آغاز مجدد اعتراض ۹۰۰ کارگر کارخانه هپکو و سکوت مسوولین برای رفع مشکلات آنها
اعتراضات ۹۰۰ کارگر کارخانه هپکو در اراک پس از شش روز مجددا روز ۳۱ اردبیهشت ماه در مقابل کارخانه آغاز شد. این کارگران به دلیل عدم پرداخت مطالبات عقب افتاده مزدی علیرغم قول مسوولان پس از شش روز مجددا دست به اعتراض زدند. به گفته کارگران آنها چندین ماه حقوق دریافت نکردهاند.
خبرگزاری دانشجویی ایسنا اعتراض کارگران هپکو را «یکی از مهمترین اخبار اقتصادی» کشور عنوان کرده و با کنایه نوشته است که «گفتار درمانی» از سوی مسوولان برای کارگران این کارخانه «جواب نداد» و این کارگران «نان شب» ندارند. به گفته خبرگزاری ایسنا این کارگران اعتراض امروز خود را در حضور نیروی پلیس ادامه دادهاند.
کارگران کارخانه ماشینسازی هپکو از تاریخ ۲۳ اردبیهشت تا ۲۶ اردبیهشت ماه دست به اعتراض زدند. آنها در روز اول در مقابل کارخانه تجمع کردند و روز دوم و سوم و چهارم خط راهآهن شمال به جنوب را مسدود کردند. این ۹۰۰ کارگر معترض که ماهها حقوق دریافت نکردهاند روز ۲۶ اردبیهشت ماه با میانجیگری مسوولان اراک و کارفرما برای پیگیری خواستههایشان دست از اعتراض برداشتند.
خبرگزاری ایلنا تایید کرده سهامدار شرکت فعلی هپکو تغییر کرده، طبق خواسته کارگران سهام شرکت هپکو به شرکت دیگری واگذار شده اما در این چند روز اتفاقی که مناسب حال کارگران باشد نیفتاده است.
بر روی یکی از پلاکاردهای این تجمع اعتراضی نوشته شده است: «ما پرسنل شرکت هپکو خواستار پیگیری و پاسخگویی مسوولین محترم به وضعیت بوجود آمده برای شرکت هپکو و ۱۴۰۰ خانوار آن میباشیم.»
از سوی دیگر حسین بختیاری فرماندار اراک در جمع کارگران هپکو حضور یافت و گفت حدود ۱۰۰ میلیارد تومان برای خرید تجهیزات و مواد اولیه و پرداخت حقوق کارگران نیاز است که سهامدار فعلی قادر به تامین آن نبوده و تغییر کرده است.
او همچنین از مبلغ ۹۰ میلیارد تومان گفت که «مبلغ ۹۰ میلیارد تومان تسهیلات نیز تصویب شده که در اختیار هیات مدیره جدید قرار بگیرد تا هیات مدیره بتواند خرید تجهیزات و مواد اولیه و پرداخت حقوق را به انجام برساند.» همچنین او خبر داد که استاندار اراک امروز به تهران میرود و موضوع را با وزرای کار پیگیری میکند.
خبرگزاری ایسنا نوشته هپکو سالیانه ۲۴۰۰ دستگاه تولید میکرده اما سال ۱۳۹۵ تنها ۱۴ دستگاه تولیدی داشته و در سال ۱۳۹۶ نیز فقط هشت دستگاه تولید کرده است.
پیش از این در اعتراضات چهار روزه کارگران هپکو، داود میرزایی دبیر اجرایی خانه کارگر اراک روز ۲۴ اردبیهشت ماه از رییس جمهور کمک خواسته و گفته بود برای حل مشکلات ۹۰۰ کارگر این کارخانه «نیازمند ورود شخص رییس جمهور به این موضوع» عستند. او گفته بود این کارگران فعال سیاسی نیستند بلکه فقط به دنبال مطالبات صنفی خود هستند «مشکل هپکو یک بلای طبیعی بزرگ مانند سیل و زلزله است و باید ستاد مدیریت بحران کشور با دستور شخص رییس جمهور این مشکل را برطرف کنند. اکثر کارگران این شرکت از ایثارگران و رزمندگان کشور هستند و هیچگاه نگاه سیاسی به مجموعه کشور ندارند و به دنبال احیای شرکت هپکو و برآورده کردن مطالبات صنفی خود هستند.»
کارخانه هپکو یکی از بزرگترین کارخانههای تولیدکننده ماشینآلات راهسازی در ایران است که در سال ۱۳۵۴ با همکاری شرکتهای بینالمللی شروع به کار کرد. این کارخانه پس از انقلاب تحت نظارت دولت قرار گرفت اما از سال ۱۳۸۶ به جریان خصوصی واگذار شد و از اوایل دهه ۹۰ با مشکلات جدی مواجه شد و بارها در طی سالهای گذشته کارگران این کارخانه در اعتراض به عدم دریافت حقوق و مشکلات صنفی دست به اعتراض زدهاند. به عنوان مثال در دی ماه ۹۵ برای هشت روز متوالی کارگران این کارخانه دست به اعتراض زدند. همچنین روز ۲۸ شهریور ۹۶ تجمع گسترده کارگران هپکو به همراه تجمع کارگران «ساخت و ساز صنایع آذرآب» با حمله گسترده نیروهای گارد ضد شورش مواجه شد.
یک فعال کارگری در آن روز به کمپین گفته بود: «پلیس و گارد ضد شورش حمله کرد و هر کس جلوش بود بازداشت کرد و کتک زد و به پلیس امنیت برد، هنوز نمیدانیم چند نفر بازداشت شدهاند و یا چه اتهامی برایشان در نظر گرفتهاند ولی صحبت از بیست، سی بازداشتی است.»
همچنین روز ۲۳ اردبیهشت ماه (اولین روز دور جدید اعتراضات) یکی از کارگران اقدام به خودکشی کرد که با کمک همکارانش نجات یافت. خبرگزاری ایلنا خبر داده صبح روز ۲۳ اردبیهشت ماه کارگران در مقابل ساختمان شرکت هپکو تجمع کردند که یکی از کارگران از روی پل شهید بختیاری اقدام به خودکشی کرده که در نهایت با کمک همکارانش نجات یافته است. با این حال در این خبر مشخص نیست آیا این کارگر خودش را به پایین پرتاب کرده و یا پیش از پرتاب از روی پل نجات یافته است. همچنین وضعیت فعلی این کارگر هم مشخص نیست.