کاوه مدنی: این رفتارها جنایت در حق جامعه علمی کشور است و تبعات بسیار دارد
کاوه مدنی، دانشمند نخبه و معاون سازمان محیط زیست که پس از بازداشت تعدادی از فعالان محیط زیست و انتشار تصاویر رقص ناچار به خروج از کشور و استعفا شد، در گفتگویی با روزنامه ایران، شایعه داشتن تابعیت مضاعف و متهم شدن به جاسوسی را رد کرد و اقدامات علیه خود را فعالیت تشکیلاتی خواند که با هدف ضربه زدن به دولت حسن روحانی و ناامید کردن نخبگان از بازگشت به کشور انجام میشود.
اواخر فروردین ۹۷ و پس از استعفای کاوه مدنی و عدم بازگشت به کشور، روزنامهها و وبسایتهای جناح محافظهکار در ایران با حمله به کاوه مدنی او را یک مهره دوتابعیتی و جاسوس انگلیسی توصیف کردند که موفق شده از کشور فرار کند. کاوه مدنی روز چهار اردیبهشت ۹۷ در گفتگو بار وزنامه ایران، ارگان هیئت دولت، با رد این اتهامات گفت علیرغم ۱۴ سال زندگی در خارج کشور، تابعیت هیچ کشوری جز ایران را اخذ نکرده اما با وجود اعلام چندباره این موضوع، مخالفانش علاقهای به خواندن یا نوشتن ندارند.
استاد سابق امپریال کالج لندن در رشته محیط زیست درباره اتهام تابعیت مضاعف به روزنامه ایران گفت: «۱۴ سال خارج از ایران و در کشورهای مختلف از اروپا گرفته تا امریکای شمالی کار و زندگی کردم، اما هرگز تابعیت هیچ یک از این کشورها را نگرفتم. این موضوع را بارها در مصاحبههایم و حتی توییترم اعلام کردم. اما متأسفانه برخی، علاقه ندارند بخوانند یا بشنوند، حتی در بعضی مواقع، مواردی را به من نسبت میدهند که دقیقاً خلاف گفتهها، مصاحبهها و نوشتههای من است.»
رئیس بخش سیاست محیط زیستی امپریال کالج لندن نیز پس از انتشار اخبار ضد و نقیض اعلام کرد کاوه مدنی شهروند بریتانیا نیست و با ویزای کار و پاسپورت ایرانی وارد کالج سلطنتی لندن شده است. مارک برگمن در پاسخ به خبرنگار بیبیسی گفت: «دکتر مدنی سال ۲۰۱۳ با ویزای کار و پاسپورت ایرانی وارد امپریال کالج شد تا آنجایی که من اطلاع دارم، آقای مدنی شهروند بریتانیا نیست و پاسپورت کشور دیگری را هم ندارد.»
کاوه مدنی که دوره پسا دکتری خود را در رشته اقتصاد و سیاست محیط زیست در دانشگاه کالیفرنیا به پایان رسانده درباره اتهام جاسوسی نیز گفت تا اخرین روز اقامتش در ایران در دفترش به کار مشغول بوده، هیچ خلافی مرتکب نشده و هیچ اتهامی به او تفهیم نشده است.
معاون سابق سازمان محیط زیست به روزنامه ایران گفت: «در نوروز برای مأموریت به چهار کشور سفر کردم. به همین دلیل پیش از رفتنم همه کارهایم را تا آخرین ساعت کاری انجام دادم، نامههایم را خواندم و حتی برخی از آنها را هم ارجاع دادم و در این مدت هیچ کار خلافی مرتکب نشدم. بنابراین درباره اتهام مجرم بودن و جاسوسی هم باید بگویم که در هیچ موردی هرگز تفهیم اتهام نشدهام. هیچ قراری برای بنده صادر نشده و با احترام و به میل خودم از کشور خارج شدم.»
کاوه مدنی علاوه بر رد اتهام جاسوسی درباره شخص خودش، ادعای خروج اطلاعات از کشور را جنایت در حق جامعه علمی کشور، توهم و گزافهگوییهای خطرناکی خواند که نشاندهنده ناآشنایی با پیشرفتهای علمی است و خواستار ورود مسئولان ارشد نظام برای توقف رویه جاسوسپنداری همگانی شد.
این دانشمند جوان درباره معضل جاسوسپنداری به ارگان دولت ایران گفت: «این توهم است که فکر میکنند اطلاعاتی از کشور خارج میشود. من در خارج از کشور به خیلی از دادهها درباره «آب» از طریق ماهوارهها دسترسی داشتم که در ایران نداشتم . بنابراین گفتن اینکه اطلاعات محرمانه را جمع میکرد گزافه گویی بیش نیست. کسانی که این حرفها را میزنند آشنایی با شرح وظایف معاونت آموزش و پژوهش، علم آب و مشکلات و مسائل در این زمینه ندارند این حرکات و رفتارها خطرناکی و جنایت در حق جامعه علمی کشور است و تبعات بسیار دارد.»
کاوه مدنی بزرگ ترین عاملی را که موجب استعفا و خروج او از کشور شد، اهانت و تحقیر خانوادهاش ذکر کرد و گفت: «من در این مدت هرگونه تخریب و فشاری را تحمل کردم، اما اهانت و تحقیر خانوادهام را به هیچ وجه نمیتوانم تحمل کنم و بپذیرم. اصولاً در چنین فضایی چگونه میتوانم ممنوع الخروج کردن همسرم را بدون هیچ قانون و دلیلی قبول کنم؟»
کاوه مدنی ضربه زدن به دولت و ناامید کردن نخبگان از بازگشت به ایران را مهمترین هدف نهادهای مخالف خود ذکر کرد و بدون اشاره به نهاد یا افراد مشخصی از تهدید شدن دوباره برای انتشار تصاویر خصوصی بیشتر خبر داد و گفت: «این فعالیتهای تشکیلاتی برای زدن دولت و ناامیدکردن نخبهها برای بازگشت است. اگر من در دوران کارم خلافی انجام دادهام یا پروتکلی را نقض کردم، خوشحال میشوم محاکمه شوم. اما فکر میکنم کسانی که گذشته و عکس خصوصی من را منتشر میکنند باید آنها محاکمه شوند. هیچ بعید نمیدانم اطلاعات دیگری که دارند را استفاده کنند. چند روز است که تهدید کردند عکسهای جذاب و بهتری از من منتشر میکنند اگر کسی از دیدن این عکسها لذت میبرد خوشحال میشوم منتشر کنند اما لطفاً تاریخ دقیق آنها را با کسانی که عکسها را در اختیار دارند چک کنند یا از خودم بپرسند.»
سخنگوی دولت: افراد را به آسانی با تهمت از گردونه خارج نکنیم
محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت ایران روز سوم اردیبهشت در نشست خبری هفتگی اعلام کرد از دوتابعیتی بودن کاوه مدنی اطلاعی ندارد و باید از وزارت اطلاعات استعلام کنند اما نباید با آبروی افراد بازی کرد و گرایشهای سیاسی مخالف را با تهمت حذف کرد.
سخنگوی دولت در این باره گفت: «مسائل کشور در این جغرافیای جهانی ویژه و سخت است که باید از منابع خود استفاده کنیم، در این شرایط باید از همه استفاده کنیم. نباید فقط مثلا از اصلاحطلبان و اصولگرایان استفاده کنیم و یک بخش دیگر بماند، در دولت بحث این است که چگونه فراتر از گرایش سیاسی استفاده کنیم.
محمدباقر نوبخت سخنگوی دولتی که دعوت کننده کاوه مدنی برای اشتغال در سازمان محیط بود گفت ایران به مدیران خارج از کشور نیاز دارد: «افراد را به آسانی با تهمت از گردونه خارج نکنیم، ما باید از خارج افرادی هم بیاوریم. در نظر داشته باشید این افراد خارج از ایران زندگی میکنند و آبروی افراد از خانه کعبه هم بالاتر است. اگر نشان دادن عکسهای بیحجاب یک زن مسلمان بد است، بدتر آن است که در سایتها نشان دهیم، ما به مدیران خارج از کشور نیاز داریم.»
درباره کاوه مدنی و چالشهای هفت ماهه او در سمت معاون سازمان محیط زیست ایران با محافظهکاران و نهادهای امنیتی اینجا بیشتر بخوانید.
او درباره اتهام دو تابعیتی بودنش هم گفت: نوبخت درخصوص ادعای بهکارگیری مدیران دوتابعیتی در دولت و کاوه مدنی بیان کرد: بعضی از هموطنان ما پاسپورت دیگری نیز دارند. این افراد که ملیت ایرانی خود را نفی نکردند، برای این بحث وزارت اطلاعات موظف شد که مدیران دوتابیعتی را مورد بررسی کند و اگر چنین بود اطلاع دهد و سیاست دولت از این استفاده نکند. از دوتابیعتی بودن کاوه مدنی اطلاعی ندارم و باید از وزارت اطلاعات بپرسم.
افراد را به آسانی با تهمت از گردانه خارج نکنیم
وی با بیان اینکه مسائل کشور در این جغرافیای جهانی ویژه و سخت است که باید از منابع خود استفاده کنیم، یادآور شد: بخشی از آن منابع انسانی است. بحث در دولت این است که برای استفاده از افراد نباید به گرایش سیاسی نگاه کنیم، در این شرایط باید از همه استفاده کنیم. نباید فقط مثلا از اصلاحطلبان و اصولگرایان استفاده کنیم و یک بخش دیگر بماند، در دولت بحث این است که چگونه فراتر از گرایش سیاسی استفاده کنیم.
سخنگوی دولت افزود: افراد را به آسانی با تهمت از گردانه خارج نکنیم، ما باید از خارج افرادی هم بیاوریم. در نظر داشته باشید این افراد خارج از ایران زندگی میکنند و آبروی افراد از خانه کعبه هم بالاتر است. اگر نشان دادن عکسهای بیحجاب یک زن مسلمان بد است، بدتر آن است که در سایتها نشان دهیم، ما به مدیران خارج از کشور نیاز داریم.
براساس قانون ویزای بریتانیا هر درخواست کنندهای که ویزای کارش باطل شود باید یک سال برای اخذ ویزا مجدد صبر کند و قاعدتا آقای مدنی نمیتواند زودتر از مهر امسال به بریتانیا و محل تدریسش بازگردد.