تهدید وزیر آموزش و پرورش به برخورد شدید با «عوامل آموزش سند یونسکو» در مدارس
وزیر آموزش و پرورش پس از گذشت ماهها از منتفی شدن اجرای سند ۲۰۳۰ یونسکو در ایران به دستور مستقیم رهبر ایران، روز ۲۲ فروردین ماه گفت اگر سند آموزشی ۲۰۳۰ یونسکو به هر شکلی در مدارس اجرا شود «به شدت» با عوامل اجراکننده آن «برخورد» خواهد شد.
سید محمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش ایران در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت با اظهار اینکه سند ۲۰۳۰ در مدارس اجرا نمیشود گفته است: «من در هر جلسهای که با مدیران کل دارم تاکید میکنم به هیچ عنوان نه تنها سند ۲۰۳۰ بلکه آموزشهایی که به نوعی با این سند مرتبط میشوند نیز نباید به دانشآموزان ارائه شود.»
وزیر آموزش و پرورش تقریبا ۹ ماه پس از منتفی شدن اجرای این سند در مدارس به دستور علی خامنهای رهبر ایران، با تهدید سازمانهای آموزشی غیردولتی برای آموزش سند ۲۰۳۰ گفت: «ممکن است مدارس این آموزشها را پیگیری نکند اما NGOهایی که با ورود به مدارس قصد آموزش در این زمینه را داشته باشند به شدت با آنها برخورد میشود.» او در این روز گفته نه تنها مدارس حق آموزش چنین سندی را ندارند بلکه سازمانهای غیردولتی نیز که به مدارس میروند نیز حق آموزش آن را ندارند.
ظاهرا بطحایی به انتقادی از سوی یکی از مراجع قم که مدعی شده بود زمان دروس قرآن در مدارس کاهش پیدا کرده و سند۲۰۳۰ آموزش داده میشود. او گفته نه تنها ساعات دروس دینی و قرآن به هیچ عنوان در مدارس کاهش نیافته بلکه سند یونسکو هم به هیچ عنوان اجرا نمیشود و همه مراجع قم خیالشان راحت باشد.
در اوج مخالفتها با این سند آموزشی که در دولت اول حسن روحانی به امضا رسیده بود، بسیاری از مخالفان مدعی شده بودند این سند همجنس گرایی را و دور شدن از قرآن خوانی و مذهب را ترویج میدهد.
سعید پیوندی، جامعه شناس و عضو کمیسیون صلح و آموزش یونسکو در گفتگویی با کمپین در تاریخ ۲۲ تیر ۹۶ گفته بود سند آموزشی۲۰۳۰ یونسکو حاوی آموزشهایی برای کودکان و نوجوانان بود که میتوانست یک نیروی اجتماعی بازدارنده در مقابل آزارهای جنسی علیه کودکان به وجود بیاورد ولی با توقف این سند در ایران، هیچ جایگزینی در این راستا وجود ندارد.
در سپتامبر ۲۰۱۵ سال میلادی، ۱۷ هدف توسعه پایدار با عنوان طرح ۲۰۳۰ در سازمان ملل متحد تصویب شد. هدف چهارم این نقشه راه، آموزش بود که اجرای آن بر عهده سازمان یونسکو گذاشته شد که براساس آن کشورهای عضو یونسکو سندهای آموزشی خود برای ۱۵ سال آینده را همسو با اهداف توسعه پایدار تدوین کنند. دولت ایران ۲۶ مرداد سال ۹۵ تدوین سند آموزش ۲۰۳۰ را در ایران با مدیریت وزارت آموزش و پرورش را تصویب کرد.
پذیرش سند۲۰۳۰ یونسکو در شهریور ماه ۹۵ در رسانههای ایران منتشر شد اما هرگز از سوی مسوولان مورد اعتراض قرار نگرفت تا به یکباره در اردبیهشت ماه انتقادهای متعددی از سوی گروههای مخالف با دولت نسبت به این سند شد. رقبای حسن روحانی در آخرین روزهای باقیمانده به انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ با دادن اطلاعات ناصحیح درباره سند آموزشی سازمان یونسکو، حتی گفته بودند که این سند در مدارس همجنسگرایی و خودارضایی رآ آموزش میدهد و قرار است اسلام و قرآن را از مدارس حذف کنند و این سند را بدون اطلاع رهبری تصویب و اجرا کردند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی برای اولین بار در اعتراض به این سند ۲۱ اردبیهشت ماه گفت: «این سند ۲۰۳۰ یونسکو چیزی نیست که جمهوری اسلامی تسلیم آن شود. اصل کار غلط است؛ اینکه برویم سندی امضا کنیم و بعد بیسروصدا آن را اجرا کنیم؛ مطلقاً مجاز نیست.»
حسن روحانی، رییس جمهور یک روز پس از سخنرانی رهبر ایران در تاریخ ۲۳ اردیبهشت ماه در یک سخنرانی عمومی اعلام کرد دولت به سند ۲۰۳۰ یونسکو در چارچوب قوانین و فرهنگ ایران پایبند خواهد بود. اما در ادامه مخالفتها رهبر ایران در دومین واکنش خود به این سند تکلیف را یکسره کرد و روز ۱۸ خرداد ماه گفت سند آموزشی ۲۰۳۰ یونسکو اشتباه است و قابل اجرا در ایران نیست. او پس از تقریبا یک ماه از شروع مخالفتها و موافقتها با اجرای این سند با کنایه به عملکرد دولت روحانی گفت: «بعضیها میگویند که سند را تغییر دادهایم و یا گفتهایم فلان چیزش را قبول نداریم. نه بحث سر اینها نیست. فرض کنید در این سند هیچ چیز واضحی هم که مخالف با اسلام باشد، وجود نداشته باشد که البته وجود دارد. آنهایی که حالا خیال میکنند ما گزارشهای درستی نگرفتیم، نه گزارشهای ما، گزارشهای درست است.» رهبر ایران در چند جمله بعدی نتیجه گرفت از آنجا که این سند «ارتباط با مساله استقلال کشور» دارد، قابل اجرا نیست.
اما محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت در خرداد ماه ۹۶ با اظهار توقف سند ۲۰۳۰ از سوی دولت گفت: «عدهای برای پیشبرد اهدافشان تلاش کردهاند این مسئله را مصادره به مطلوب کنند و نگاهی را ترویج کردند که حقا نادرست است. شما شب نامهها دیده اید که در آن نوشته اند دولت سندی را مخفیانه بدون ارجاع به مجلس امضا کرده و در آن مسائلی مثل خودارضایی کودکان سه تا چهار سال و یا موارد مهم دیگری که انسان شرم میکند درباره آنها صحبت کند در آن مطرح شده است.»