بازداشت یکروزه مدیرمسوول روزنامه شرق برای انتشار گزارشی از یک محله در مشهد
مهدی رحمانیان مدیر مسوول روزنامه اصلاحطلب «شرق» که روز هشتم اردبیهشت ماه به دنبال انتشار یک گزارش اجتماعی بازداشت شده بود، روز نهم اردبیهشت ماه با قرار وثیقه ۵۰ میلیون تومانی از زندان وکیلآباد مشهد آزاد شد.
حسن حیدری معاون دادستان مشهد روز نهم اردبیهشت ماه با رسانهای کردن آزادی مدیر مسوول روزنامه شرق گفت او «در پی شکایت برخی بانوان شهرک شهید رجایی بابت درج مطلبی در این روزنامه» بازداشت شده بود.
معاون دادستان مشهد در روز بازداشت مدیر مسوول روزنامه شرق نیز به خبرگزاری ایسنا گفته بود: «درج مطلبی در این روزنامه و تقسیم بندی خانمهای شهرک شهید رجایی مشهد که در آن یک دسته را «فاحشه» خطاب کرده بودند باعث جریحهدار شدن احساسات آنها و شکایت از این فرد شد.»
مطلبی با عنوان «از ستایش تا ندا» در تاریخ ۱۹ فررودین ماه در صفحه اجتماعی این روزنامه منتشر شد. این گزارش به قلم شهرزاد همتی و روایتی از محله «قلعه ساختمان» مشهد با انتشار چندین عکس است. طبق اطلاعات این گزارش مردان این محله به دلیل فقر بالا مواد مخدر میفروشند و برخی زنان «تنفروشی» میکنند.
معاون دادستان مشهد پس از بازداشت مهدی رحمانیان روز هشتم اردبیهشت ماه گفته بود: «از طریق دادستانی به ایشان اطلاع دادیم که این موضوع را جبران نمایند و در داخل سازمان خودشان پیگیری و با فرد خاطی برخورد کنند. چنین مسئلهای اتفاق نیفتاد و در صورتیکه درصدد جبران آن مطلب بر میآمدند خروجی امروز این نمیشد.»
با این حال یکی از روزنامهنگاران روزنامه شرق که نخواست نامش فاش شود به کمپین گفت: «از آقای رحمانیان خواسته شده بود که نویسنده و عکاس این مطلب از روزنامه اخراج شوند اما رحمانیان این خواسته را نپذیرفته بود و آنها هم او را بازداشت کردند. برایشان سخت بود محلهای در مشهد و نزدیک به آستان قدس رضوی رسانهای شود که مردمش به دلیل فقر شدید تن فروشی یا مواد فروشی میکنند.»
خبرگزاری ایسنا روز هشتم اردبیهشت ماه انتشار بازداشت مهدی رحمانیان توضیح داده بود که او یک هفته پیش در اولین جلسه بازپرسی شرکت کرده و برای او قرار وثیقه صادر شده که در جلسه دوم به «دلیل تامین نشدن وثیقه» بازداشت شد.
در ابتدای گزارش «از ستایش تا ندا» که منجر به بازداشت مدیرمسوولش شد، آمده است: «این جا محله قلعه ساختمان است، جایی که مسوولان جمعیت امام علی میگویند کوچههایش را در نقشه هم نمیشود پیدا کرد. یکی از فقیرترین محلههای حاشیهنشین استان خراسان رضوی که انتهای کوچههایش به دیوارهای بلند زرد و آبی رنگی میخورد که متعلق به آستان قدس رضوی است. زمینهایی که حالا پاتوق مصرفکنندههای مواد مخدر است.. »
در بخشی دیگری نوشته شده است: «زنان محله دو دسته هستن، یا تحت هیچ شرایطی از خانه بیرون نمیآیند یا آنها که بیرون میآیند تن فروشی میکنند. یک قرارداد نانوشته بین آنها و همسرانشان وجود دارد. مثل حبیب که از خانه بیرون زده، جلوی در ایستاده و برایمان تعریف میکند که خروسهای افغانی برای جنگ، خروسهای بهتری هستند. پسرش، مسعود، کنارمان ایستاده و بچههای جمعیت میپرسند مادرش کجاست و او میگوید خانه کار دارد، کمی بعد مردی آرام وارد خانهشان میشود و از پلهها بالا میرود. بعد حبیب همانطور که دارد درباره خروسها برایمان میگوید، در خانهاش را میبندد و با ما به سمت یکی از کوچههای فرعی میآید.. اینجا آخر دنیا نیست. اما در نقشههای مهشد هم نمیتوان پیدایش کرد.»
در انتهای این گزارش با ذکر اینکه ازدواج کودکان در این محله امری عادی است، آمده است: «پسرهای ۱۴ ساله و دخترهای ۱۰ ساله هم نامزد دارند. پسرهای بزرگتر که چهره ناآشنا دیدهاند زیپ کاپشنشان را پایین میشکند تا تیزی نوک تبری را که زیر آن پنهان کردهاند، به رخمان بکشند..»
محمدجواد حق شناس رییس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر در یادداشتی که از سوی خبرگزاری ایسنا در روز هشتم اردبیهشت ماه منتشر شد، بازداشت مهدی رحمانیان را «موضوعی تاسفانگیز» دانست و نوشت: «هیچ دلیل و بیمی که منجر به بازداشت او (مهدی رحمانیان) شود وجود نداشت.» و بازداشت یک مدیر مسوول در«دادگاه غیرتخصصی و در مرحله بازپرسی را» را مورد عجیبی دانست و از قوه قضاییه خواست تا نسبت به برخورد با رسانه از روشهای قانونی استفاده کنند.
خبرگزاری فارس در همان روز بازداشت مهدی رحمانیان نوشت روزنامه شرق در مطلبی «جملات توهینآمیزی نسبت به ساکنان محله شهید رجایی مشهد» نوشته است. این خبرگزاری در ادامه مدعی شد انتشار این مطلب، با واکنش و تجمع زنان این منطقه و همچنین اقشار مذهبی همراه شده بود که در نهایت به امضای طوماری در این رابطه انجامید.»
این خبرگزاری حتی مدعی شده «تجمعکنندگان خواستار عذرخواهی و اصلاح این اشتباه روزنامه شرق بودند.» با این حال روزنامه شرق روایتی براساس آنچه دیده از این محله را در گزارشی به همراه چندین عکس منتشر کرده است. پیش از این گزارشهای از وضعیت نابسامان برخی از محلات تهران و شهرستانهای دیگر هم در روزنامهها منتشر شده بود.
پیش از این روزنامه شهروند گزارشی تکان دهنده از زندگی بیخانمانها در قبرهای خالی یک قبرستان به نام قبرستان «نصیرآباد» به همراه تعدادی عکس از این اشخاص منتشر کرده بود. پس از انتشار این خبر، نیروی انتظامی با کتک آنها را از قبرستان بیرون کرده بودند.
پس از این گزارش، اصغر فرهادی کارگردان مطرح سینمای ایران در نامهای سرگشاده به رییس جمهور از وضعیت این شهروندان و وضعیت نامساعد اجتماعی انتقاد کرده بود.