پرسش و پاسخهای حقوقی ۶: آیا ربودن سگ در خیابان قانونی است؟
سوال: سگم را در حالی که قلاده اش در دستم بود و به دامپزشکی میبردمش مامورین انتظامی از من گرفتند . آیا این کارشان قانونی است ؟
جواب: در حالی که در بسیاری از کشورهای جهان قوانین و مقررارت به سمت حفاظت بیشتر از حقوق حیوانات در جریان است، نگهداری ازحیوانات و حقوق حیوانات در ایران با چالشهای جدی مواجه بوده است. برای مثال تا سال ۸۹ هیچ قانونی برای نگهداری سگ وجود نداشت. اما در این سال طرح الحاق یک ماده به قانون مجازات اسلامی که توسط ۳۹ نفر از نمایندگان تهیه و در جلسه علنی ۲۹۱ یکشنبه اول اسفند سال ۸۹ اعلام وصول و به کمیسیون های مربوطه ارجاع شد. در مقدمه توجیهی این ماده آمده است: «یکی از معضلاتی که در سالیان اخیر در کشور اسلامی مان بروز پیدا کرده و متاسفانه بصورت علنی در شهرهای بزرگ دیده می شود، نگهداری از حیوانات مضر بخصوص سگ و گرداندن آنها در خیابان ها و معابر عمومی است. این مساله بخصوص در کلاشهرهایی مانند تهران نیز مشاهده می شود. رواج سگ گردانی و نگهداری از آن علاوه بر مضرات بسیار زیاد بهداشتی و زیان آور بودن برای سلامت عمومی، یک معضل فرهنگی – اجتماعی و نوعی تقلید کورکورانه از فرهنگ مبتذل غربی است. لذا جهت جلوگیری از روند فزاینده سگ گردانی در معابر و نگهداری از آن در آپارتمانها و منازل طرح زیر تقدیم مجلس شورای اسلامی می گردد.»
به این ترتیب یک ماده به قانون مجازات اسلامی تحت عنوان ماده واحده ذیل ماده ۶۸۸ مکرر به قانون مجازات اسلامی الحاق شد. در ماده ۶۸۸ مکرر آمده است: ««گرداندن حیوانات خطرناک یا حیواناتی که مضر برای سلامت عمومی بوده یا نجس العین می باشند از قبیل سگ در اماکن و معابر عمومی و وسائط نقلیه ممنوع است و مرتکب علاوه بر جزای نقدی از یک میلیون ریال تا پنج میلیون ریال به ضبط حیوان مذکور محکوم می گردد. همچنین نگهداری حیوانات مذکور در آپارتمانها ممنوع و در منازل مسکونی چنانچه موجب نارضایتی هر یک از ساکنین شود ممنوع است. نگهدارنده در مرتبه اول موظف است با اخطار دادسرا ظرف مدت ده روز رفع مزاحمت نماید و در مرتبه دوم و یا درصورت عدم رفع مزاحمت به جزای نقدی از پانصد هزار ریال تا پنج میلیون ریال محکوم و در هر صورت حیوانات مذکور ضبط خواهند شد.»
البته در تبصره این ماده آمده است: «فهرست حیوانات نجس العین و خطرناک و مضر برای سلامت عمومی به جز سگ ظرف ظرف ۳ ماه از تاریخ تصویب این قانون توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تصویب و اعلام گردد.»
در خصوص نگهداری سگ در آپارتمانها هم تبصره ماده سه آییننامه اجرایی قانون آپارتمانها در سال ۱۳۴۷ وجود دارند که طبق آن، نگهداری حیوانات در قسمتهای مشترک یک ساختمان جرم محسوب شده و شخص دارنده حیوان خانگی بهعنوان مجرم شناختهشده و سایرین میتوانند از وی شکایت کنند. منظور از قسمتهای مشترک ساختمان همان پشتبام، راهپلهها، راهروها، حیاط و پارکینگ است. برای نگهداری این نوع از حیوانات در واحدهای شخصی آپارتمانی نیز، قانونی گذاشتهشده که ازنظر مقررات و قوانین بهداشت حیوان خانگی ایجاد بیماری نکند و برای همسایه خود نیز ایجاد مزاحمت نکرده باشد. اگر دو مورد گفتهشده رعایت شود، نگهداری این حیوانات در خانه هیچ مشکلی ندارد، در غیر این صورت دارنده حیوان خانگی مجرم بوده و تکتک همسایگان میتوانند از وی شکایت کنند.
*برای خواندن دیگر پرسش/پاسخهای حقوقی منتشر شده اینجا کلیک کنید.