بازداشت رحیم غلامی نویسنده ترک: «دستنوشتهها بیشتر از آزادی من اهمیت دارد، کاری کنید برگردانند»
یک منبع مطلع به کمپین حقوق بشر در ایران گفت رحیم غلامی شاعر و نویسنده ترک ساکن اردبیل روز سیزدهم اسفند بازداشت شده و بدون تفهیم اتهام و دسترسی به وکیل بازجویی شده و هم اینک با قرار بازداشت موقت در زندان اردبیل نگهداری میشود.
رحیم غلامی غروب روز سیزدهم اسفند توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت شده است. یکی از نزدیکان آقای غلامی که نخواست نامش فاش شود روز هیجدهم اسفند به کمپین گفت ماموران پس از بازداشت این فعال سیاسی با حضور در محل زندگی او کامپیوتر و تعدادی از کتابهای او را با خود برده اند: «آقای غلامی ساعت شیش بعدازظهر از خانه بیرون رفته و حدود یک ساعت بعد چند مامور به خانه اش رفتند و به همسرش گفتند رحیم بازداشت شده و ما آمدیم خانه را تفتیش کنیم، کامپیوتر و کتابها و دستنوشتهها را جمع کردند و با خود بردند و درباره بازداشت حرف بیشتری نزدند.»
رحیم غلامی در عرصه شعر و نویسندگی فعالیت دارد و چندین کتاب به زبان ترکی منتشر کرده است. آتالار سوزو، فولکلوروموزدان بیر یارپاق و فولکلور ناغیل لاری سه عنوان از کتابهای منتشر شده آقای غلامی است که در زمینه شعر و ادبیات محلی منطقه آذربایجان نوشته شده است. منبع مطلع به کمپین گفت ماموران وزارت اطلاعات دستنوشتههای یک لغتنامه ترکی که آقای غلامی در حال تکمیل آن بود را با خود بردهاند: «یکی از چیزهایی که ماموران ضبط کردند کتاب فرهنگ لغات ترکی بود که اقای غلامی در حال نوشتن بود و حدود پنج هزار صفحه بود، ایشان در تماس تلفنی با دوستان و خانواده گفته آن دستنوشته ها بیشتر از آزادی من اهمیت دارد و کاری کنید برگردانند. هرچه خانواده ها رفتند جوابی ندادند و سرنوشت اوراق نامعلوم است.»
آقای غلامی علاوه بر شعر و ادبیات به روزنامهنگاری و همکاری با نشریات ترکی اشتغال داشته و مدتی نیز سردبیری بخش ترکی نشریه آوای اردبیل را به عهده داشته است. او از فعالان مدنی ترک است که در زمینه مخالفت با تبعیض و نقض حقوق ترکها در ایران تلاش میکند و بیش از همه نیز در زمینه مبارزه با تبعیضهای فرهنگی زبانی و تلاش برای رسمی شدن زبان ترکی فعال است و تا کنون بارها به دلیل فعالیتهای مسالمتآمیز بازداشت و زندانی شده است.
اما اولین پرونده او که منجر به تشکیل پرونده قضایی شد به ۱۳۸۵ باز میگردد. خرداد ۸۵ ترکهای ایران در اعتراض به مطلبی در روزنامه دولتی ایران تظاهرات کردند. رحیم غلامی در شروع اعتراضات بازداشت شد و پس از یک هفته با قرار وثیقه آزاد شد.
آقای غلامی در فروردین ۱۳۸۷ نیز از سوی اداره اطلاعات اردبیل بازداشت شد و از سوی شعبه اول دادگاه انقلاب اردبیل به پنج سال زندان و تبعید به همدان محکوم شد. این حکم در تجدید نظر به یک سال کاهش یافت. رحیم غلامی برای تحمل حبس به زندان اردبیل منتقل شد و پس از پایان محکومیت در مهرماه ۸۹ آزاد شد.
منبع مطلع به کمپین گفت رحیم غلامی در طول دوره بازداشت در اداره اطلاعات اردبیل شکنجه شده و در زندان نیزتوسط رئیس زندان مورد آزار و اذیت قرار گرفته است. این منبع به کمپین گفت رحیم غلامی در تیرماه ۹۷ نیز برای مدتی بازداشت و در اردبیل زندانی شده است. تعدادی از زندانیان خشن زندان اردبیل با تحریک رئیس زندان به او و چند زندانی سیاسی دیگر حمله کرده اند و دو دندان رحیم غلامی در این درگیری شکسته است.
بین ۱۶ تا ۲۵ درصد جمعیت ایران را ترکها تشکیل میدهند که غالبا در استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان سکونت دارند. فعالان سیاسی معترض حکومت مرکزی را به تبعیض علیه شهروندان ترک، نقض حقوق انسانی آنان و تلاش برای حذف زبان و فرهنگ ترکی متهم میکنند. منع تدریس زبانهای غیرفارسی در مدارس از موارد تبعیض علیه اقلیتهای قومی به شمار میرود که همواره موجب اعتراض فعالان مدنی قومی شده است. دستگاههای امنیتی-قضایی ایران تلاشها برای آزادی زبان ترکی را عموما با برخورد امنیتی و قضایی پاسخ میدهند.