دبیر شورای عالی فضای مجازی: «هر آن» ممکن است شرایطی برای انسداد تلگرام پیش بیاید
سیدابوالحسن فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی دوشنبه، ۲۷ فروردین ماه ۱۳۹۷ با شرکت در برنامه «ذرهبین» در رادیو تهران اعلام کرد تاریخی برای مسدود کردن تلگرام مطرح نشده است اما «هر آن» ممکن است که تلگرام در ایران فیلتر شود.
طی هفتههای گذشته مقامات مسوول بارها گمانهزنیهای مختلفی را در خصوص مسدود کردن تلگرام به عنوان پرطرفدارترین پیامرسان داخلی در ایران با بیش از ۴۰ میلیون کاربر، مطرح کرده بودند اما این اولین بار است که یک مقام عالیرتبه در حوزه سیاستگذاریهای اینترنتی، چنین فوریتی برای فیلتر کردن تلگرام اعلام میکند. پیش از این برخی از مسوولان از مسدود کردن تلگرام در آخر فروردین ماه سخن گفته بودند که بعدا تکذیب شد. اما علیرغم اظهارات گوناگون در مورد احتمالا بستن تلگرام درایران، هنوز مشخص نیست در صورت عملی شدن این تصمیم، زمان آن چه خواهد بود.
فیروزآبادی دبیر شورای عالی فضای مجازی که عالی ترین نهاد تصمیمگیر در مورد سیاستهای اینترنتی که در سال ۱۳۹۰ با دستور آیتالله خامنهای رهبر ایران تاسیس شد، در این برنامه رادیویی ضمن اعلام این موضوع که خود او کاربر تلگرام است گفت: «من هم از تلگرام و اینستاگرام استفاده می کنم اما بنا به تعهدی که به پیام رسانهای داخلی دارم، از آنها نیز استفاده می کنم.» او اضافه کرد: «اقدامات وسیعی بنا به دستور رئیس جمهور در دی ماه ۹۶ انجام شد. ایشان تاکید کردند که کشور باید از انحصار پیام رسان غالب (تلگرام) خارج شود.»
فیروزآبادی در پاسخ به سوالی در مورد اینکه در صورت مسدود شدن تلگرام کسب و کارهایی که بر روی تلگرام سرمایهگذاری کردند دوچار ضرر و زیان خواهند شد گفت: «به کسانی که با کوچ پیام رسانهای خارجی به داخلی، کسب و کارشان دچار اختلال میشود بیمه بیکاری تعلق میگیرد.» او مشخص نکرد که بیمهبیکاری را چه نهادی و تجت چه شرایطی پرداخت خواهد کرد. بسیاری از کسب و کارهایی که بر روی تلگرام شکل گرفته است، توسط افراد حقیقی و به صورت شخصی ایجاد شده که نه مالیات پرداخت میکنند و نه جایی به ثبت رسیدهاند، بنابراین مشخص نیست که چه شرایطی و تضمینی برای دریافت «بیمه بیکاری» در نظر گرفته شده است. به علاوه ظرفیتهای اشتغالی که توسط تلگرام ایجاد شده، برای بسیاری به منزله کار دوم و حتی سوم به حساب میآید.
علاءالدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز امروز با عقب نشینی ضمنی نسبت به اظهارات هفته گذشته خود در تاریخ۱۱ فروردین ۱۳۹۷، مبنی بر اینکه تصمیم فیلترینگ تلگرام «در بالاترین سطح اتخاذ شده،» فیلترنگ تلگرام را «در اختیار دولت» اعلام کرد و گفت: «تلگرام در اختیار دولت است و بحث فیلتر تلگرام بحث اصلی نیست.» او پیش از این تاریخ فیلتر شدن تلگرام را «حداکثر تا پایان ماه جاری (فروردین ماه)» اعلام کرده بود.
در ادامه تلاشهای حکومت ایران برای تشویق و متفاعد کردن کاربران ایرانی به استفاده از نسخههای بومی اپلیکیشنهای پیامرسان، امروز ۲۷ فروردین ماه ۱۳۹۷، وزارت آموزش و پرورش با صدور بخشنامهای استفاده از پیامرسانهای خارجی را ممنوع اعلام کرد. این وزارتخانه در بخشنامه خود به صورت مشخص از اینستاگرام، لاین، تانگو، تلگرام و واتزاپ به عنوان «پیامرسانهای خارجی» نام برده و اعلام کرده است: «استفاده از شبکههای اجتماعی و بسرتهای نرمافزاری پیامرسانهای خارجی برای انتشار یا به اشتراک گذاشتن اطلاعات سازمانی، اطلاع رسانی و انجام امور روابط عمومی سازمانی و اطلاع رسانی اخبار، بهربرداری اداری مانند دبیرخانه، تبلیغات، فراخوانها و همچنین اطلاع رسانی تکالیف دانشآموزی، انتقال اطلاعات عملکرد آموزشی دانشآموزان و عملکرد مدارس(اعم از دولتی، غیردولتی، هیات امنایی و … )مجاز نیست و در هر سطحی پیگرد قانونی خواهد داشت.»