واکنش به اظهارات خلافواقع و انکار نقض حقوق بهاییان توسط جواد ظریف در نیویورک
سیمین فهندژ نماینده جامعه بینالمللی بهاییان در سازمان ملل در واکنش به گفتههای محمد جواد ظریف درباره اینکه «بهایی بودن در ایران جرم نیست» به کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «بیانات آقای ظریف نادرست است. سوالی که باید از آقای ظریف پرسیده شود این است که اگر بهاییت جرم نیست چرا دانشجویان بهایی وقتی دینشان برملا میشود از حق تحصیل بازمیمانند، چرا مغازههای بهاییان پلمب میشود و چرا بهاییان بسیاری بدون مدرک و جرمی بازداشت شدهاند. واقعیت این است که باور اینطور گفتهها در مجامع بینالمللی دیگر خیلی سخت شده چون همه می دانند بهاییان ایران فقط به دلیل مذهبشان دستگیر می شوند و مورد تبعیضات بسیار فرهنگی و اجتماعی قرار میگیرند. بهاییت برخلاف آنچه آقای ظریف میگوید در ایران جرم بزرگی است.»
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در جلسه شورای روابط خارجی در نیویورک روز چهارم اردبیهشت ماه گفت بهایی بودن در ایران جرم نیست. آقای ظریف همچنین گفت در ایران کسی به دلیل «بهایی بودن و یا اعتقاد نداشتن به خدا» به زندان نمیرود.
آقای ظریف با اطمینان پشت تریبون شورای روابط خارجی گفت: «ما مذهب بهاییت را به رسمیت نمیشناسیم اما این یک عقیده است. یک نفر میتواند اگنوستیک باشد، کسی میتواند آیتیست باشد. ما نمیرویم آنها را به خاطر آتیست بودنشان به زندان بیاندازیم.»
او در ادامه گفت: «این تفاوتی است که باید قایل شوید. اما همچنین بهایی بودن باعث مصونیت کسی در برابر قانون نمیشود اگر مرتکب جرم شود.»
محمد جواد ظریف در حالی مدعی شد کسی برای مذهب بهاییت و یا اعتقاد نداشتن به خدا به زندان میرود که در حال حاضر بهاییان، نوکیشان مسیحی و کسانی که به دلیل اعتقاد شخصی مطلبی را بر خلاف اعتقادات اسلامی در فضای اجتماعی نوشتهاند بازداشت و به حکمهای سنگین محکوم شدهاند. علاوه بر اینکه بسیاری از بهاییان فقط به دلیل مذهبشان شغل خود را از دست دادهاند، محروم از تحصیل شدهاند، اموالشان مصادره شده و یا حتی کشته شدند. ادعاهای آقای ظریف خلاف آنچه در چهل سال اخیر صورت گرفته را نشان میدهد.
با این حال این اولین بار نیست که چنین اظهارات خلاف واقعی درباره بهاییان از سوی مقامات ایرانی ابراز میشود. جواد لاریجانی رییس ستاد حقوق بشر در سال ۸۹ در اجلاس شورای حقوق بشر گفت بهاییان مثل بقیه بقیه شهروندان میتوانند زندگی و تحصیل کنند.
جواد لاریجانی همچنین اول فروردین ۹۳ در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا گفت: «مسئولان هیچگاه به صرف بهایی بودن با پیروان این آیین برخورد نکردهاند چراکه طبق قانون اساسی معتقدند هر شهروند ایرانی از حقوقی برخوردار است و نمیتوان او را از حقوق مصرح در قانون اساسی منع کرد.»
ساعتی پس از این حرفها، کاربران توییتر با هشتگ «ظریف– دروغگو» به انتقاد از حرفهای او پرداختهاند. آنها با ذکر نام بهاییان زندانی و یا بهاییانی که در انتظار اجرای حکم خود فقط به دلیل اعتقاد به بهاییت هستند، بهاییانی که در طول سال اعدام شدهاند و همچنین تخریب اموال بهاییان ادعاهای ظریف را دروغ خوانده و به او لقب دروغگو بززگ دادهاند.
یکی از کاربران در حساب کاربری خود نوشت: دادگاه انقلاب شیراز نعمت الله بنگاله و نازنین بنگاله، شهروندان #بهایی را به جمعا ۱۰ سال حبس محکوم کرده است. صدور حکم حبس برای این شهروندان بهایی در حالی صورت گرفته که جواد ظریف در نیویورک مدعی شده است که «بهاییان در ایران زندانی نمیشوند»
مرتضی اسماعیلیپور سردبیر پیامنیوز که اخبار بهاییان ایران را پوشش میدهد در توییتر خود نوشت: به عنوان فعال حقوق بشر در حوزه ادیان و سردبیر پیام نیوز( #بهایی_نیوز سابق) بیش از ۵ هزار #خبر درخصوص نقض حقوق #بهائیان ایران طی ۴ سال اخیر منتشر کرده ام، آنوقت #جوادظریف می گوید #بهایی بودن جرم نیست.آقای ظریف لازم به دروغ گویی نیست،جهان #جمهوری_اسلامی را می شناسد #ZarifIsALiar
کاربری در حساب کاربری خود نوشته است: «آقای ظریف حالا که بهایی بودن جرم نیست، چرا بهاییان اجازهی تحصیل در دانشگاههای رسمی کشور ندارند؟ چرا محل کسب بهاییان دایما در ایران پلمب میشود؟
شبنم طلوعی بازیگر تئاتر که به دلیل مذهبش از بازی روی صحنه منع شد در صفحه اینستاگرامش نوشته است: «آقای ظریف عزیز، به گفته شما بهایی بودن جرم نیست در ایران. چرا بعد از پاسخ صادقانهام به مامورین حراست و وزارت اطلاعات در مورد اعتقادم به مذهب بهایی، که حتی نزدیکترین دوستانم از آن بیخبر بودند. ابتدا مرا در اجبار تغییر مذهب قرار دادند و چون نپذیرفتم ممنوعالکار شدم؟ جرمم چه بود؟»
شهروند دیگری در توییتر خود نوشت: «آقای ظریف، حالا که #بهایی بودن جرم نیست، چرا بهاییان اجازهی تحصیل در دانشگاههای رسمی کشور را ندارند؟ چرا محل کسب بهاییان دائما در #ایران پلمب میشود؟»
هفت مدیر جامعه بهایی به نامهای فریبا کمالآبادی، مهوش ثابت، سعید رضایی، بهروز توکلی، جمالالدین خانجانی، عفیف نعیمی و وحید تیزفهم در اردبیهشت ۸۷ بازداشت شدند و در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی محمد مقیسه هر کدام به ۲۰ سال حبس محکوم شدند. همگی آنها پس از سپری کردن دوران حکمشان به جز عفیف نعیمی آزاد شدهاند که او نیز چند ماه دیگر حکم ۱۰ سال حبسش به پایان خواهد رسید.