مجید دری پس از ۱۰ سال محرومیت از تحصیل: گفتند دلت برای زندان تنگ شده، گفتم دلم برای دانشگاه تنگ شده
تحصن مجید دری و مهدیه گلرو در مقابل وزارت علوم
مجید دری، دانشجوی محروم از تحصیل که از روز یکشنبه، ۲۶ آذرماه ۱۳۹۶ در مقابل وزارت علوم تحصن کرده در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت که پس از ده سال محرومیت از تحصیل در وزارت علوم از او خواستهاند از کارهای گذشته خود ابراز پشیمانی کرده و توبه نامه بنویسد.
آقای دری به کمپین گفت که در اعتراض به سخنان وزیر علوم که منکر وجود دانشجویان موسوم به «ستارهدار» شده بود، تحصن کرده و در روزهای آتی نیز به تحصن خود ادامه خواهد داد.
منصور غلامی، وزیر علوم دولت حسن روحانی روز شنبه ۲۵ آذرماه ۱۳۹۶ گفت که دانشجوی ستارهدار سیاسی به معنایی که در افکار عمومی جا افتاده، وجود ندارد و مشکل اکثر این دانشجویان نقص پرونده است: «در میان دانشجویان ستارهدار، اشخاصی با مشکل سیاسی یا گرایش و اقدامات سیاسی وجود ندارد چراکه مسائل سیاسی در گزینش دانشجو مطرح نمیشود و تعداد معدودی از این دست افراد باقی ماندهاند که کار آنها نیز در حال انجام است و به زودی اعلام خواهیم کرد که هیچ پروندهای از داوطلبان ورود برای به دورههای بالاتر تحصیلات تکمیلی معطل نمانده است.»
واکنش به سخنان وزیر علوم: گزینه بیستم و ادامه محرومیت از تحصیل دانشجویان
در واکنش به سخنان وزیر علوم، مجید دری و مهدیه گلرو، دو دانشجوی محروم از تحصیل در مقابل این وزارتخانهتحصن کردند. انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی روز یکشنبه ۲۶ آذرماه در حمایت از تحصن مهدیه گلرو و مجید دری با انتشار بیانیهای اعلام کردهاند: «با آنکه انتظار میرفت پس از تاثیرگذاری دانشجویان در انتخاب جریان میانهرو در دو انتخابات اخیر، دانشگاهیان مجددا شاهد صدارت وزیری از جنس فرجیدانا باشند اما مصلحتاندیشیها کار را به معرفی بیست چندمین گزینه وزارت علوم کشاند. منصور غلامی در اظهارنظری جدید که همراه با توهین به شعور جامعه و علیالخصوص دانشجویان همراه بوده است، وجود دانشجویان ستارهدار را به سخره گرفتهاند. انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علامه طباطبایی، ضمن ابراز تاسف نسبت به این اظهارات که نشانهای است از عافیتطلبی در سطح مقامات عالی کشور، از اقدام دو تن از ادوار انجمن علامه، مهدیه گلرو و مجید دری که در اعتراض به این مواضع دست به تحصن زدهاند، حمایت میکند.»
همزمان مصطفی تاجزاده از چهرههای سرشناس اصلاح طلبان در توییتی خطاب به حسن روحانی، رییس جمهور نوشت: «حق تحصیل از حقوق مسلم بشر و از امهات حقوق شهروندی است. اجازه ندهید که این ننگ چهره کابینه یک حقوقدان را ملوث و ملکوک کند. به وزیر علوم و آموزش عالی دستور دهید به ماجرای ننگین ستاره دار پایان دهند و از آقای دری و خانم گلرو ثبت نام کنند.»
پیشتر و در ۱۴ آذر ماه محمدرضا خاتمی، نائب رئیس مجلس ششم در دانشگاه تهران خطاب به حسن روحانی گفت: «آقای رییس جمهور ما محدودیتهای شما را میدانیم. اختیار شما در رابطه با دانشگاها کامل نیست و از اختیارات شما در مورد مساله استقلال و امنیت دانشگاه اطلاع داریم و صبوری میکنیم اما آقای رییسجمهور دانشجویان ستارهدار چه؟ مگر جز این است که وزرات اطلاعات شما دانشجویان را ستارهدار میکند؟ کدام دادگاه و با کدام قانون این افراد را محکوم میکند؟ این کار خلاف قانون و برخلاف صحبتهای ظاهری وزیر اطلاعات است و انتظار میرود در این موارد قویتر عمل کنند.»
حسن روحانی در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۹۲ وعده داده بود که دانشجویان ستارهدار را به دانشگاه باز میگرداند. با وجود اینکه جعفر توفیقی سرپرست وزارت علوم در دولت روحانی و پس از آن رضا فرجی دانا وزیر علوم اقداماتی برای بازگشت دانشجویان ستاره دار به دانشگاهها انجام دادند اما با استیضاح رضا فرجی دانا در مجلس نهم که اکثریت آن با نمایندگان اصولگرا بود، بازگشت بسیاری از این دانشجویان با مانع دوباره مواجه شد.
مجید دری: گفتند دلت برای زندان خیلی تنگ شده
مجید دری، دانشجویی که بیش از ده سال است از تحصیل محروم است همزمان با تحصن در مقابل وزارت علوم در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «ادعای وزیر خیلی حرف بدی بود، حرفی که سالها از زبان احمدینژاد و آدمهای او شنیده بودیم. برای همین گفتم من میآیم مقابل وزارت علوم که ببینیم بعد از ۱۰ سال محرومیت از تحصیل من چه معنایی دارم. آمدهام مقابل وزارت علوم که جواب سوالم را بگیرم که فقط به من بگویید چرا؟ اصلا بگویید ما اخراجت کردیم و خوب کاری کردیم دلمان خواست ولی یک نامه به من بدهید که من بدانم چه معنایی دارم.»
آقای دری موفق به دیدار با وزیر نشده و به کمپین گفت: «به من گفتند امکان ندارد که وزیر را ببینی. گفتند با روابط عمومی حرف بزن گفتم من که کاری با روابط عمومی ندارم بارها و بارها نامهنگاری کردهام. نیروی انتظامی آمد و گفتند حق نداری اینجا بایستی. بعد از حراست وزارت علوم آمدند و گفتند که دلت برای زندان خیلی تنگ شده و یک ساعت وقت میدهیم بروی. گفتم دلم برای دانشگاه تنگ شده و همین جا میایستم.»
مجید دری به کمپین گفت: «من و خانم مهدیه گلرو مشکلاتمان را مطرح کردیم. گفتیم پاسخگویی وزیررا میخواهیم و یک نامه مکتوب به ما بدهید و بگویید ما چرا محروم هستیم. حداقل بتوانم بروم شکایت کنم حداقل ریزنمرات مرا بدهید. باید جواب بدهید که امسال حداقل ۱۰۰ نفر ستاره دار و محروم شدهاند و چرا باید این اتفاق بیافتد. اما ما پاسخگویی هیچ مسوولی را ندیدیم. برگشتیم اما باز مقابل وزارت علوم خواهم رفت و تحصن خواهم کرد.»
مجید دری از ۱۸ تیرماه ۱۳۸۸ به دلیل پیگیری ها واعتراضات مسالمتآمیز در خصوص محرومیت از تحصیل برخی از داوطلبان ورودی به تحصیلات عالی از تحصیل محروم و به شش ونیم سال زندان و تبعید در شهر بهبهان محکوم شد. او پس از پایان محکومیت اش از زندان آزاد شد اما همچنان از تحصیل محروم ماند.
آقای دری به کمپین گفت: «من در سال ۸۶ محروم از تحصیل شدم و این محرومیت همچنان ادامه دارد و متاسفانه هر مسوولی را دیدیم و پیگیری کردیم هیچ چیزی تغییر نکرد. جدیدا البته احترام میگذارند و تحویل میگیرند اما در عمل هیچ اتفاق مثبتی نمیافتد. یعنی تنها تفاوت در نحوه برخوردشان با ما است قبلا میگفتند نه اما الان میگویند ما موافق هستیم همه موافق هستند اما در نهایت نمیشود.»
مجید دری که دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی بود به کمپین گفت: «من مقطع کارشناسی بودم و تنها دو ترم از تحصیلام باقی مانده بود، معدلام هم الف بود اما مرا محروم کردند و برای دانشگاه آزاد تلاش کردم نشد، تلاش کردم پیامنور درس بخوانم باز نشد. تلاشهایم برای گرفتن بورسیه در خارج از کشور هم به نتیجه نرسید و همچنان محروم ماندم.»
او به کمپین گفت: «در دوره آقای روحانی میزان ستارهدارها و محروم از تحصیل ها کاهش پیدا کرد منتهی صحبت ما این بود که محرومیت از تحصیل امری خلاف است و براساس تمام قوانین حقوقی و بشری چنین حقی ندارید که حق تحصیل را حتی از یک فرد قاتل بگیرید. حرف ما این است که کم و زیاد فرقی نمیکند اصل قضیه نباید وجود داشته باشد.»
«محرومیت از تحصیل در دوره حسن روحانی متوقف نشد»
«ستاره دار» کردن داوطلبان تحصیل در آموزشعالی و به ویژه شماری از دانشجویانی که در آزموش علمی دوره کارشناسی ارشد و دکترا قبول شده اما به دلایل سیاسی-عقیدتی،مذهبی، مذهبی-فرهنگی یا اجتماعی از تحصیل محروم میشوند اولین بار در تابستان سال ۸۵ همزمان با اولین سالگرد رسیدن محمود احمدینژاد به ریاست جمهوری در ایران علنی شد. هرچند اخراج و محرومیت از تحصیل به روش های مختلف در تمام سالهای پس از «انقلاب فرهنگی» در ایران ادامه داشته است.
در شهریور سال ۱۳۸۵ شماری از دانشجویان ستاره دار با برگزاری تجمعهای اعتراض آمیز مقابل سازمان سنجش، مجلس شورای اسلامی و نیز وزارت علوم اعلام کردند که به رغم قبولی در آزمون علمی دانشگاهها مقامهای دولتی از ثبت نام آنها به دلیل «درج ستاره در کارنامه هایشان» جلوگیری کردهاند.
در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ موضوع «دانشجویان ستارهدار» به یکی از موضوعات اصلی مناظرههای انتخاباتی تبدیل شد و هنگامی که محمود احمدینژاد وجود چنین دانشجویانی را انکار کرد، شماری از دانشجویان ستاره دار به تجمع مقابل وزارت علوم وقت اقدام کردند. قریب به اتفاق این دانشجویان ستاره دار در ماههای پس از انتخابات ریاست جمهوری توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و در دادگاه انقلاب تهران به زندانهای سنگین محکوم شدند.
مجید دری به کمپین گفت که محرومیت از تحصیل و ستارهدار شدن هیچ وقت متوقف نشد. او به کمپین گفت: «در دولت آقای روحانی هم تعطیل نشد منتهی تفاوتی که کرد این بود که بچههای محروم از تحصیل را میخواستند و میگفتند اگر رسانهای بکنید میشوید مثل مجید دری و مجید توکلی و مهدیه گلرو. اما اگر سکوت کنید سال بعد میتوانید بروید دانشگاه. یک تعدادی هم قبول کردند و سال بعد امتحان دادند قبول شدند و رفتند دانشگاه، یک تعداد هم نتوانستند. من حرف دارم دولت باید جوابگو باشد که چرا این اتفاق همچنان دارد میافتد. براساس اعلام اقای عمادالدین باقی حداقل ۱۰۰ نفر ستارهدار شدهاند ولی آمار خیلی بیشتر از این است این آماری است که اعلام شده است.»
عمادالدین باقی، روزنامه نگار، در یادداشتی در روزنامه شرق نوشته است: «دکتر محمود صادقی، نماینده مجلس، اعلام کرده است که دکتر غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری تأیید کردند که بیش از صد دانشجوی ستارهدار در سال تحصیلی جدید وجود دارد، اما به گمان نگارنده این آمار غیرواقعی بوده و تنها دربردارنده آن کسانی است که رسما و آشکارا ستارهدار شدهاند. طبق مراجعات متعددی که ما داریم، کسانی که پس از قبولی در آزمون، بدون ارائه هیچ توضیحی ردصلاحیت شدهاند و برخی هم رمق پیگیری ندارند، بسیار بیش از این تعداد است. اگر مسئولان واقعا قصد دارند آمار کاملتری را به دست آورند، نیازی به اعلام نامها از سوی دیگران نیست و کافی است فراخوانی صادر کنند تا افرادی که در این رابطه با مشکل مواجه شدهاند گزارش بدهند.»
آقای دری به کمپین گفت: «ما از دست رفتیم ولی این روند تعطیل نشد. سالهای گذشته که پیگیری کردم، نامه زدم، مراجعه کردم و به بازرسی وزارت علوم کشیده شد. مرا خواستند و گفتند پروندهات سنگین است اما اگر قتل هم کرده بودی بعد پایان محکومیتات میتوانستی درس بخوانی. گفتند ما موافق هستیم، وزیر موافق است، وزارت علوم موافق است و باید با دانشگاه تعامل کنیم .بعد گفتند آقای سلیمی، رییس دانشگاه علامه موافق است، کمیته انصباطی هم گفته موافق است و نباید آدمها محروم از تحصیل شوند. یعنی همه موافق هستند پس ایراد کار کجا است؟ از وزیر گرفته تا کمیته انصباطی موافق هستند برگردم دانشگاه ولی چرا نمیشود؟ یا نمیتوانید و بگویید نمیتوانیم. یا میتوانید و دروغ میگویید.»
مجید دری به کمپین گفت که در وزارت علوم از او خواستهاند توبه نامه بنویسد. او توضیح داد: «در وزارت علوم از من خواستند توبه بکنم و بنویسم هرکاری کردهام اشتباه بوده و قصد و غرض بدی نداشتم و کلا کارهای گذشتهام را انکار کنم جالب اینکه تمام آن چیزی که ما سالها درباره دانشگاه و فعالیت دانشجویی و حق تحصیل میگفتیم، در شعارهای انتخاباتی خود آقای روحانی هم بود .اگر من باید توبه کنم، خود ایشان هم باید توبه کند که این شعارها را داد و رای جمع کرد. بگوید این حرف ها را زدم غلط کردم، من هم میگویم من این کارها را کردم غلط کردم. اینکه یک نفر در زمان رای گرفتن و ۱۶ آذر سخنرانی کند که بچهها چرا محروم شوند و چرا نباید درس بخوانند و بعد بیایند اصلا ما را انکار کنند. فرق شما با احمدینژاد چی است؟ در این حوزه من حرف میزنم بله فضا بازتر شده خیلی تفاوت کرده با زمان احمدینژاد ولی ۶ سال شوخی نیست ۶ سال است روحانی سرکار است و ما همچنان محروم هستیم.»
اعتراض در شبکههای اجتماعی به سخنان وزیر و ادامه محرومیت تحصیل دانشجویان
در شبکه های اجتماعی، کاربران زیادی با هشتگ دانشجوی ستارهدار به سخنان وزیر علوم اعتراض کردهاند. کاربری به نام سارا باقری نوشته است: «بارها در طول دوره لیسانس، اخطار دادن بهم که فعالیت نکنم. الانم هر دفعه میرم دانشگاه (قم) که مدرک موقتم رو بگیرم، میگن بدلیل پارهای از مشکلات، آماده نیست؛ تا ۲۰ دی هم فقط فرصت دارم مدرک رو برا دانشگاه ارشدم ببرم وگرنه اخراجم! کمتر دروغ بگیم!»
کاربر دیگری با نام نوید کهالرودی نوشته است: «وزیر علوم گفته است دانشجوی ستارهدار نداریم و این افراد نقص در پرونده دارند. همچنین گفته کسی به دلایل سیاسی محروم نمیشود. به خود من بارها گفتهاند اگر به فعالیت ادامه دهم اجازه ارشد خواندن نمیدهند.»
احسان آموزگار دیگر کاربری است که توییت کرده: «به من واضحا گفتند صلاحیت عمومی تان توسط وزارت اطلاعات تایید نشده.»
مجید دری به کمپین گفت: «من خودم را تباه شده میبینم و این آزارم میدهد. هرکدام از ما، حبس خودمان را کشیدیم منتهی آرزوی من این بود که حداقل بعد از این کسی محروم نشود. کسی ستارهدار نشود ولی متاسفانه همچنان ادامه دارد و به اعتراض و پیگیری خود ادامه میدهیم تا زمانی که هیچ کس بابت هیچ عقیده و باور و دین و تفکری محروم از تحصیل نشود.»
محمود صادقی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در مصاحبه ای با خبرگزاری ایلنا گفته است که «با پیگیریهایی که صورت گرفته است، از میان دانشجویان ستارهدارِ امسال، تاکنون ۱۵۱ نفر در مقطع دکتری و ۳۹۸ نفر نیز در مقطع ارشد، با تعهد موفق به ثبتنام و ادامه تحصیل شدهاند.»
به گفته او «در سالجاری ۱۲ نفر در مقطع دکتری و ۱۵ نفر هم در مقطع ارشد مردود و اجازه ادامه تحصیل ندارند و وزارت علوم همچنان در حال رایزنی با وزارت اطلاعات و سایر مراجع ذیربط است تا مشکل این افراد نیز حل شود.»