نقض حقوق افراد معلول در مراسم رونمایی از قانون حمایت از معلولان
روز ۲۶ تیر مراسم رونمایی از قانون جدید حمایت از حقوق معلولان در فضایی نامناسب جهت تردد افراد دارای معلولیت و بدون توزیع متن قانون به خط بریل یا چاپ درشت برای استفاده نابینایان و کمبینایان برگزار شد. چندین تن که برخی از آنها از مناطق مختلف کشور در این مراسم شرکت کردند به کمپین حقوق بشر در ایران گفتند که فرصتی برای طرح سوالات از مسوولین برای آنها فراهم نشد.
احسان که خود دارای معلولیت جسمی است در این مورد گفت: «انتظار داشتم محلی مانند سالن اجلاس سران که برای مهمترین مراسم دولتی ساخته شده است برای افراد دارای معلولیت دسترسپذیر باشد اما با رسیدن به محل، با پلههای متعدد مواجه شدم. برگذارکنندگان رمپهای سیار را به محل آورده بودند اما شیب رمپها به قدری زیاد بود که فرد دارای ویلچیر بدون کمک گرفتن از دیگران نمیتوانست حرکت کند. بروشورهایی که توزیع شد و حتی کتاب قانون که برای رونمایی از آن مراسم برگذار شد نیز نه به خط بریل و نه به خط درشت تهیه نشده بود. سوال من این است که اگر در مراسمی که برای رونمایی از این قانون و توسط متولیان اصلی اجرای آن که قاعدتا باید بیشترین آشنایی را به حقوق و نیازهای افراد دارای معلولیت دارند نکات اولیه این قانون که همان دسترسپذیری است رعایت نشود، دیگر از بقیه مقامات و نهادها چه انتظاری میتوان داشت؟»
به دنبال تصویب «قانون حمایت از حقوق معلولان» در اسفند سال ۱۳۹۶ که در اردیبهشت ماه امسال لازمالاجرا گردید، اعلام شد که همزمان با هفته بهزیستی و تامین اجتماعی طی مراسم با حضور مسوولان سه قوه از دستاندرکاران تصویب این قانون تجلیل به عمل خواهد آمد.
به همین جهت بسیاری از فعالان حقوق افراد دارای معلولیت در روز سهشنبه ۲۶ تیرماه در محل اجلاس سران حضور یافتند تا از فرصت پیشآمده جهت رایزنی و تبادل افکار با یکدیگر و مقامات مسؤول بهره گیرند. اما به گفته مدیر یکی از تشکلهای افراد دارای معلولیت چنین امکانی به هیچ وجه در اختیار آنها قرار نگرفت. او در این خصوص به کمپین گفت: «فقط به مسؤولان و نمایندگان اجازه صحبت داده شد بدون این که امکان طرح حتی یک پرسش از سوی این همه افراد دارای معلولیت که در سالن حاضر بودند فراهم شود. آقای وزیر کار و رفاه که متن سخنرانیش را گم کرده بود و رئیس سازمان بهزیستی هم که بیشتر وقتش را به صحبت از بقیه فعالیتهای سازمان پرداخت و وقتی هم که به معلولیت رسید اعلام کرد که استراتژی اصلی سازمان پیشگیری از معلولیت است. در حالی که ما برای رونمایی از قانونی جمع شده بودیم که هدفش حمایت از حقوق معلولان است و جای بحث پیشگیری اینجا نیست. البته یک بیانیه از پیش تدوین شده از طرف نمایندگان تشکلها خوانده شد ولی این بیانیه توسط تعداد محدودی تهیه شده بود و بخش مهمی از خواستههای ما را منعکس نمیکرد.»
ایران به عنوان دولتی که حدود ۹ سال از عضویت آن در کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت میگذرد مکلف است اقدامات لازم را جهت حصول اطمینان از دسترسپذیری اماکن عمومی و اطلاعات عمومی فراهم کند. لحاظ نمودن این تکالیف در هنگام انتخاب محلی برای برگذاری مراسمی که حضور صدها فرد دارای معلولیت در آن پیشبینی میشود و تهیه متن همان قانون به خط بریل، چاپ بزرگنمایی شده، زبان اشاره یا متن سادهشده اقدامات کمهزینه و سادهای است که با اندکی برنامهریزی و کسب نظر و مشورت از خود افراد دارای معلولیت امکانپذیر بود.