مادر دو فرزند معلول: اگر پوشک، سوند و بقیه لوازم با قیمت مناسب پیدا نشود، نمیتوانیم ادامه بدهیم
مادر فاطمه ۱۲ ساله و نازنین ۸ ساله که هر دو به دلیل ضایع نخاعی دارای معلولیت جسمی هستند و باید به طور روزانه از پوشک و سایر لوازم بهداشتی استفاده کنند به کمپین حقوق بشر در ایران گفتند از چند روز پیش که پوشک بچه و بزرگسال در بازار کمیاب و گران شده است آنها دچار مشکلات فراوانی شدهاند. همچنین به گفته آنها دیگر لوازم بهداشتی مانند سوند ادرار و مواد شستشو، به شدت گران و کمیاب شده و تهیه آنها به شکل ماهیانه دشوار است.
به گفته این دو مادر سازمان بهزیستی از شروع این بحران تاکنون به افراد دارای معلولیت هیچ کمکی نکرده و در جواب خانوادههای که طی چند روز گذشته به آنها سر زدهاند گفته آنها نه بودجهای دارند و نه تجهیزاتی که به آنها بدهند.
مادر نازنین هشت ساله به کمپین گفت: «چند روز پیش وقتی نتوانستیم پوشک در بازار پیدا کنیم به بهزیستی مراجعه کردم. جواب بهزیستی این بود که آنها هم ندارند، نه پوشک دارند و نه پول و نه دیگر تجهیزات. گفتند باید صبر کرد البته نمیدانیم تا کی باید صبر کنیم. من دو روز پیش بعد از اینکه نصف شهر را زیر پا گذاشتم توانستم فقط یک بسته پوشک با دو برابر قیمت، یعنی ۷۰ هزار تومان بخرم و حالا نمیدانم بعد از اینکه این بسته عزیز تمام شد چه کنم.»
نامه نوشتن به وزیر بهداشت درباره مشکلات
این در حالی است که افروز صفاریفرد، مدیرکل دفتر امور مراکز توانبخشی بهزیستی روز ۱۴ شهریور ماه گفت برای تامین وسایل کمک توانبخشی معلولان در شرایط ارزی این روزها جلساتی برگزار شده است. او با اظهار اینکه «مدتی» در مورد وسایل بهداشتی به ویژه پوشک بزرگسالان مشکلاتی به وجود آمده، گفت تصمیم گرفته شده با «کمک برخی از تولیدکنندگان داخلی با قیمت پایینتری» این اقلام تامین شود.
با این حال این مدیر هیچ توضیحی نداد که این پوشکها قرار است تا چه تاریخی تهیه و در اختیار مردم قرار بگیرد. او همچنین هیچ اشارهای نکرد که منظورش از قیمت پایینتر دقیقا چقدر پایینتر است. افروز صفاریفرد در ادامه گفت که قرار است تا ۷۰ درصد از اعتبارات تجهیزات توانبخشی تا پایان نیمه اول سال جاری برای خرید محصولات مورد نیاز معلولان تامین و ابلاغ شود تا این خریدها زودتر انجام گیرد. با این حال اکنون نیمه نخست سال رو به پایان است هستیم ولی هنوز خانوادههای معلولان کمکی دریافت نکردهاند.
مدیر کل دفتر امور مراکز توانبخشی همچنین درباره کمبود ویلچر که مواد اولیهاش لاستیک وارداتی است و سمعک برای ناشنوایان گفت «این مشکلات طی نامهای به وزارت بهداشت منعکس شد.» البته مشخص نیست راهکار وزیر بهداشت چه بوده است.
از سوی دیگر حسین نحوینژاد معاون توانبخشی سازمان بهزیستی کشور روز ۱۴ شهریور ماه با تایید کمبود امکانات گفت بهزیستی اگرچه همیشه با بحرانهای اقتصادی مواجه بوده اما در ماههای اخیر نه تنهای با «گرانی» بلکه با «نبود تجهیزات »مورد نیاز روبرو شده است.
معاون توانبخشی سازمان بهزیستی درباره بودجه اختصاص یافته به افراد دارای معلولیت از کل بودجه بهزیستی گفت: «از ۲ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار سازمان بهزیستی، حدود یک هزار میلیارد تومان سهم حوزه توانبخشی است و ۸۰۰ میلیارد تومان نیز مربوط به یارانه نگهداری از معلولان در مراکز است.»
استفاده از دو سوند به جای چهار سوند ادرار در طی شبانهروز به دلیل گرانی
با وجود افزایش حدود ۱۴ درصدی در سال ۱۳۹۷ و با احتساب مبلغ یارانه، گروهی از افراد دارای معلولیت در ایران ماهانه مبلغ ۱۶۱ هزار تومان کمک نقدی از دولت دریافت میکنند اما با توجه به نرخ تورم، این مبلغ جوابگوی نیازهای اولیه این افراد نیست. مادر نازنین کودک هشت ساله دارای معلولیت به کمپین گفت: «بچه من نیاز به سوند و دیگر لوازم بهداشتی مانند زیرانداز، ژل شستشو، کرم شستشو، بتادین، چسب، گاز استریل و کیسه ادرار دارد. حالا که همه اینها گران شده، چطور میتوان با مستمری بهزیستی همه این وسایل را تهیه کرد. قبلا که ممکن نبود الان حتی یکی از کالاها را هم نمیتوان با این قیمت پیدا کرد.»
داخل هر بسته سوند ادرار، ۶۰ عدد سوند است. مادر نازنین به کمپین میگوید آخرین بسته سوندی که خریده متعلق به یک ماه پیش است: «این روزها هنوز نرفتم بخرم و راستش هم میترسم که بدانم قیمتش چقدر شده است. بچه من باید روزی ۴ بار سوند استفاده کند. اما ما در ماههای اخیر به دلیل گران شدن فقط شبانه روز از دو سوند استفاده میکردیم. یک بار در صبح و یک بار در شب. به این شکل یک بسته سوند که طبق آخرین قیمت ۴۸ هزار تومان در بازار بود میخریدیم. حالا حتما گرانتر شده، اما دیگر از دو تا سوند که کمتر نمیتوان استفاده کرد.»
مادر نازنین به کمپین گفت: «همسرم ماهیانه یک میلیون و پانصد هزار تومان حقوق میگیرد. من دو بچه دیگر هم دارم، حالا شما بگوید چطور میتوانیم با این پول هزینه اجاره خانه، زندگی سه بچه و هزینههای جانبی را تامین کنیم. نمیتوانیم. ماندهایم و نمیدانیم چه کنیم.»
حتی به رهبری هم نامه نوشتم اما جوابی نگرفتم!
مادر فاطمه ۱۲ ساله که او نیز به دلیل ضایع نخاعی به مراقبتهای ویژه نیاز دارد درباره تاثیر گران شدن پوشک و دیگر لوازم بهداشتی مورد نیاز به کمپین گفت: «پوشک دو برابر شده، من توانایی خرید پوشک ۷۰ هزار تومانی را ندارم. یستم. دو روز پیش به بهزیستی مراجعه کردم گفتند ما هم پوشک نداریم، سوند نداریم. هیچی نداریم. حتی به دفتر رهبری هم نامه نوشتم اما هنوز هیچ جوابی نگرفتم.»
مادر فاطمه با اظهار اینکه درباره تهیه بقیه لوازم بهداشتی نیز با مشکل مواجه هستند به کمپین گفت: «لوازمی مانند داروی زخم بستر، سوند و گاز استریل و مواد شوینده را معمولا بهزیستی به ما میداد اما از دو ماه پیش آنها را نیز قطع کردهاند. میگویند نداریم. در آخرین مراجعهام به بهزیستی بهشان گفتم حداقل پوشک را بدهید گفتند نداریم. از کجا بیاوریم.»
مادر فاطمه گفت: «اگر پوشک به قیمت مناسب پیدا نشود، اگر سوند به قیمت مناسب پیدا نشود نمیدانم چه کار کنم. فقط میدانم که نمیتوانیم اینطور ادامه بدهیم.»