شرح یک نمودار: ناتوانی در منصرف کردن کاربران ایرانی در استفاده از تلگرام پس از فیلترشدن آن
تنها چند هفته پس از فیلترشدن تلگرام محبوبترین پیامرسان در ایران، محمدجواد آذریجهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، با انتشار نموداری از میزان فعالیت کاربران در این پیامرسان بعد از فیلترشدن آن، بر این که میزان استفاده از این پیامرسان افزایش یافته است، صحه گذاشت.
این اطلاعات نشان میدهد که میلیونها کاربر ایرانی با استفاده از فیلترشکن عملا موفق شدهاند که فیلترشدن تلگرام را بیاثر کنند.
آذریجهرمی در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ با انتشار یک نمودارد در بخش استوریهای حساب اینستاگرام خود سه نقطه با عنوانهای «آغاز مهاجرت ابلاغی کانالها»، «اختلال سراسری ۹ ساعته»، «اعمال فیلترینگ توسط شرکتهای اینترنتی و ترویج استفاده گسترده از فیلترشکنها و نیز نسخههای فارسی تلگرام»، از اینکه بعد از فیلتر شدن تلگرام و کاهش میزان استفاده از این اپلیکیشن، طی روزهای ۲۳ تا ۲۷ اردیبهشت ماه میزان استفاده از این اپلیکیشن رو به افزایش گذاشته است به صورتی که درحال رسیدن به قبل از زمان فیلترینگ گسترده آن است، خبر داد.
این برای نخستین بار است که یک مقام رسمی دولتی با انتشار آمار تلویحا بر شکست سیاستهای فیلترینگ صحه میگذارد.
همزمان با انتشار این آمار توسط جهرمی، عبدالصمد خرمآبادی معاون قضایی دادستان کل کشور با تهدید واحدهای صنفی اعلام کرد که فعالیت صنفی در بستر تلگرام ممنوع است. خرمآبادی که همزمان دبیر کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه نیز است، با انتشار مطلبی در کانال شخصی خود در پیامرسان سروش نوشت: «فعالیت صنفی در بستر تلگرام ممنوع است. واحدهای صنفی و کسب و کارهای اینترنتی باید فعالیتهای خود را به شبکههای اجتماعی داخلی منتقل نمایند.»
او ادامه داد: «هفته گذشته جلسهای با حضور نمایندگان مرکز ملی فضای مجازی، مرکز امور اصناف و بازرگانی وزارت صنعت معدن تجارت، مرکز توسعه تجارت الکترونیکی، اتاق اصناف ایران، پلیس اماکن ناجا و اتحادیه کسب و کارهای فضای مجازی در معاونت امور فضای مجازی دادستانی کل کشور برگزار شد. در این جلسه نحوه اجرای بخشنامه مورخه ۲۲ اسفند ۱۳۹۶ نیروی انتظامی در خصوص “ممنوعیت فعالیت واحدهای صنفی و تجاری کشور در بستر شبکههای اجتماعی بیگانه” مورد بحث و بررسی قرار گرفت.»
به نظر میرسد با توجه به شکست سیاسیتهای ایرانی در مسدود کردن فیلترشکنها و همچنین ممنوع کردن دسترسی کاربران به تلگرام، مقامات قضایی ایران تلاش دارند تا با مجرمانه کردن فعالیت در تلگرام و ایجاد جو رعب وحشت، مانع از فعالیت کاربران ایرانی در تلگرام شود و آنها به سمت جایگزینهای داخلی این اپلیکیشن هدایت کنند.
مطالب مرتبط:
– ایران: فیلتر کردن تلگرام توسط ایران ضربه بزرگی به آزادی بیان است
– منشور حقوق شهروندی روحانی: ابزاری برای منحرف کردن افکار عمومی از وضعیت وخیم حقوق بشر
– روش جدید فیلتر کردن تلگرام توسط قوهقضاییه؛ بلاموضوع کردن نقش دولت و ساختارهای سانسور در ایران
– یک وکیل دادگستری: رای بازپرس و بستن تلگرام نقض قانون اساسی است؛ مردم میتوانند شکایت کنند
– روحانی فیلترکردن تلگرام را به گردن رهبر انداخت؛ انتقاد از «حکمسفارشی» بدون پیگیری قضایی
– پرهیز روحانی از به چالش کشیدن قوهقضاییه برای فیلترکردن تلگرام علیرغم وجود مسیر قانونی
– فیلترینگ تلگرام و ناتوانی دولت حسن روحانی: حرکتی ناامیدانه برای سرکوب آزادی اینترنت
– دستور خودسرانه یک بازپرس قوهقضاییه برای فیلترینگ تلگرام و سکوت مقامات دولتی در برابر آن
– شبکهملی اطلاعات علیه کاربران؛ از مدار خارج کردن سرورهای شبکه تحویل محتوای تلگرام
– توقف فعالیتهای صفحه آیتالله خامنهای در تلگرام؛ تلاش برای کوچ اجباری ۴۰ میلیون کاربر به پیامرسانهای داخلی
– امنیتکاربران و سانسور: چرا کافهبازار نسخه قدیمی تلگرام را جایگزین نسخه جدید آن کرد؟
– دبیر شورای عالی فضای مجازی: «هر آن» ممکن است شرایطی برای انسداد تلگرام پیش بیاید
– محکومیت سه شهروند به اتهام ابراز عقیده در تلگرام و بر اساس اعترافات اجباری