نرگس محمدی برنده جایزه ساخاروف انجمن فیزیک آمریکا شد
انجمن فیزیک آمریکا «جایزه ساخاروف» سال ۲۰۱۷ را به نرگس محمدی، فعال حقوق بشر زندانی اعطا کرد. این انجمن در بیانیه خود علت انتخاب نرگس محمدی برای این جایزه را «رهبری او در فعالیتهای مرتبط با صلح عدالت و لغو مجازات اعدام و تلاشهای بیقید و شرطش برای ترویج حقوق بشر و آزادیهای مردم ایران» عنوان کرده است. جایزه امسال مشترکا به او و «راوی کوچیمانیچی» بنیانگزار انجمن توسعه هندوستان تعلق گرفت.
در بیانیه این انجمن آمده است: «نرگس محمدی علیرغم آزار و اذیت و تعقیب قضایی که باعث توقف کار علمی و حبس طولانی او شده، به فعالیتهایش ادامه داده است.» خانم محمدی در رشته فیزیک کاربردی در دانشگاه امام خمینی قزوین درس خوانده و پس از اتمام تحصیل، در شرکت بازرسی مهندسی ایران به عنوان مهندس کارش را شروع کرد. به موازات این کار در مطالبی برای نشریه «هاجر» در زمینه حقوق بشر و مسایل زنان نوشت و پس از مدتی به عضویت کانون مدافعان حقوق بشر به مدیریت شیرین عبادی درامد و سخنگوی کانون شد. اما در سال ۲۰۰۹ از سمت خود در شرکت بازرسی مهندسی اخراج شد و پس از مدتی بازداشت و با اتهاماتی که مربوط به فعالیت حقوق بشریاش در کانون مدافعان حقوق بشر بود به شش سال حبس محکوم شد.
انجمن فیزیک آمریکا یک سازمان غیرانتفاعی است که برای پیشبرد و انتشار دانش فیزیک از طریق نشریات برجسته پژوهشی، جلسات علمی، آموزش و فعالیتهای بینالمللی اقدام میکند
خانم محمدی که حکم شش سال قبلی خود را طی کرده اکنون در حال سپری کردن حکم جدیدش ۱۶ سال حبس خود است که طبق قانون مجازات جدید اسلامی ۱۰ سال آن قابل اجرا است. این فعال حقوق بشر حتی چندی پیش از داخل زندان با نوشتن نامهای خطاب به نمایندگان مجلس خواستار بررسی آنها درباره «پدیده سلول انفرادی»در زندانهای ایران و حذف آنها که مصداق شکنجه است، شد.
نرگس محمدی در سال ۱۳۸۹ به شش سال حبس به اتهامهای تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی از طریق عضویت در کانون مدافعان حقوق بشر محکوم شد اما به دلیل بیماری مغز و اعصاب در خرداد ماه سال ۱۳۹۲ از زندان به بیمارستان منتقل شد و پس از آن به دلیل شرایط جسمی که قادر به تحمل زندان نبود با قرار وثیقه ۶۰۰ میلیون تومانی آزاد شد.
با این حال او مجددا پس از ملاقاتش با خانم کاترین اشتون، مدیر مسوول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا در اسفند ۱۳۹۲ مورد هجوم گروههای افراطی در رسانهها قرار گرفت و پس از آن بارها برای بازجویی به وزارت اطلاعات احضار شد و پس از مدتی، ماموران او را در تاریخ ۱۵ اردبیهشت ۱۳۹۴ یبدون ذکر دلیل مشخصی بازداشت و به زندان اوین منتقل کردند، بعدتر به او اعلام شد که برای اجرای حکم پرونده قبلیش (شش سال حبس) به زندان بازگشته است.
خانم محمدی به اتهامات تبلیغ علیه نظام، اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت ملی و اتهام تشکیل و اداره گروه لگام (لغو گام به گام اعدام) در مهرماه ۱۳۹۵ به ۱۶ سال حبس محکوم شد که ۱۰ سال از این حکم بر اساس ماده ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی اجرا میشود. هنوز به شکایت او و وکلایش برای این حکم سنگین به دیوان عالی کشور پاسخی داده نشده است.