ادامه منع فعالیت حسین زمان در دوره دوم حسن روحانی: وزیر ارشاد هیچ اختیاری ندارد
حسین زمان، هنرمند و خواننده موسیقی پاپ که بیش از ۱۵ سال است که از فعالیت حرفهای منع شده در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که در دفتر مدیر حراست وزارت ارشاد، توسط نماینده وزارت اطلاعات تحت بازجویی قرار گرفته و به او گفتهاند که به دلیل داشتن مواضع سیاسی، «ممنوع الفعالیت» شده است.
آقای زمان به کمپین گفت که مهمترین مرجع تصمیم گیرنده درباره مجوز و فعالیت هنرمندان، وزارت ارشاد است اما وزیر ارشاد نمیتواند تصمیم بگیرد و از مراجع دیگر میخواهد که نظر بدهند.
سیدعباس صالحی، وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی روز دوشنبه گفته است که «درباره ادامه کار برخی خواننده ها و موزیسینها، منتظر نظر مراجع هستیم.» او این پاسخ را درباره منع فعالیت حرفهای حسین زمان و آریا آرامنژاد و همچنین تمایل هومن خلعتبری برای بازگشت به ایران و فعالیت در این کشور عنوان کرده است.
حسین زمان، خواننده و هنرمند به کمپین گفت: «صحبتی هم که وزیر ارشاد در پاسخ به سوال یک خبرنگار کرده را من هم متوجه نشدم درواقع چه منظوری دارد. منظورش از مراجع چی است؟ مراجع تصمیم گیرنده در این مورد یا مراجع حوزه علیمه؟ بیشتر فکر میکنم مراجع تصمیم گیرنده مد نظر او باشد که باید به او گفت مهمترین مرجع تصمیم گیری وزارت ارشاد است و وقتی وزیر ارشاد نمیتواند تصمیم بگیرد من نمیدانم ایشان انتظار دارد چه کسی برای او تصمیم بگیرد.»
حسین زمان، خواننده و نوازنده، متولد ۱۳۳۸ و فارغ التحصیل کارشناسی ارشد مهندسی مخابرات است. او از زمان جنگ ایران و عراق تا سال ۱۳۸۰ که بازنشسته اجباری شد، یکی از فرماندهان مخابرات نیروی دریایی سپاه پاسداران بود. او همچنین عضو هیات علمی و استاد رشته الکترونیک و مخابرات در پردیس بینالملل دانشگاه صنعتی شریف بود اما این همکاری تا سال ۱۳۹۱ به دلایل نامشخص متوقف و قرار داد کاری او دیگر تمدید نشد. حسین زمان یکی از منتقدان سیاست محافظهکاران از دوره خاتمی تا کنون و یکی از حامیان میرحسین موسوی در روزهای انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ بود.
او در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «این ۱۵ سال که من ممنوع الکار هستم هیچ کس جواب درستی به من نداده. بارها به وزارت ارشاد مراجعه کردهام در دولتهای گذشته تا دولت آقای روحانی و همه فقط میگفتند که از بالا به ما دستور دادهاند و هیچ کدام نمیگفتند که این بالا چه کسی است، چه ارگانی و چه نهادی است. تا اینکه آخرین باری که من به حراست وزارت ارشاد مراجعه کردم اواخر سال گذشته، یک آقایی آنجا حضور داشت که گفتند نماینده وزارت اطلاعات است و نماینده وزارت اطلاعات در دفتر رییس حراست وزارت ارشاد به نوعی با من مصاحبه کرد که بیشتر شبیه بازجویی بود که مثلا نظرت راجع به سال ۸۸ چی است. آقای موسوی را قبول داری یا نداری و سوالاتی از این نوع که من به صراحت جواب دادم و از آن موقع به بعد دیگر هیچ کس هیچ تماسی نگرفته و کسی حرفی نزده.»
آقای زمان در مصاحبه با کمپین گفت: «هر بار مراجعه کردهام گفتهاند شما مجوز نداری و علت اینکه نمیتوانیم به شما مجوز بدهیم این است که از بالا به شما دستور دادهاند. یعنی مقامی مافوق دولت دستور داده. یعنی خارج از حوزه دولت یک جایی است که من نمیدانم کجا است به آنها دستور میدهد که چه کسی کار بکند و چه کسی کار نکند.»
او با اشاره به سخنان روز دوشنبه وزیر ارشاد و فرهنگ اسلامی به کمپین گفت: «وزیر با زبان بیزبانی میگوید که هیچ اختیاری ندارد.»
حسین زمان به پیگیریهای خود از دولت حسن روحانی اشاره کرد و گفت: «مستقیما به وزارت ارشاد، دفتر موسیقی، معاونت هنری بارها مراجعه کردهام. خارج از حوزه وزارت ارشاد، نامهای به آقای روحانی نوشتم و در مراسمی به صورت حضوری، خود ایشان را در کنار وزیر ارشاد دیده و مساله و مشکل خودم را انعکاس دادم. به چند نفر از نمایندگان مجلس، مساله را منعکس کردم که به عنوان نماینده مجلس، حق و حقوق ما را بگیرند. اما هیچ پاسخی از سوی هیچ کدام نگرفتم. آخرین نفری هم که صحبت کردم خانم مولاوردی است که اخیرا مشاور رییس جمهور در امور حقوق شهروندی هستند. دو سه بار به ایشان پیغام دادم و گفتند که پیگیری میکنند اما از جانب ایشان هم هیچ خبری نشد.»
او درباره علت ممنوع الفعالیت شدناش به کمپین گفت: «وزارت ارشاد که هیچ دلیل واضح و روشنی عنوان نکرده ولی اواخر سال گذشته که نماینده وزارت اطلاعات بنا به گفته مسوول حراست وزارت ارشاد با من در دفتر ایشان صحبت داشت خیلی واضح و روشن میگفت دلیل اینکه شما مشکل پیدا کردی این است که مواضع سیاسی داشتی و یک جاهایی به یکسری از مسائل حکومتی و مملکتی اعتراض کردی و در بعضی از مسائل سیاسی دخالت کردی. من گفتم به عنوان یک هنرمند، وظیفه خودم میدانم به خاطر اینکه اعتبار ما به دلیل حمایت مردم است، از مردم دفاع بکنم و اگر یک جایی به مردم ظلم میشود و بیعدالتی میبینیم ما هم باید صدایمان در بیاید. اگر اسم اینها را میگذارید شرکت در فعالیتهای سیاسی، بگذارید. ما وظیفهمان را انجام میدهیم. مشخص بود از حرفهای آقا که به هرحال ناراحت هستند از اینکه چرا بنده و امثال من به عنوان هنرمند در مورد واقعیتهای موجود در جامعه مان موضع میگیریم. یک جورهایی میگفتند که شما به عنوان خواننده فقط باید بخوانی و کار دیگری نباید بکنی.”
حسین زمان سابقه ممنوع الفعالیت شدناش را اواخر دولت سیدمحمد خاتمی عنوان کرده و به کمپین گفت: «اعمال فشارها به من و به نوعی جلوگیری از فعالیت من برمیگردد به دوره دوم دولت آقای خاتمی و زمانی که حتی آقای مهاجرانی وزیر ارشاد بود. منتهی آن موقع رسما به من نمیگفتند ممنوع الکار هستی اما معلوم بود که از بیرون فشار میآوردند و آنها هم تحت فشار بودند و من نمیتوانستم راحت مجوز بگیرم. اما بعد از آمدن آقای احمدینژاد که کاملا مسدود شد و از فعالیت من جلوگیری شد. با شروع دولت آقای روحانی من فکر کردم شاید گشایشی شود ولی هیچ فرقی نکرد.»
آقای زمان گفت که هیچ حکم محرومیت و ممنوعیت قضایی ندارد. او به کمپین گفت: «ممنوعیتهایی که برای من قائل شدهاند محدود به فعالیتهای هنری من نشد. منبع درآمد من از فعالیتهای هنریام نبود. نزدیک به ۲۸ سال در دانشگاه درس میدادم و فعالیت آموزشی میکردم. در پردیس بینالملل دانشگاه شریف در کیش عضو هیات علمی و معاون برنامه ریزی بودم اما بعد از روی کار آمدن احمدینژاد که روسای دانشگاهها را تغییر دادند، حتی نگذاشتند من تدریسام را ادامه دهم و به بهانههای مختلف جلوی کار مرا گرفتند. یعنی فقط به مساله هنری و اجراهای موسیقی بسنده نکردند. نمیدانم چه خصومتی است و ما چه گناهی مرتکب شده ایم که باید از هستی ساقط شویم.»
محدود کردن فعالیت هنرمندان در دولت روحانی فقط محدود به یکی دو هنرمند نیست. در تاریخ ۲۷ مهرماه ۱۳۹۴ خبرگزاری های رسمی از ممنوع الکاری ۲۴ خواننده شاخص موسیقی ایران خبر دادند. این تعداد به علت پخش کلیپها در شبکههای ماهوارهای، برخی آنچه «تخلفات در کنسرتهای خارج از کشور» نامیده شده و همکاری ادعا شده با سایت «رادیو جوان» که در امریکا مستقر است، از فعالیت منع شدند. همچنین از سال ۱۳۹۲ تاکنون دهها کنسرت علیرغم داشتن مجوز از سوی وزارت ارشاد و فروش بلیط لغو شد، اینها از جمله اقداماتی است که با شعارهای روزهای انتخاباتی حسن روحانی مغایرت دارد.
در لیست ۲۴ خوانندهای که طبق خبرهای رسمی ممنوع الکار شدند اسامی چهرههای شاخص موسیقی مانند محسن چاووشی، رضا صادقی و حتی همایون شجریان منتشر شد. با این حال ساعاتی پس از انتشار این خبر، فرزاد طالبی، سرپرست دفتر موسیقی و علی مراد خانی، معاون هنری وزارت ارشاد این خبر را تکذیب کرد.
علی جنتی، وزیر ارشاد وقت نیز گفت: «ما کسی را نداریم که نامش را به طور رسمی در جای خاصی اعلام کنیم و بگوییم فعالیت فلان خواننده به طور کلی ممنوعیت ندارد.» با این حال آقای جنتی توضیح بیشتری نداد که منظورش از «ممنوعیت کلی» چیست. اگر خوانندهای «به طور کلی ممنوعیت» نداشته باشد به شکل جزیی چگونه ممنوع از خواندن خواهد شد.
حسین زمان، خواننده و نوازنده موسیقی پاپ یک روز پس از اظهارات وزیر ارشاد در پاسخ به او در صفحه فیسبوکش نوشت: «به من بگویید این کسانی که با یک نامه شما را از انجام وظایفتان منع می کنند و من را از فعالیتهای هنرمی محروم، چه کسانی هستند؟ خودم مقابلشان خواهم ایستاد. شما اگر در هراسید، من نیستم. با این سکوت، من شما را گناهکار میدانم و متاسفانه بایستی به بیکفایتی و محافظه کاری متهمتان نمایم.» یادداشت زمان در مدت کوتاهی توسط رسانه های داخل و خارج منتشر شد.
آقای زمان پیش از این در مصاحبه با کمپین درباره اولین انتقادها و محدودیتهایی که به حذف کارهای او در صداوسیما منجر شد گفته بود: «من همیشه به صدا و سیما در حوزه موسیقی معترض بودم چون میخواستند ما خوانندهها فرمایشی و سفارشی کار کنیم. من هم در برنامههایی که دوست نداشتم شرکت نمیکردم یا کارهای سفارشی که از من میخواستند بخوانم را نمیخواندم تا بالاخره در سال ۱۳۷۸ علی لاریجانی که آنموقع رییس صداوسیما بود، طی نامهای اعلام کرد که هیچکدام از کارهای من در صداوسیما اجازه پخش ندارند. این نامه را خودم دیدم. فکر میکردم من خواننده محبوب لاریجانی نیستم اما بعدتر فهمیدم من کلا خواننده محبوب دولتهای بعدی هم نبودم.»