در خواست ۱۷۰ نماینده: پیامرسانهای داخلی را جایگزین نسخههای خارجی کنید
پس از آنکه اپلیکیشن پیامرسان تلگرام به دستور مستقیم حسن روحانی در تاریخ ۲۳ دی ماه ۱۳۹۶ رفع فیلتر شد، ۱۷۰ نماینده مجلس در نامهای در تاریخ ۲۶ دی خطاب به سران سه قوه مجریه، مقننه و قضاییه، خواستار ایجاد محدودیت برای پیامرسانهای خارجی و جایگزین کردن نسخههای ایرانی با آنها شدند.
وبسایت کلمه وابسته به میرحسین موسوی، آورده است که مبتکر این نامه که توسط خبرگزاریهای داخلی منتشر شده، احمد امیرآبادیفراهانی نماینده شهر قم، وابسته به جبهه پایداری است و در آن این نمایندگان بدون آنکه دلیلی برای ادعاهای خود ارایه کنند اقداماتی از قبیل «حمله داعش به مجلس شورای اسلامی، ترویج خشونت، ایجاد آشوبهای خیابانی اخیر، فروش مواد مخدر و روانگردانها» را از اثرات حضور پیامرسانهای خارجی در ایران عنوان کردهاند.
۱۷۰ نماینده همچنین از رییس جمهور، رییس مجلس و رییس قوه قضاییه خواستهاند تا «نسبت به ساماندهی فیلترشکنها» اقدام کنند. مشخص نیست که منظور این نمایندهها از ساماندهی فیلترشکنها دقیقا چیست، چرا که اجرای چنین طرحیهای در گذشته نیز سابقه دارد، که به دلیل استقبال نکردن مردم با شکست مواجه شدهاند.
در ۲۴ اسفند ۱۳۹۱ دولت ایران با هدف مسدود کردن ویپیانهای خارجی و سرویسهای فیلترشکن، اقدام به سرمایهگذاری و راه اندازی پروژهای تحت عنوان «ویپیان قانونی» کرد. بر اساس این طرح که توسط شورای عالی فضای مجازی تصویب شده بود، شرکت ارتباطات زیرساخت، به عنوان تنها نهادی که ورود و خروج اینترنت از ایران را تحت کنترل دارد، مسوول شد تا طی مدت یک ماه تمام ویپیانها را مسدود و سرویس «ویپیان قانونی» را به کاربران ایرانی عرضه کند.
محمود خسروی مدیر عامل وقت شرکت ارتباطات زیرساخت در تاریخ ۲۹ مرداد ۱۳۹۲ ضمن اعلام شکست این طرح گفت: «شرکتهای خصوصی، سفارتخانهها و بخشهای خصوصی اصلا نیامدهاند تا از این سرویس استفاده کنند.»
به گفته خسروی طرح «ویپیان قانونی» با صرف میلیادرها تومان هزینه برای این پروژه «فقط ۲۶ شرکت برای ویپیان قانونی ثبت نام کردند.»
شرکتهای خوصوصی و نیمهخصوصی و همچنین شرکتهایی که وابسته به نهادها و سازمانهای دولتی و حکومتی هستند، تلاشهای زیادی برای راه اندازی اپلیکیشنهای پیامرسان انجام دادهاند که اکثر آنها به دلیل عدم اعتماد مردم از جهت حفظ حریم خصوصی و امنیت آنها با شکست رو به رو شده است. همچنین بسیاری از این اپلیکیشنها با وجود آنکه ادعا میشود محصول و تولید داخل ایران هستند، عملا از نسخههای متن باز و رایگان اپلیکیشنهای غیر ایرانی استفاده میکنند.
به عنوان نمونه هسته اصلی اپلیکیشن پیامرسان سروش که محصول شرکتی وابسته به صدا و سیما است، همان هستهی اصلی پیامرسان متن باز Linphone است که یک پیامرسان متن باز و رایگان است و هر کسی با رعایت قوانین حق تهیه و تکثیر میتواند از کدهای آن استفاده کند.
آیا میدانید که پیام رسان سروش که کلی روش به عنوان محصول بومی مانور تبلیغاتی میشود در واقع همانhttps://t.co/wqcBsN0WyJ
است؟ همراه اول هم همین کار رو کرده بود با
syna-app.ir
چه اشکالی دارد بگید یک برنامه متن باز را گرفتیم و با احترام به قوانین توسعه دادیم؟ pic.twitter.com/WU1rtEftGy— AmiR Rashidi (@Ammir) January 11, 2018
در نمونه دیگری، اپلیکیشن پیامراسان هاتگرام که بر روی کد کلاینت تلگرام(کد کلاینت تلگرام متن باز است) تولید شده است، و در بازه زمانی که تلگرام در ایران فیلتر بود این اپلیکیشن بدون هیچ مشکلی در زمینه فیلترینگ به فعالیت خود ادامه میداد، اقدام به سانسور محتوای تلگرام میکند. به این صورت که با سواستفاده از متن باز بودن کلاینت تلگرام، این کد را دریافت کرده و با اعمال تغییراتی در کد و در سطح اپلیکیشن، قبل از ارسال اطلاعات به تلگرام، درخواست کاربر برای باز کردن یک کانال را با فهرست کانالهای ممنوعه خود بررسی میکند و در صورتی که کانال مورد نظر کاربر در فهرست کانالهای ممنوعه باشد، مانع از دسترسی کاربر به آن کانال میشود.
حدسم کاملا درست بود. محتوای کانالهای تلگرام در این اپلیکشن جعلی سانسور میشود. یک لیستی از کانالهای «غیرقانونی» دارند که معلوم نیست چه نهادی در اختیارشون گذاشته ولی بر اساس اون کانال رو سانسور میکنند. فقط بر محتوای این اپلیکیشن جعلی #تلگرام توسط «برادران» نظارت میشود. pic.twitter.com/9ivZ8m79dJ
— AmiR Rashidi (@Ammir) January 6, 2018