جلوگیری از تجمع مسالمتآمیز و بازداشت کارگران در روز جهانی کارگر توسط مسوولان دولت روحانی و پلیس
همزمان با روز جهانی کارگر و در پی فراخوان تشکلها و اتحادیههای کارگری فعالین کارگری برای تجمع مسالمتآمیز مقابل مجلس شورای اسلامی و خانه کارگر، نیروی انتظامی و افراد موسوم به لباس شخصی با به هم زدن این تجمع و بازداشت دهها تن از کارگران، حق مسلم کارگران را در برگزاری تجمعات مسالمتآمیز که توسط قوانین ایران و وقوانین بینالمللی بر آن تصریح شده است را نادیده گرفته و نقض کردند.
بر اساس گزارش کانال تلگرامی اتحادیه آزاد کارگران ایران که اخبار کارگری و موارد نقض حقوق کارگران را گزارش میکند، رضا شهابی، حسن سعیدی، کیوان صمیمی سردبیر نشریه ایران فردا، فرهاد شیخی از فعالین کارگری اتحادیهآزاد کارگران ایران، وحید فریدون، ناصر محرمزاده، رسول طالبمقدم، اسدالله سلیمانی و محمدعلی اصلانی، کامیار فکور، مرداس طاهری، محسن سلیمانینژاد، هادی سلیمانی، مهدی عظیمی، ماهان صالحی، قاسم خالویی، محمد اصلاغی، خانم شیری و الهام صالحی و آنیشا اسداللهی، امیرمحمد طاهری در بین بازداشت شدهها هستند. یک شاهدعینی به کمپین حقوق بشر در ایران گفت که بازداشتشدهها به پلیس امنیت در خیابان گیشا منتقل شدند.
رضا علیخانی مدیرکل سیاسی استانداری تهران در واکنش به تجمع امروز کارگران مقابل مجلس آن را غیرقانونی خواند و گفت: «هیچ تقاضایی برای برگزاری تجمع مقابل مجلس به استانداری نرسیده است، بنابراین این تجمع غیرقانونی است.» او افزود: «هیچ مرجعی برای برگزاری تجمع به ما تقاضایی نداده است و هیچ مجوزی هم از ناحیه استانداری صادر نشده است. این تجمع غیرقانونی است و نیروی انتظامی موظف است، جلوی این تجمع را بگیرد و مسئولیت برقراری امنیت با نیروی انتظامی است.»
غیرقانونی خواندن تجمع مسالمتآمیز کارگران توسط یک مقام دولتی در ایران در حالی صورت میگیرد که مطابق اصل ۲۷ قانون اساسی «تشکیل اجتماعات و راه پیماییها، بدون حمل سلاح، به شرط آن که مخل به مبانی اسلام نباشد آزاد است.» با این وجود بر اساس گزارشهای منتشر شده توسط شاهدهای عینی نیروی انتظامی و لباس شخصیها با خشونت با این تجمع برخورد کردند.
احمد مازنی، نماینده تهران و رییس کمیسیون فرهنگی مجلس در واکنش به اینکه مسوولان استانداری گفتهاند این تجمع بدون مجوز بوده و نیرویانتظامی موظف به برخورد با آن بوده است به خبرگزاری ایرنا گفت: «من معتقدم بر اساس قانون اساسی، تجمع و راهپیمایی نیازی به مجوز ندارد، مخصوصاً اگر به مناسبتی خاص برگزار شود و هدف دوستان انتقاد و اعتراض باشد. حالا باید منتظر بررسیهای مجلس باشیم تا ببینیم نتیجه آنچه میشود.»
به گزارش وبسایت خبری میدان، تجمع از حدود ساعت ۱۰ صبح تهران و در نزدیکی متروی بهارستان شروع شد و در ابتدا نیروی انتظامی ضمن همکاری با معترضین تنها از آنها درخواست میکرد تا در پیادهروها حرکت کنند. میدان در حساب توییتر خود نوشته: «فرمانده نیروها خطاب به تجمعکنندگان از فراهم بودنِ امکان نطق و اعتراض به آنان گفت، آن گونه که حتی مکانی را برای سخنرانی به آنان نشان داد.» با وجود این بیست دقیقه بعد در حالی که جمعیتی نزدیک بر ۵۰۰ نفر در تجمع شرکت کرده بودند، نیروهای لباس شخصی و پلیس به سمت تظاهرات کنندهها حمله کردند و به ضرب و شتم و بازداشت معترضین پرداختند.
احمد مازنی در مورد برخورد با تجمع کنندهها گفت: «من خواستار خویشتنداری مأموران امنیتی و بهطور خاص نیروی انتظامی هستم تا اگر جایی شعار تندی داده شده است، آستانه تحملشان را بالا ببرند. چرا که زیبنده نظام جمهوری اسلامی نیست تا با کارگری در روز کارگر برخورد شود.»
به گزارش میدان «سطح خشونت برخورد نیروهای نظامی و اطلاعاتی به حدی بالا بود که افراد مسن نیز در امان نبودند،» و در پی خشونت پلیس حدود ۲۰ نفر مجروح شدند و در حوالی ساعت ۱۱ به دلیل برخورد خشن پلیس و لباس شخصیها تجمع پایان یافت.
کارگران و فعالین کارگری که در این تجمع شرکت کرده بودند شعارهایی از قبیل «کارگر، معلم، دانشجو اتحاد اتحاد»، «گرانی تورم بلای جان مردم» ، «درد ما درد شماست مردم به ما ملحق شوید»، «نان کار آزادی حق مسلم ماست»، «این همه اختلاسگر، زندانه سهم کارگر» سر دادند و خواستار آزادی کارگران، معلمان و دانشجویان زندانی شدند.
ایران روز ۱۱ اردیبهشت را به عنوان روز کارگر به رسمیت میشناسد و بر اساس ماده ۶۳ قانون کار ایران، تمام کارگران و کارکنان مشمول قانون کار در روز ۱۱ اردیبهشت به مناسبت روز جهانی کارگر تعطیل هستند و در صورت اشتغال در این روز، همچون تعطیلات رسمی باید مشمول ۴۰ درصد اضافه بر مزد روزهای عادی شوند.
برخورد پلیس و نیروهای لباس شخصی با واکنش کاربران توییتر مواجه شد. امیر یعقوب علی روزنامه نگار در توییترخود نوشت: «برخوردها بسیار خشن بوده. استانداری گفته تجمع بدون مجوز بوده ولی نگفته آخرین باری که گروهی تونسته مجوز بگیره کی بوده. واقعا وضعیت کثافتیه.»
محمدجواداکبرین فعالسیاسی با انتقاد از حسن روحانی نوشت: «#روحانی دیروز گفت «خط مقدم مقابله با آمریکا کارگران عزیزند». دهها تن از همان «کارگران عزیز» امروز با درخواست نماینده همین دولت بازداشت شدند، چون در #روز_جهانی_کارگر به جای مقابله با آمریکا رفته بودند مقابل مجلس، تا الفبای حقوقشان را یادآوری و مطالبه کنند.»
الهه روزنامه نگار کاربر توییتر با شرح یک خاطره شخصی از پدر کارگرخود نوشت: «پدرم کارگر بود؛ ۲۰ سال تمام. همیشه پیشقراول اعتراضات کارگری در کارخانه ریسندگی. یک شب که آمد خانه حسابی کتک خورده بود، پایش میلنگید. گفت بابا فردا هم میروم، ما حقمان را میگیریم و میراث این حقخواهی برایش چیزی نبود جز واریس، درد پا،حقوقی ناچیز. روز کارگر مبارک تو، افتخار ما.»