توقیف هفتهنامه «صدا» و بازداشت چند ساعته علی ملیحی روزنامهنگار این نشریه
هفتهنامه «صدا» روز شنبه ۲۱ اردبیهشت ماه با تماسی از سوی شعبه چهارم دادسرای فرهنگ و رسانه به مدیران این هفتهنامه توقیف شد. داسرای فرهنگ و رسانه در تماسی تلفنی حکم توقیف این هفتهنامه را ابلاغ کرده است. این هفتهنامه چند ساعت پس از توزیع آخرین شماره خود توقیف شد.
اگرچه هنوز دلیل این توقیف از سوی مسوولان قضایی بیان نشده اما برخی رسانهها دلیل آن را مقاله اصلی آخرین شماره هفتهنامه صدا با عنوان «دو راهی جنگ و صلح» عنوان کردهاند که به همراه عکسی از یک ناو آمریکایی بر روی جلد منتشر شده بود.
این تیتر با حملات و انتقادهای مطبوعات تندرو مانند تیتر «موهن» و معنای آن را بزرگنمایی خطر جنگ و «تشویق» به صلح و مذاکره با آمریکا تعبیر کردند که به زعم آنها اشتباه است.
یک روز پس از آن علی ملیحی، روزنامهنگار شاغل در این هفتهنامه صبح روز یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ماه با هجوم نیروهای امنیتی در منزلش در تهران بازداشت و پس از چند ساعت بازجویی در دادسرای رسانه آزاد شد. هنوز دلیل بازداشت چند ساعته این روزنامهنگار مشخص نیست. علی ملیحی پیش از این در جریان حوادث انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ نیز بازداشت و به چهار سال حبس محکوم شد.
فاطمه سعیدی سخنگوی فراکسیون امید مجلس در توییتر خود توقیف هفتهنامه صدا و بازداشت یک روزنامهنگار را «اشتباه» خواند و نوشت: «توقیف مجله صدا و بازداشت امروز یک روزنامهنگار باعث نگرانی از اتخاذ رویکردی اشتباه برای عبور از شرایط سخت پیشروست.»
هفته نامه صدا خود را یک هفته نامه خبری تحلیلی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است. صدا برای اولین بار فرردین ۹۳ منتشر شد. اولین سردبیر آن محمد قوچانی بود. اما از سال گذشته محمد جواد روح، روزنامهنگار باسابقه بخش سیاسی روزنامههای اصلاحطلب سردبیر این هفتهنامه را برعهده داشت.
این هفتهنامه پیش از این یک بار دیگر در سال ۹۶ به دلیل انتشار یک مطلب طنز برای مدتی توقیف شد. پس از انتشار مطلب طنزی با عنوان «آسوده بخوابید، رابینهود نمیآید» به قلم آیدین سیار قلم، محافظهکاران و تندروها انتقادهای فراوانی را بر این نوشته وارد کردند. آنها عنوان کردند که شخصیتهای این مطلب طنز یادآوری رهبر ایران و محمود احمدینژاد است. پس از بالا گرفتن انتقادها، محمد قوچانی سردبیر وقت نشریه اعلام کرد داوطلبانه تا اطلاع ثانوی از انتشار این نشریه خودداری میکنند.
اما اعلام عدم انتشار دواطلبانه از سوی سردبیر کافی نبود و به حکم هیات منصفه دادگاه مطبوعات در همان سال ۹۶ این نشریه توقیف شد. این نشریه در دوره جدید از سال ۹۷ با سردبیر جدید، محمد جواد روح آغاز به کار کرد.
روزنامه قانون، آخرین روزنامهای بود که در دولت روحانی در اسفند ۹۷ به دلیل انتخاب تیتر «مهمان ناخوانده» از سوی دادسرای فرهنگ و رسانه توقیف شد و اکنون پس از سه ماه یک نشریه دیگر به دلیل یک «تیتر» توقیف شد.
تیتر روزنامه قانون کنایه به سفر بشار اسد، رییس جمهور سوریه به ایران داشت که با علی خامنهای رهبر ایران و حسن روحانی رییس جمهور به طور جداگانه ملاقات کرد و اخبار آن در رسانههای داخل منتشر شد. در همین روز محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز با یک پست توییتری از مقام خود استعفا داد.
در طول سالهای گذشته روزنامه، مجلات و سایتهای خبری بسیاری توقیف شده و روزنامهنگاران بسیاری نیز بازداشت و حتی مواجه با حکمهای سنگین شدند. حسن روحانی رییس جمهور ایران اگرچه در شعارهای انتخاباتی خود از آزادی بیان و مطبوعات صحبت میکرد با این حال در دوره ریاست جمهوری او بسیاری از روزنامهنگاران تحت عنوان پروژه نفوذ بازداشت شدند.