به محروم کردن دانشجویان از تحصیلات عالی به دلایل سیاسی و مذهبی پایان دهید
گزارش جدید کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران نمایانگر شیوهء توتالیتر جمهوری اسلامی ایران برای مجازات دانشجویان به دلیل عقاید آنها وتلاش برای حذف کردن دانشجویان منتقد می باشد
۱۰ آذر ۱۳۸۹— کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران امروز آستانه فرارسیدن روز دانشجو در ایران با انتشار گزارشی با عنوان “ستاره های مجازات: تبعیض و محرومیت نظام مند در آموزش عالی ایران” گفت دولت ایران می باید سریعا به سیاست خود مبنی بر محروم ساختن دانشجویان دانشگاه از تحصیلات عالی به دلیل فعالیتهای صنفی، عقاید سیاسی و مذهبی شان خاتمه دهد و به آزادی های عقیده و بیان انجمنها و تجمع آنها احترام بگذارد.
این گزارش ۷۵ صفحه ای که بر اساس مصاحبه هایی با ۲۷ دانشجوی محروم از تحصیل تهیه شده است، به مناسبت ۱۶ آذر، روز دانشجو، منتشر می شود وشامل لیستی ازاسامی ۲۱۷ دانشجوی محروم ار تحصیل که شناسایی شده اند میباشد.
هادی قائمی، سخنگوی کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران گفت: “حذف دانشجویان از دانشگاهها به دلیل فعالیتهای صنفی، عقاید سیاسی و یا مذهبی آنها یک شیوهء غیر قابل قبول و غیر انسانی است که تاثیرات مخربی بر زندگی و آینده این جوانان دارد و افراد جوان خلاق و منتقد را از پیشرفت شخصی و رشد اجتماعی –اقتصادی و مشارکت در ساختن آینده کشور محروم می سازد.”
در طول شش سال گذشته، دولت رییس جمهور محمود احمدی نژاد از طریق هماهنگی نزدیک بین وزارتخانه های اطلاعات و علوم، به صورت سیستماتیک دانشگاههای ایران را هدف قرار داده است تا فعالیتهای اجتماعی و سیاسی را سرکوب نماید و همچنین دانشجویان بهایی را به دلیل باورهای دینی شان از تحصیل محروم کرده است.
محمود احمدی نژاد به عنوان رییس دولت که وزارتخانه ها علوم، تحقیقات وفن آوری و وزارت اطلاعات و نیز ریاست شورای عالی انقلاب فرهنگی را به عهده دارد ( سه نهادی که نقش عمده ای درتبعیض و محرومیت نظام مند دانشجویان از تحصیل داشته اند) مسوول نادیده گرفتن یکی از بدیهی ترین حقوق انسانی شهروندان ایرانی که همانا حق تحصیل است می باشد.
- محتویات گزارش:
- خلاصه اجرایی
- سرآغازروند پذیرش و آزمون ورودی دانشگاه و مقررات مربوطه
- ستاره دار کردن دانشجویان: از تکذیب تا تایید
- به کلام خودشان: گواهی دانشجویان تحریم شده
- فهرست بخشی ارمحروم از تحصیل ها از سال ۸۴ تا آبان ماه سال ۸۹
این سیاست ها شامل بستن فله ای سازمانها و انجمنهای دانشجویی مستقل، زندانی کردن وسیع فعالان دانشجویی، حذف کردن اعضاء هیئتهای بدلایل سیاسی، محروم کردن ز دانشجویان فعال و منتقد از ادامهء تحصیلات عالی، و حتی حمله کردن به برنامه های درسی علوم اجتماعی و انسانی با ادعای هدف پاکسازی آنان از مفاهیم “غیر اسلامی” بوده اند.
پس از آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد در سال ۱۳۸۴، اصطلاح “دانشجویان ستاره دار” وارد گفتمان ایرانیان در خصوص آموزش عالی شد. ستاره دار کردن دانشجویان مترادف با مکانیسمی برای تبعیض و جداسازی دانشجویان به قصد محروم ساختن آنان از ادامهء تحصیلات عالی است که فقط بر اساس عقاید و دگراندیشی آنان ، ممارست حق آزادی بیان و انجمنها، و در مورد دانشجویان بهایی، باور های مذهبی آنان بوده است.
“ستاره های مجازات” مطالعهء گسترده و سیستماتیک سیاست های تبعیض آمیز آموزش عالی ایران، بر اساس بررسی دقیق سیاست های رسمی، و گواهی مستقیم ۲۷ دانشجوی ایرانی محروم از تحصیل و جستجوی آنان برای پاسخگویی مقامات ایرانی می باشد.
هادی قائمی گفت: “محروم کردن دانشجویان از آموزش عالی، نقض تعهدات قانونی بین المللی ایران برای ارتقاء برابری و عدم تبعیض، و حق ملت ایران به دسترسی به تحصیل می باشد.”
حق تحصیل، که توسط اعلامیهء جهانی حقوق بشر ابراز شده است و توسط میثاق بین المللی حقوق اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی تضمین، و توسط ایران امضاء و تصویب شده است، بر دسترسی عادلانه به تحصیلات عالی، که تنها شرط مشروع ورود به آن داشتن استاندارد علمی تعریف شده است، تاکید می نماید. در میان دانشجویان محروم از تحصیلی که با کمپین مصاحبه کرده اند، افرادی که بالاترین نمرات را در کنکور سراسری رقابتی کسب کرده اند به چشم می خورند.
روز دانشجو، ۱۶ آذر، مناسبتی است که دانشجویان ایرانی درتاریخ معاصر در این روز تقاضای حقوق خود را کرده اند. این روز یادآور ۱۶ آذر ۱۳۳۲ است که در آن ۳ دانشجوی تظاهرکننده توسط نیروهای نظامی کشته شدند.
کمپین خواستار خاتمهء فوری این سیاست های تبعیض آمیز شد، که مجازات کنندهء دانشجویان دانشگاه ها در راه احقاق حقوق مشروع خود برای آزادی اجتماعات، بیان، عقیده، انجمنها و باورهای مذهبی می باشد.
مشروح گزارش جامع “ستاره های مجازات: تبعیض و محرومیت نظام بند در آموزش عالی ایران،” را می توانید در این نشانی مشاهده کنید.