برخی خانوادههای بازداشت شدگان: در اعتراضات شرکت نداشتند؛ نمیدانیم چه هدفی از دستگیری دارند
خانوادههای چهار درویش گنابادی که از روز شنبه ۹ دی ماه ۱۳۹۶ در بازداشت به سر میبرند در مصاحبه با کمپین حقوق بشر در ایران گفتند که با گذشت ۷ روز از بازداشت فرزندانشان، اتهام و علت بازداشت آنها مشخص نیست.
خانوادههای محمد شریفی مقدم، فائزه عبدی پور و کسری نوری به کمپین گفتند که فرزندانشان در اعتراضات حضور نداشتند و مسوولان باید توضیح بدهند که به چه دلیلی با حمله به بیمارستان دی آنها را بازداشت کردهاند.
خانواده محمدرضا درویشی هم به کمپین گفتند که در پاسخ به پیگیری های آنها تنها پاسخی که میدهند این است که بازداشت شدهها در زندان اوین نیستند.
کسری نوری، فائزه عبدیپور، محمد شریفیمقدم و محمدرضا درویشی، روز نهم دی ماه و به هنگام عیادت یکی از دوستانشان در بیمارستانی در تهران، از سوی ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند. خانوادههای آنها به اتفاق دیگر دراویش گنابادی در اعتراض به بازداشت این چهار نفر از شنبه شب در مقابل اوین تحصن کردهاند.
ناهید پرستش، مادر محمد شریفی مقدم، دانشجو و از فعالان دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف در مصاحبه با کمپین گفت که او و کسری نوری، پنج شنبه شب ۱۵ دی ماه حدود ساعت ۹ با خانوادههای شان تماس گرفتهاند اما از فائزه عبدیپور و محمدرضا درویشی هیچ خبری نیست. خانم پرستش به کمپین گفت: “محمد پنج شنبه شب با پدرش تماس گرفت و گفت سالم هستم و هیچ چیز دیگری نگفت. ما همچنان جلوی اوین هستیم و هیچ جواب درستی به ما نمیدهند. اصلا اجازه نمیدهند ما وارد شویم و هیچ جوابی به ما نمیدهند. بچه های ما را در بیمارستان دی گرفتهاند و حتی در اعتراضات هم نبودهاند. رفته بودند ملاقات دوستشان که با شوکر و باتوم حمله کرده و بچهها را بردهاند. ما میخواهیم بدانیم اتهام شان چی است؟ به چه دلیل گرفتهاند؟ چون درویش هستند باید زندان باشند؟ اینها که در اعتراضات نبودند چه بهانهای برای بازداشتشان دارند؟”
فائزه عبدیپور، دانشجوی دانشگاه علامه طباطبایی تهران و نامزد عقدی محمد شریفیمقدم است. ناهید پرستش، مادر شریفیمقدم به کمپین گفت: «فائزه هیچ تماسی نگرفته و ما نگران او هستیم. این بچهها نه در اعتراضات شرکت داشتند و نه هیچ چیز دیگری. غیر از اینکه بگویند ملاقات دوست بیمار در بیمارستان جرم جدید است.
برادر محمدرضا درویشی هم در مصاحبه با کمپین گفت که هیچ تماسی از سوی برادرش نبوده و خانواده او در نگرانی و بی خبری مطلق به سر می برند. او به کمپین گفت: ما هیچ خبری نداریم نه تماسی گرفته نه ما را داخل راه می دهند. ما چند روز است در مقابل زندان اوین هستیم اما به ما می گویند اصلا اینجا نیست. ما می دانیم اینجا هستند اما به ما می گویند اصلا اینجا نیستند و بروید.
برادر محمد درویشی گفت: «برادر من به اتفاق دوستان اش رفته بودند بیمارستان که نیروهای امنیتی حمله کرده اند. جرم شان ملاقات دوست شان در بیمارستان است و در اعتراضات هم نبوده اند.»
شکوفه یدالهی، مادر کسری نوری، دانشجوی فوق لیسانس حقوق بشر در دانشگاه تهران هم خبر از تماس فرزندش داد و به کمپین گفت: «کسری ساعت ۹ (۱۵ دی ماه) شب زنگ زد، گفت در اعتصاب غذا و در انفرادی است. اما نتوانستیم هیچ سوالی بکنیم فقط به او گفتیم که ما مقابل زندان اوین هستیم. نمی دانیم در چه وضعیتی است از بقیه بچه ها هم هیچ خبری نداشت.»
خانم یدالهی به کمپین گفت: خانواده های بازداشت شدگان می آیند ساعت ها مقابل زندان اوین که شاید خبری از بچه های شان بگیرند و بعد میروند ولی خانواده های دراویش بازداشت شده جلوی زندان اوین میخوابند یعنی از شنبه شب اینجا را ترک نکرده اند اما هیچ جوابی نمی دهند. ما نمی دانیم چرا اینطور برنامه ریزی کرده اند و چه هدفی دارند که همزمان با اعتراضات ریخته اند بچه های ما را اینطور گرفته اند. بچه های ما در اعتراضات نبودند. کسری روز شنبه کلاس داشت و ساعت ۶ روز شنبه که تماس گرفتم گفت رفته بیمارستان، ملاقات دوست اش و ما منتظر او بودیم که بعد متوجه شدیم این اتفاق افتاده. دوست بیمار کسری را هم به خاطر همین مساله، در بیمارستان دی فشار آوردند به بیمارستان میلاد منتقل کرده ایم.
این ۴ دانشجو تنها دانشجویانی نیستند که طی روزهای گذشته بازداشت شده اند. منابع دانشجویی به کمپین اطلاع دادهاند که نیروهای امنیتی وزارت اطلاعات طی روزهای نهم تا چهاردهم دی ماه، بیش از چهل تن از دانشجویان و فعالان صنفی دانشجویی را در سراسر کشور بازداشت کردهاند. تعدادی از این دانشجویان در تماس با خانوادههایشان گفتهاند در بند ۲۰۹ زندان اوین تهران نگهداری میشوند.
این منبع مطلع به کمپین گفت تا کنون بیش از چهل دانشجو بازداشت شدهاند و ماموران وزارت اطلاعات در تماس با خانواده، آنان را تهدید کردهاند بازداشت فرزندانشان را رسانهای نکنند.
طبق اطلاعات رسیده به کمپین اغلب دانشجویان بازداشت شده از فعالان و اعضای شوراهای صنفی دانشگاههای ایران هستند.
شورای صنفی تشکلی قانونی در دانشگاههای ایران است که در زمینه بهبود وضعیت رفاهی و خدماتی دانشجویان و مسائلی مانند تغذیه، خوابگاه و هزینهها فعالیت میکند. به گفته دانشجوی دانشگاه تهران طی ده سال گذشته با گران شدن و پولی شدن فزاینده دانشگاهها فعالیتهای اعتراضی شوراهای صنفی نیز افزایش یافته است.
هیچ آمار رسمی و دقیقی از تعداد بازداشت شدگان در جریان اعتراضات اخیر وجود ندارد. منابع مطلع کمپین از زندانهای اوین تهران و رجاییشهر کرج از انتقال تعداد زیادی از بازداشت شدگان روزهای اخیر به این دو زندان خبر دادهاند. یک منبع مطلع به کمپین گفت ریاست زندان اوین تهران، دستور تخلیه یکی از بندهای این زندان برای انتقال بازداشت شدگان جدید به آنجا را داده است. به گفته این منبع سالنی که از سوی مسئولان زندان اوین برای بازداشت شدگان جدید تخلیه شده است، بیش از دویست زندانی را در خود جای داده بود که اکنون به سایر بندهای زندان اوین منتقل شدهاند.
منابع کمپین همچنین گفتند یکی از سالنهای زندان رجاییشهر کرج واقع در استان البرز نیز به معترضان بازداشت شده در کرج اختصاص داده شده است. به گفته این منابع این سالن ظرفیت پذیرش بیش از صدوپنجاه زندانی را دارد.
با گذشت بیش از یک هفته از آغاز اعتراضات مردمی در ایران، دست کم ۲۲ نفر کشته شده و بیش از هزار نفر بازداشت شده اند. براساس گزارش کمپین تعداد معترضان بازداشت شده اعلام شده از سوی مراجع رسمی قضایی ایران طی اعتراضات هفتم تا یازدهم دی ماه از مرز هزار نفر فراتر رفت، این در حالی است که آمار بازداشت شدگان بسیاری از شهرهای هنوز اعلام نشده و تعداد واقعی بازداشت شدگان ممکن است و قاعدتا باید چند برابر این عدد باشد. طبق جستجو در آن چه مقامات قضایی در گفتگوهای پراکنده اعلام کردهاند ۴۵۰ تن در تهران، ۱۳۸ تن در مشهد، چهل تن در اردبیل، بیش از صد تن در اصفهان، پنجاه تن در کاشان، بیش از صد تن در اراک، ۲۰ تن در کرج بازداشت شدهاند که مجموعا به عدد نهصد میرسد. هنوز آمار بازداشت شدگان در بسیاری از استانها مانند خوزستان، ایلام، لرستان، فارس و همدان اعلام نشده است.