تایید حکم یک سال حبس غلامحسین کرباسچی به دلیل یک سخنرانی درباره سوریه و نقد «دفاع از حرم»
غلامحسین کرباسچی دبیر کل حزب کارگزاران سازندگی به یک سال حبس قطعی به اتهام تبلیغ علیه نظام محکوم شد. خبرگزاری فارس روز ۲۴ مرداد ماه با اعلام این خبر نوشت این حکم روز ۲۲ مرداد ماه صادر و برای اجرا ابلاغ شده است. به این ترتیب شهردار سابق ایران اکنون مواجه با یک سال حبس قطعی است و هر لحظه امکان اجرای این حکم و فراخوانده شدن او به زندان وجود دارد.
کرباسچی پس از اعلام جرم علیه خودش در اردبیهشت ماه سال گذشته (۹۶) آن را ناشی از فضای انتخاباتی آن دوره دانسته بود اما چندین ماه بعد در اسفند ماه ۹۶ در دادگاه انقلاب به یک سال حبس محکوم شد و در مرداد ۹۰ این حکم از سوی دادگاه تجدیدنظر عینا تایید شد.
خبرگزاری میزان وابسته به قوه قضاییه در توضیح تایید یک سال حبس کرباسچی نوشت: غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی سال گذشته در حاشیه مراسمی در اصفهان اظهاراتی توهین آمیز نسبت به شهدای مدافعان حرم داشت که با اعتراضات وسیع مردمی در سراسر کشور مواجه شد و دستگاه قضا به این موضوع ورود کرد.»
غلامحسین کرباسچی اوایل اردبیهشت ۹۶ طی سخنرانی در افتتاحیه ستاد انتخاباتی حسن روحانی برای دور دوم ریاست جمهوری در شهر اصفهان گفت: «غیرت دینی آیا این است که به اسم حالا دفاع از نمی دانم حرم یا … دستگاه های بی حساب و کتاب و اینها. آقا جان ما هم دلمان می خواهد در سوریه و لبنان و یمن صلح برقرار شود. دفاع از مظلوم بشود و شیعیان آن جا تقویت بشوند. ولی این کار فقط با پول دادن و اسلحه خریدن و کشتن و زدن درست می شود؟»
پس از این سخنرانی احمد خسرویوفا، رییس دادگستری اصفهان در تاریخ ۱۲ اردبیهشت ۹۶ از او به دلیل «توهین به شهدای مدافع حرم» اعلام جرم کرد.
کرباسچی یک روز پس از اعلام جرم رییس دادگستری علیه خودش در گفتوگویی با کمپین آن را ناشی از فضای انتخابات و سیاسی دانست و گفت سخنانش تقطیع شده و او هیچگاه به شهدای حرم توهین نکرده است.
کرباسچی در مصاحبه خود با کمپین اتهام توهین به شهدای حرم را «دروغ محض» خواند و گفت: «در ایران کسی جسارتی به شدا و رزمندگان نمیکند.» او همین طور گفت: «من در سخنرانی در اصفهان گفتهام که دولت باید به کمک بیاید. گفتهام که دیپلماسی باید در کنار فعالیتهای دیگر به کار گرفته شود منتهی صحبتهای مرا تقطیع کرده اند. این کارها را در تبلیغات انتخابات میکنند. باید توجه داشته باشید همیشه فضای انتخاباتی، فضای قطع و وصل این طوری بوده است.»
سخنرانی غلامحسین کرباسچی موجی از اعتراضات روزنامههای تندرو را به همراه داشت و او را بیشرم و فتنهگر خواندند. روزنامه کیهان نیز در مطلبی با عنوان «فرستادگان دولت در پی جلب آراء چه قماشی هستند؟!» سخنان کرباسچی را فتنه دیگری نامید و نوشت: «سخنان کرباسچی در اصفهان دقیقاً زدن خط مرکزی سیاست خارجی جمهوری اسلامی است و این تکرار ماجرای فتنه ۸۸ است که به بهانه انتخابات، سیاست خارجی نظام را با شعار ‘نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران’ مورد هجمه قرار دادند.»
وب سایت تندرو جهاننیوز هم اظهارات آقای کرباسچی را بیشرمانه خواند و سایت رجانیوز، او را متهم به «دعوت از داعش برای حمله به ایران، شبهه افکنی و حمله به رویکرد دقیق انقلاب اسلامی در سطح منطقه، آن هم با بهانه دفاع از دیپلماسی» کرد.
از سوی دیگر باشگاه خبرنگاران جوان هم به نقل از منصور حقیقتپور، نماینده سابق مجلس و از حامیان جبهه پایداری نوشت که «مروز جوانان رشید، انقلابی و اهل ولایت ما در سوریه تکه پاره میشوند تا آقای کرباسچی نسکافه بخورد و حرف مفت بزند.» منصور حقیقتپور گفته بود که «اگر ما امنیت داریم به خاطر حضورمان در سوریه، شام و عراق است، و اگر این حضور را نداشتیم امروز آقای کرباسچی دنبال سوراخ موش میگشت تا مخفی بشود.»
چندین ماه بعد خبرگزاری مهر روز ۱۶ اسفند ۹۶ اعلام کرد غلامحسین کرباسچی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی ابوالقاسم صلواتی به یک سال حبس به اتهام تبلیغ علیه نظام محکوم شده است. چند ماه او این حکم در دادگاه تجدیدنظر نیز تایید شد.
عنوان «مدافعان حرم» در ادبیات نهادهای امنیتی، اداری و رسانهای نظامی جمهوری اسلامی به نیروهای نظامیایی گفته میشود که توسط حکومت جمهوری اسلامی سازماندهی و به کشوریهای سوریه و لبنان اعزام میشوند. اما اتهام «توهین به شهدای مدافعان حرم» اتهام جدید حقوقی است و تا پیش از این شهروندی به این اتهام مورد تعقیب قضایی قرار نگرفته است. پشتوانه حقوقی این اتهام هم مشخص نیست که بر اساس چه ضوابط حقوقی شهروندی میتواند به این اتهام متهم شود و مجازات آن چیست
کرباسچی در انتخابات ۸۸ جزو کمپین مهدی کروبی یکی از کاندیداها بود که یکسال پس از برگزاری انتخابات در اسفند ماه ۱۳۸۹ حصر خانگی شد که تاکنون این حصر ادامه دارد. او از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۷ نیز شهردار تهران بود. او در سال ۷۷ از سوی قاضی غلامحسین محسنی اژه ای به اتهام جرایم مالی محاکمه و به سه سال و ۱۰ سال محرومیت از مشاغل دولتی و جریم نقدی محکوم شد. او پس از نزدیک به دو سال حبس با عفو علی خامنه ای از زندان ازاد شد. کرباسچی همچنین مدیر مسوول روزنامه های اصلاح طلب مانند هم میهن بود که چند ماه پس از انتشار توقیف شد.