ادامه بازداشت کارگران معترض؛ تعداد زندانیان تجمعات فولاد اهواز به هشت تن رسید
یک منبع مطلع به کمپین گفت علیرغم وعدههای مسوولان قضایی و مدیران کارخانه، مبنی بر آزادی کارگران بازداشت شده، نیروهای امنیتی محمدرضا نعمتپور یکی دیگر از کارگران معترض گروه ملی صنعتی فولاد اهواز را نیز روز دوازدهم دی ماه بازداشت کردهاند. محمدرضا نعمتپور در پی اعتراض به زندانی شدن هفت تن از همکارانش بازداشت شد که از اواخر آذر ماه بدون دسترسی به وکیل و مشاوره حقوقی توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران زندانی شدهاند.
نیروهای امنیتی سپاه پاسداران طی روزهای ۲۶ و ۲۷ آذر بیش از سی کارگر معترض را در اهواز دستگیر کردند. اغلب کارگران طی یک هفته با قرار کفالت بازداشت شدند اما مقامات قضایی-امنیتی از آزادی هفت کارگر به نامهای کریم سیاحی، مصطفی عبیات، طارق خلفی، بهزاد علیخانی، غریب حویزاوی، کاظم حیدری و میثمعلی قنواتی خودداری کردند. یک فعال کارگری نزدیک به معترضان به کمپین گفت کارگران زندانی تا کنون نتوانستهاند با وکیل ملاقات کنند و دادستانی اهواز علیرغم وعدههای تکراری به خانواده کارگران، با فشار سازمان اطلاعات سپاه از آزادی یا تبدیل قرار بازداشت معترضان خودداری میکند.
منبع کمپین که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود و ساکن اهواز است، گفت نیروهای امنیتی در واکنش به تجمع و اعتراضات همکاران و خانوادههای کارگران در برابر دادگستری و محل کارخانه، با بازداشت یکی دیگر از کارگران، تلاش کردهاند اعتراضات را خاموش کنند. این فعال کارگری روز سیزدهم آذر گفت: «هیچ کدام از همکاران ملاقاتی با وکیل نداشته اند، تعدادی از همکاران در بازداشتگاه اطلاعات سپاه هستند و چند نفر به زندان شیبان منتقل شدند که تماس بیشتری با خانواده دارند، در مدت بازداشت هم خانواده کارگران تجمع اعتراضی برگزار کردند، همکاران در کارخانه هم تجمع کردند، نه تنها موجب آزادی زندانیان نشد بلکه یکی دیگر از همکاران به اسم محمدرضا نعمتپور را هم به دلیل تجمع و اعتراض بازداشت کردند.»
فعال کارگری به کمپین گفت اتهام مشترک همه کارگران بازداشت شده اخلال در نظم عمومی است اما به بعضی از آنان اتهام اقدام علیه امنیت ملی نیز تفهیم شده است: «چیزی که مطمئنیم اتهام اخلال در نظم عمومی است که به همه همکارانمان وارد شده است. از کارگرانی که در بازداشتگاه سپاه هستند خبر چندانی نداریم و فقط تماسهای کوتاهی در حد احوالپرسی و رفع نگرانی با خانواده داشتند. اما طبق گفتههای شفاهی بعضی کارمندان دادستانی، اجتماع و تبانی برای اقدام علیه امنیتی هم به آنان اضافه شده است.»
در معدود واکنشها نسبت به بازداشت کارگران شرکت گروه ملی صنعتی فولاد اهواز، یکی از اعضای هیئت مدیره شرکت اعتصاب را حق کارگران دانسته اما گفته این امر موجب تعطیلی شرکت میشود و راههای بهتری برای حل مشکل وجود داشت. جواد نعمتینژاد، از اعضای هیئت مدیره شرکت فولاد، به خبرگزاری ایلنا گفت با تلاش مسوولان شرکت اوضاع بهتر شده و کارگران رضایت نسبی دارند: «منکر حق کارگران برای اعتصاب نیستیم اما میتوانستیم مشکلات را با گفتگو و همفکری بهتر حل کنیم. البته اعتصاب شکلی از حقخواهی است و خوب مسوولان از مطالبات خبردار میشوند اما همین اعتصاب موجب میشود که شرکت تعطیل شود. سرمایهگذاران هم زمانی که میآیند با خود میگویند اینجا کاری وجود ندارد پس چرا در آن سرمایهگذاری کنیم. البته در سالهای گذشته هم روال خوبی را طی میکردیم اما مسئله اختلاس که پیش آمد کلی زمان هدر رفت اما حالا در چهره کارگران رضایت نسبی را میبینیم. بیمه کارگران و ایاب و ذهاب آنها برقرار است و کلینیکی هم با امکانات جدید در خیابان کیانپارس اهواز برای آنها راه انداختیم.»
اما فعال کارگری در گفتگو با کمپین گفت اقدامات مسوولان شرکت برای پایان دادن موقتی به اعتصاب است و بدون دخالت و سرمایهگذاری دولت مداوم نخواهد بود و به زودی تولید دوباره متوقف خواهد شد، او گفت راه حل گفتگو و همفکری بارها آزمایش شده و بینتیجه بوده است: «گفتگو و صبر و وعده را بارها امتحان کردیم، اعتراضات جدی از سال ۹۷ شروع شده، کارگران صبر کردند و سه ماه چهار ماه بدون حقوق کار کردند، هر کمکی بگویید به شرکت کردیم و بیفایده بوده، اعتصاب آخرین راه حل بود، رضایت نسبی که ایشان فرمودند محدود و موقتی است، مسوولان شرکت با عجله و برای خواباندن اعتراضات بخش محدود و دو سه خط تولید را به کار انداختند اما این سرمایه های کوتاه موقتی بیفایده است، قبلا شبیه این راه حل بارها امتحان شده و بعد از چند ماه دوباره تعطیل شده است، این شرکت بدون سرمایهگذاری و دخالت دولت سرپا نمیماند و به همین دلیل است که خواسته کارگران دولتی شدن بود.»
خانوادههای کارگران بازداشت شده از سوم دی ماه مرتب با حضور در برابر ساختمان دادگاه و استانداری شهر اهواز با سر دادن شعار و به دست گرفتن پلاکاردهایی از دستگاه قضایی خواسته اند کارگران بازداشت شده را آزاد کند. در تصاویری که در اینترنت منتشر شده حضور فرزندان خردسال کارگران در این تجمعات بیش از دیگران به چشم میآید، کودکانی که با نوشتن نام پدرانشان خواهان آزادیشان شدند، همسر و مادران و پدر تعدادی از کارگران نیز با پلاکاردهایی مشابه خواستار آزادی کارگران زندانی شدند، واکنش دستگاه قضایی-امنیتی اما تاکنون سکوت بوده است.
درباره دلایل تجمع و نحوه بازداشت دهها کارگر معترض گروه ملی صنعتی فولاد اهواز بیشتر بخوانید.