آمریکا با لغو بیطرفی شبکه به آزادی اینترنت در داخل و خارج از ایالات متحده آسیب میزند
۳۰ آذر ۹۶- تصمیم کمیسیون ارتباطات فدرال(FCC) برای لغو بیطرفی شبکه، چراغ سبزی به کشورهایی مانند ایران است برای لگدمال کردن آزادی اینترنت است چرا که فعالین حوزه آزادی اینترنت در خارج از آمریکا متحد قدرتمندی را که میتواند در صدور قطعنامههای مرتبط با آزادی اینترنت در مجامع جهانی موثر باشد را از دست دادند.
کمپین حقوق بشر در ایران و آرتیکل ۱۹، از کنگره میخواهند تا به آزادی اینترنت در داخل و خارج کشور احترام بگذارند و آن را اجرا کنند و برای بازگرداندن این مقررات از طریق کنگره در مورد تصمیم کمیسیون ارتباطات فدرال، اقدام کنند.
هادی قائمی مدیر کمپین در این مورد گفت: «سیاستهای آمریکا در حوزه آزادی اینترنت، به عنوان کشوری که اینترنت در آن متولد شد و برای مدتهای طولانی سردمدار آزادی اینترنت بود، تاثیر جدی در سراسر جهان خواهد داشت.» او اضافه کرد: «ایالات متحده امریکا به جای آنکه پا جا پای کشورهای خودکامه بگذارد، باید چراغ بیطرفی شبکه را روشن نگهدارد.»
با رعایت اصل بیطرفی شبکه شرکتهای ارایه دهنده اینترنت (ISPs) باید با تمام اطلاعات آنلاین رفتار برابر داشته باشند و شرایطی را برای دسترسی کاربر فراهم کند که بدون محدودیت باشد و بدون تبعیض با تمام انواع محتوا و منابع رفتار کند. در نتیجه رای کمیسیون ارتباطات فدرال در تاریخ ۲۳ آذر ۱۳۹۶، شرکتهای ارایه دهنده خدمات اینترنت قادر خواهند بود تا محتوایی را مسدود کنند و یا برای سرعت بیشتر از مشترکین خود پول بیشتری دریافت کنند. در این شرایط است که این شرکتها میتوانند با سرویسهای آنلاین، اپلیکیشنها و وبسایتها به بر اساس مصالح عقیدتی و یا تجاری رفتار نابرابر داشته باشند.
کوین مککی معاون سازمان آرتیکل ۱۹ در این مورد گفت: «پایان بیطرفی شبکه در آمریکا میتواند شروعی برای پایان اینترنتی آزاد و باز باشد.» او افزود: «اکنون این سوال مطرح است که بر اثر نتیجه این تصمیم که در کوتاه مدت انحصار را در اختیار شرکتهای اینترنتی قرار میدهد و تا چه میزان آزادی بیان در سراسر جهان تضعیف خواهد شد.»
چاک شومر، رهبر اقلیت در سنا، در تاریخ ۲۴ آذر ۱۳۹۶ اظهار داشت که او برای رایگیری از طریق بازنگری توسط کنگره فشار وارد خواهد کرد. اما ارایه لایحه از طریق بازنگری توسط کنگره نیاز به رای اکثریت در سنا و کنگره و همچنین لغو قانون فعلی توسط رییس جمهور دارد. به همین سبب، کمپین به همراه آرتیکل ۱۹و حامیان اینترنت آزاد در آمریکا از کنگره و نمایندههای مردم میخواهند تا با رای دادن به بیطرفی شبکه، آن را در آمریکا حفظ کنند.
فعالین آزادی اینترنت در ایران تا پیش از تصمیم کمیسیون ارتباطات فدرال برای به دست آوردن یک اینترنت آزاد تحت فشار بودند و برای به دست آوردن آن در حال فعالیت و رایزنی. علاوه بر آن حامیان آزادی اینترنت به همراه مدیران شبکههای اجتماعی از طرف سازمانها و نهادهای امنیتی همواره تحت فشار هستند، بازداشت و حسابهایشان هک میشود و یا به زندان محکوم میشوند.
نقض بیطرفی شبکه در ایران بخشی از تلاش سیستماتیک حکومت برای سانسور اینترنت است. از آنجایی که ایران به طور کامل موفق نشده است تا سانسور را با مسدود کردن وبسایتهای مانند یوتیوب پیاده سازی کند، دولت با ارایه مشوقهای مالی در قالب تخفیف برای بازدید از سایتها و اپلیکیشنهای داخلی مانند وبسایت آپارات که نسخه مشابه و ایرانی یوتیوب است و همچنین سرعت بالاتر به این سایتها، تلاش دارد تا کاربران ایرانی را به سمت استفاده از محتوای مورد تایید خود هدایت کند.
وزیر ارتباطات ایران در توییتر و در پاسخ به یک محقق آزادی اینترنت در مورد بیطرفی شبکه، به لینکی از شرکت ایتی اند نی،ارجاع داد که در مورد دادههای مود حمایت(Sponsored Data) بود. در واقع آذریجهرمی با ارسال این لینک میگوید نقض بیطرفی شبکه در ایران همان چیزی است که در آمریکا هم اتفاق میافتند.
پاسخ جهرمی به نقض بیطرفی شبکه نه تنها نشان دهنده حساسیت دولت ایران به اتهامات مطرح شده در این مورد است، بلکه نشان میدهد نقض بیطرفی شبکه توسط امریکا از طرف کشورهای سرکوبگر نیز مورد استفاده قرار میگیرد تا رفتار خودشان را توجیه کنند.
سالهاست که گروههای حقوق بشری و حامی آزادی اینترنت از دولت ایران خواستهاند که در قطعنامه ۲۰۱۶ مصوب شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در مورد «ترویج، حفاظت و لذت بردن از حقوق بشر در اینترنت» را اجرا کند.
در زمانی که این قطعنامه تصویب شد، آمریکا جز هسته اصلی گروهی بود که برای تصویب این قطعنامه رایزنی میکرد. قطعنامهای که از درخواست محافظت از حقوق بشر در اینترنت میکرد. اکنون که آمریکا خودش ناقض بیطرفی شبکه شده است، نه تنها آینده این قطعنامه در شک قرار گرفته است، بلکه آمریکا دیگر نخواهد توانست صدای خود را در مجامع جهانی برای آزادی اینترنت برای دفاع از آزادی اینترنت بلند کند.
در بیانیهای که اعضای مخالف نقض بیطرفی شبکه در کمیسیون ارتباطات فدرال منتشر کرد، هشدار داد زمانی که کاربران اثر تصمیم کمیسیون ارتباطات فدرال را حس کنند، خیلی دیر شده است: «زمانی حفاظت فعلی از بین برود، و قوانین تصویب شده از سال ۲۰۱۵ لغو شود، بیطرفی شبکه در دنیای ما مانند آلیس در سرزمین عجایب خواهد بود. ما در دنیای خواهیم بود نظارت از بین خواهد رفت، تنها چیزی که باقی خواهد ماند دندانهای تیز شرکتهای ارائه دهنده اینترنت خواهد بود و اینها کلمات آرامش بخش ما هستند: ما تمام انگیزه لازم را داشتیم که کار درست را انجام دهیم. چیزی که آنها به زودی خواهند داشت، انگیزه لازم برای انجام هر آنچیزی است که آنها میخواهند.»
او اضافه کرد که این سازمان حرف نهایی را در مورد نقض بیطرفی شبکه نخواهد زد، و شهروندان آمریکا همچنان وقت دارند تا بر ضد تصمیم کمیسیون ارتباطات فدرال اقدام کنند. آمریکاییها باید از هر فرصتی استفاده کنند تا از نمایندههای کنگره بخواهند تا بیطرفی شبکه را به قانون برگردانند، آینده اینترنت به این موضوع وابسته است.