریتانیایی، کمال فروغی، شهروند ایرانی– بریتانیایی، کامران قادری، شهروند ایرانی– اتریشی، صابر حسن پور، شهروند ایرانی– هلندی، نزار زکا، شهروند آمریکایی- لبنانی، رویا صابری نوبخت، شهروند ایرانی – بریتانیایی و کارن وفاداری، شهروند ایرانی– آمریکایی. همچنین احمدرضا جلالی، شهروند ایرانی است که پیش از بازداشت ساکن کشور سوئد بود.