فرزند کاووس سیدامامی: مسوولان مرگ پدر من کسانی هستند که او را زندانی کردند؛ میخواهیم از پدرمان دفاع کنیم
فرزند کاووس سیدامامی به کمپین حقوق بشر در ایران گفت از طریق وکیل خود طی نامهای به شعبه ۹ دادسرای فرهنگ و رسانه خواستار حضور در تلویزیون و پاسخگویی به اتهاماتی شدهاند که یک سال پیش صداوسیما به او در یک برنامه تلویزیونی وارد کرد.
رامین سیدامامی به کمپین گفت: «ما خانوادهای سیاسی نیستیم. ما فقط میخواهیم علت بازداشت و مرگ پدرمان روشن شود و صداوسیما پاسخگو اتهاماتی که به پدرمان وارد کرده باشد. ما همین طور میخواهیم ممنوع الخروجی مادرمان رفع شود و پیش ما بیاید تا در کنار هم زندگی کنیم. ما میخواهیم پس از تمامی این اتفاقات اگر زمانی به ایران برگردیم راحت زندگی کنیم. ما در تمام یک سال گذشته احترام تمام دستهجات سیاسی را نگه داشتیم و نسبت به نقدها و حتی ناسزاهایشان سکوت کردیم. ما فقط میخواهیم طبق حقمان که قانون اساسی به ما میدهد فرصت داشته باشیم در مقابل اتهامات مطرح شده علیه پدرمان از او دفاع کنیم.»
رامین سیدامامی فرزند اول کاووس سیدامامی با اظهار اینکه تاکنون پاسخی به شکایتهای قبلی آنها داده نشده به کمپین گفت: «این بار از طریق نامهای خواستار اجرای اصل ۲۲ قانون اساسی و ماده ۳۰ اساسنامه سازمان صداوسیما شدهایم. براساس قانون، صداوسیما باید به ما هم اجازه حضور رایگان بدهد تا از اتهاماتی که به پدرم وارد شده دفاع کنیم.»
فرزند کاووس سیدامامی همچنین با اشاره به اینکه سپاه پاسداران با گذشت یک سال از بازداشت پدرش و بقیه فعالان محیط زیست دلیل بازداشت آنها را توضیح نداده، به کمپین گفت: «ما تا امروز نمیدانیم دلیل بازداشت پدرم و بقیه چه بود. هیچ مدرک و سندی دال بر مجرم بودن آنها به ما نشان داده نشد. موسسه میراث حیاتوحش یک موسسه شناخته شده و رسمی بوده که تمام فعالیتهایش زیر نظر دولت و سازمان محیط زیست بوده است. واقعا نمیدانیم دلیل پلمب آن و بازداشت اعضایش چه بود.»
رامین سیدامامی در ادامه گفت: «اگر سندی حمل بر خلاف آنها بود حتما شورای عالی امنیت ملی و سازمان محیط زیست پیگیری میکرد اما آنها اعلام کردهاند که اینها جاسوس نیستند. طی یک سال گذشته به جای شفاف سازی، درباره آنها از طریق برخی رسانهها عوام فریبی صورت گرفت.»
فرزند سیدامامی همچنین با اظهار اینکه پس از یک سال از فوت پدرش هنوز علت واقعی مرگ را متوجه نشدند به کمپین گفت: «مسوولان مرگ پدر من کسانی هستند که ایشان را زندانی کردند، بدون هیچ سندی او را نگه داشتند و اگرچه مسوولیت جانش با آنها بود اما در این راه غفلت کردند.»
خانواده کاووس سیدامامی فعال محیط زیست که دو هفته پس از بازداشتش در بهمن ماه ۹۶ در سلول خود در زندان اوین به شکل مشکوکی جان سپرد در سالگرد فوت او، در نامهای به دادسرا «اجرای اصل ۲۲ قانون اساسی» و حضور در تلویزیون ایران و پاسخگویی به اتهامات مطرح شده را درخواست کرده است.
پیام درفشان وکیل خانواده سیدامامی در نامه خود خطاب به بازپرس شعبه ۹ فرهنگ و رسانه نوشته است «برابر اصل ۲۲ قانون اساسی که در ماده ۳۰ الحاقی به قانون اساسنامه سازمان صداوسیما تجسم یافته است درخواست رعایت حقوق قانونی برای امکان پاسخگویی به مواردی که از صداوسیما پخش شده است را دارم.»
درفشان در ادامه نامه خود که در رسانههای داخل ایران منتشر شده در توضیح این ماده الحاقی خطاب به بازپرس شعبه ۹ نوشته است: «همانگونه که مستحضرید ماده ۳۰ الحاقی به قانون اساسنامه سازمان صدا و سیما بیانی دارد که چنانچه در برنامههای پخش شده سازمان مطالبی مشتمل بر توهین، افترا یا خلاف واقع نسبت به هر شخص باشد یا به هر نحوی اظهارات اشخاص تحریف شود مدعی میتواند اعتراض خود را کتبا به صدا و سیما منعکس کند و این سازمان در صورت قبولی اعتراض ظرف ۲۴ ساعت پاسخ وی را به صورت عادلانه و حداقل ۲ برابر زمان اصل مطلب در همان برنامه و ساعت و در همان شبکه به صورت رایگان پخش کند.»
در مستند «منطقه ممنوعه» تلاش شده بود با تلفیق موسیقی و شگردهای سینمایی فضایی معلق و مرموز حول فعالیتهای کاووس سیدامامی و مجموعه فعالان محیط زیست ایجاد کند اما به جز انتشار عکسهای خصوصی و خانوادگی دکتر امامی و تصاویری از جلسات داخلی و حضور فعالان میحط زیست در طبیعت محتوای بیشتری برای ارائه نداشت و هیچ شاهدی برای اثبات ارتکاب جرم ارائه نمیکرد. عکسهای خصوصی که در فیلم استفاده شده بود در جریان جستجو و ضبط اموال شخصی مرحوم سیدامامی توسط ماموران اطلاعات سپاه پاسداران به دست آمده و در اختیار صداوسیما قرار گرفته بود.
پیام درفشان و آرش کیخسروی (وکیل سابق) به عنوان وکلای خانواده کاووس سیدامامی روز ۳۰ بهمن ۹۶ با انتشار بیانیهای اظهار کردند که از مسوولان برنامه تلویزیونی ۲:۳۰ به دلیل پخش مستند مذکور به شعبه ۹ دادسرای فرهنگ و رسانه شکایت خواهند کرد. آنها از مرجع قضایی نیز خواستار «تعقیب قانونی مسوولان برنامه تلویزیونی ۲۰:۳۰» شدند و خواستند به جای «فضاسازی امنیتی و هتک حیثیت» مرحوم امامی درباره علت مرگ او «پاسخگو» باشند.
پس از آن پیام درفشان ۲۴ تیر ۹۷ نیز در گفتوگو با خبرگزاری دولتی ایران گفت خانواده کاووس سیدامامی به طور مشخص از رییس، معاون سیاسی و مدیر شبکه دوم صداوسیما و همچنین تهیه کننده برنامه خبری ۲۰: ۳۰ و عوامل تولید مستند «منطقه ممنوعه» در شعبه نهم دادسرای فرهنگ و رسانه شکایت کردهاند. این وکیل گفته بود آنها اتهامات نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی، افترا، توهین و اقدام علیه امنیت ملی را متوجه رییس، معاون سیاسی و مدیر شبکه دوم صداوسیما و بقیه عوامل تولید این مستند کردهاند.
بند یک ماده ۱۱ ا اعلامیه جهانی حقوق بشر نیز تصریح میکند «هر شخصی متهم به جرمی کیفری، سزاوار و محق است تا زمان احراز و اثبات جرم در برابر قانون، در محکمهای علنی که تمامی حقوق وی در دفاع از خویشتن تضمین شده باشد، بیگناه تلقی شود.» استفاده از عکسهای خصوصی و خانوادگی متهم و نشان دادن افرادی که مرتبط با اتهامات او نیستند مثل عکس عروسی و یا عکسهای دستهجمعی، همچنین بر خلاف اصل بیست و پنجم قانون اساسی است که هرگونه تجسس را ممنوع اعلام میکند. در این اصل آمده است: «بازرسی و نرساندن نامهها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هر گونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون.»
کاووس سیدامامی، استاد ۶۴ ساله دانشگاه و فعال محیط زیست، در چهارم بهمن و در سکوت خبری از سوی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شد اما ماموران روز نوزدهم بهمن به خانوادهاش اطلاع دادند او در زندان خودکشی کرده است. ماموران سپاه اجازه کالبدشکافی مستقل به خانواده کاووسی را ندادند و این استاد دانشگاه روز بیست و پنجم بهمن در میان سوالات و ابهامات فراوان خانواده و افکار عمومی و به ویژه جامعه دانشگاهی ایران به خاک سپرده شد. تاکنون علت واقعی مرگ کاووس سیدامامی مشخص نشده است. با این حال هشت فعال محیط زیست و از همکاران آقای سیدامامی همچنان با اتهامات سنگینی مانند جاسوسی و فساد فی الارض در زندان اوین به سر میبرند.
ادامه ممنوع الخروجی همسر کاووس سیدامامی
ابوذر نصراللهی وکیل مریم ممبینی همسر کاووس سیدامامی روز ۱۸ بهمن ماه اعلام کرد هنوز پس از گذشت یک سال ممنوع الخروجی او رفع نشده است. در حالی که هیچ دلیل قانونی نیز برای ممنوع الخروجی مریم ممبینی وجود ندارد.
نصراللهی به خبرگزاری دولتی ایرنا گفت او روز ۱۷ بهمن ماه برای پیگیری وضع ممنوع الخروجی موکلش به دفتر دادستانی کل کشور مراجعه کرده است «اعلام کردند دستور ممنوع الخروجی خانم ممبینی، اول دی امسال منقضی شده است اما چون مرجع صادر کننده و تمدید کننده آن سرپرست دادسرای امنیت است، باید به صورت مجزا رفع آن را اعلام کند؛ در نتیجه همسر مرحوم سید امامی هنوز ممنوع الخروج است.»
روز ۱۷ اسفند ۱۳۹۶ خانواده سید امامی، مادر به همراه دو فرزند پسرش، در حال عزیمت از تهران به سمت ونکور کانادا بودند که از سوار شدن مریم ممبینی همسر کاووس سیدامامی به هواپیما در فرودگاه بینالمللی امام خمینی تهران ممانعت به عمل آمد. پاسپورت ایرانی او نیز توقیف شد.
پیش از این پیام درفشان وکیل وکیل خانواده کاووس سیدامامی به کمپین گفته بود هیچ «عنوان اتهامی» برای مریم ممبینی وجود ندارد و فاقد پرونده قضایی است: «ما وکالت خانم ممبینی همسر آقای سیدامامی را داریم و ایشان هیچ عنوان اتهامی ندارد. یک مرجعی در دادستانی کل کشور است که به امور ممنوع الخروجی رسیدگی میکند براساس دستورالعمل قضایی، کلیه مراجع قضایی وقتی میخواهند فردی را ممنوع الخروج کنند دستور ممنوع الخروجی را با عنوان اتهامی و علت ممنوع الخروجی به این مرکز ارسال میکنند که یک مرکز واحدی نظارت کند که اشخاص چرا و در چه تاریخی و تحت چه عنوانی ممنوع الخروج میشوند. ما به این مرکز مراجعه کردیم. اسم ایشان اصلا نبود و در داخل سیستم قضایی هیچ عنوان اتهامی متوجه ایشان نیست.»
این وکیل دادگستری گفته بود: ««متاسفانه مشخص نیست که براساس چه سیاستی ایشان ممنوع الخروج شد.ه قضیه قضایی نیست و هرچه هست در سطح امنیتی گرفته شده نه در سیستم قضایی.» اکنون پس از یک سال این ممنوع الخروجی بیجواب ادامه دارد.
کریستیا فریلند، وزیر خارجه کانادا در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ در حساب توییتر خود نوشت: «ما خواهان آن هستیم که او به عنوان یک کانادایی از آزادی برای بازگشت به خانه برخوردار شود.»