پیام آنتونیو گوترز دبیرکل سازمان ملل به مناسبت ۱۵ فروردین، روز جهانی آگاهیبخشی درباره مین
۴ آوریل، ۱۵ فروردین- دبیرکل سازمان ملل آنتونیو گوترز همزمان با روز جهانی آگاهیبخشی درباره مین با ارسال پیامی در راستای مبارزه با مین و حمایت از قربانیان آن گفت امسال، سازمان ملل راهکار و کمپینی جدید به نام «زمین امن» ارائه داده است تا تضمین کند که هیچکس، هیچ دولت و هیج منطقهی جنگی از عملیات مینزدایی محروم نمیماند.
در این پیام آمده است: «راهی که برای تحقق اهداف توسعهی پایدار ۲۰۳۰ در پیش است باید خالی از مین، بقایای مواد انفجاری جنگ، و ابزارهای منفجره دستساز باشد. همهی مردم این حق را دارند که در امنیت زندگی کنند و از قدم بعدی خود هراسی نداشته باشند. مبارزه با مین جادهها را پاکسازی میکند و زمینی امن میسازد که خانهها میتوانند بر روی آن ساخته یا بازسازی شوند. مبارزه با مین موجب تغییر دیدگاهها میشود تا در نتیجهی آن مردم بدانند چطور از خود محافظت کنند. این عمل امید و افقهایی تازه پیش روی مردم و جوامع میگذارد.»
دبیر کل سازمان ملل همچنین در پیام خود از راهکار جدیدی به نام «زمین ام» خبر داده است: «در ۲۰ سال گذشته، سازمان ملل به دولتها کمک کرده است تا خود را از خطر مین، بقایای مواد انفجاری جنگ، و ابزارهای منفجره دستساز برهانند. امسال، سازمان ملل راهکار و کمپینی جدید به نام «زمین امن» ارائه داده است تا تضمین کند که هیچکس، هیچ دولت و هیج منطقهی جنگی از عملیات مینزدایی محروم نمیماند. در این کمپین جهانی، هدف ما این است که میدانهای مین را به زمینهای بازی برای کودکان تبدیل کنیم و و منابع لازم برای حمایت از بازماندگان انفجار مین و درگیریهای مسلحانه را جمعآوری کنیم.»
او افزوده است: «من از تمام دولتها میخواهم تا برای مبارزه با مین حمایت سیاسی و مالی فراهم کنند. همچنین از دولتهایی که هنوز «کنوانسیون منع مینهای ضدنفر»، «کنوانسیون مقابله با برخی سلاحهای متعارف و پروتوکلهای مربوط به آن»، و «کنوانسیون سلاحهای خوشهای» را تصویب نکردهاند، میخواهم تا هرچه سریعتر در این زمینه اقدام کنند. برای تحقق پیشگیری، حفاظت، و صلح پایدار، جهانیسازی این سه کنوانسیون بسیار مهم و موافقت محکم با حقوق بینالملل بشردوستانه الزامی است.
در بخش دیگری از این پیام آمده است: « از واحد مبارزه با مین سازمان ملل (UN Mine Action Service) و زنان و مردانی که برای پیشرفت این کار مهم پله به پله از خود شجاعت خارقالعاده نشان دادهاند، قدردانی میکنم. در روز جهانی آگاهیبخشی در زمینهی مین، همه باید بر پایبندی خود به از بین بردن خسارات مهیب ناشی از مین و همینطور به کمک به افرادی که در اثر استفاده از این سلاح آسیب دیدهاند تاکید کنیم.»
خطرات ناشی از مین، بقایای مواد انفجاری جنگ، و ابزارهای منفجره دستساز همچنان بر زندگی بسیاری از انسانها در بیش از ۶۰ کشور جهان از جمله ایران اثر میگذارد. به گفتهی موسسه «مبارزه با مین» روزانه بیش از ۲۰ مرد، زن وکودک در جهان در اثر مین جان خود را از دست داده یا دارای معلولیت میشوند. تنها در ایران، از پایان جنگ با عراق در سال ۶۷ تا الان حدود ۱۰ هزار نفر در اثر انفجار مین کشته و یا مجروح شدهاند. با ۱۶ الی ۲۰ میلیون مین در کشور، ایران پس از مصر دومین کشور آلوده به مین در جهان است. بسیاری از قربانیان به عنوان جانباز یا معلول شناخته نشده و در نتیجه از حمایت دولت محروم ماندهاند.
بر اساس کنوانسیون ۱۹۹۷ اوتاوا، کاربرد، انباشت، تولید و انتقال مینهای ضد نفر ممنوع شده و دولتهای عضو پذیرفتهاند که تمام مینها را از میان ببرند. اما در میان ۱۶۰ دولت عضو این کنوانسیون، نامی از ایران وجود ندارد.