پایان اعتصاب غذای نازنین زاغری و همسرش پس از ۱۵ روز
نازنین زاغری، زندانی دوتابعیتی که از تاریخ ۲۵ خرداد ماه در اعتراض به ادامه بازداشت غیرقانونیاش دست به اعتصاب غذا (تر) زده بود روز هشتم تیرماه در تماس تلفنی با همسرش اعلام کرد او به اعتصاب غذای خود پایان داده است. ریچارد راتکلیف همسر نازنین زاغری با اعلام این خبر به رسانههای بریتانیایی دلیل پایان اعتصاب غذا از سوی خانم زاغری را نگرانی برای دخترش گابریل اعلام کرد.
ریچارد راتکلیف نیز که همزمان با خانم زاغری در مقابل سفارت ایران در لندن در تاریخ ۲۵ خرداد ماه دست به اعتصاب غذا تر زده بود پس از پایان اعتصاب نازنین او نیز در همان روز به اعتصاب غذایش پایان داد. آقای راتکلیف پیش از این در گفتوگویی با کمپین حقوق بشر در ایران گفته بود تا زمانی که نازنین به اعتصابش در زندان ادامه دهد او نیز در مقابل سفارت ایران ادامه خواهد داد. این زوج ۱۵ روز در اعتصاب غذا بودند.
همسر نازنین زاغری روز شنبه هشتم تیرماه اعلام کرد نازنین در تماس تلفنی با او از داخل زندان عنوان کرده که به اعتصاب غذایش با خوردن «موز و سیب و کمی فرنی» پایان داده است. او در این تماس گفته است که دو هفته به طور کامل اعتصاب کرده است اما بیشتر از این به دلیل گابریل و نگرانی برای او نمیخواهد ادامه دهد.
آقای راتکلیف همان روز گفته بود که این ۱۵ روز اعتصاب غذا اگرچه از نظر فیزیکی برای او تجربه سختی بوده اما توانسته با آدمهای مهربان زیادی آشنا شود و متوجه شود که حتی در خشمناکترین زمانها، آدمهای مهربان زیادی در جهان وجود دارند.
نازنین زاغری در اعتراض به ادامه حبس غیرقانونی خود و بیتوجهی به درخواستهای پیاپی وکیلش برای آزادی مشروط دست به اعتصاب غذا زده بود. ریچارد راتکلیف دلیل پیوستناش را به این اعتصاب اینطور به کمپین توضیح داده بود: «من نیز برای اینکه او تنها نباشد و به مردم معنای یک اعتصاب واقعی را نشان دهم دست به اعتصاب غذا زدم.» در ۱۵ روز گذشته بسیاری از مردم و مقامات بریتانیا برای دیدن ریجارد به مقابل سفارت ایران رفتند و با گرفتن عکس با او حمایت خود را از او نشان دادند.
خانم زاغری، مادر یک کودک ۵ ساله که از زمان بازداشت او تاکنون در تهران نزد پدر بزرگ و مادربزرگش نگهداری میشود به دلایل سیاسی به گروگان گرفته شده است.
طبق قانون جدید مجازات اسلامی مصوبه سال ۱۳۹۴، زندانیانی با بیش از ۱۰ سال حکم زندان به شرط گذراندن نصف دوران محکومیت خود، و دیگر محکومان به شرط گذراندن یک سوم دوران محکومیت خود میتوانند از قانون آزادی مشروط استفاده کنند. خانم زاغری که از فروردین ۹۵ در بازداشت به سر میبرد محکوم به پنج سال حبس شده که در حال حاضر بیش از نیمی از آن را گذرانده است. طبق این قانون، حسن اخلاق و رفتار زندانی در دوران زندان، اطمینان از عدم ارتکاب جرم و جبران ضرر متضرر از جرم برای اعطای آزادی مشروط به یک زندانی لحاظ میشود.
نازنین زاغری در تاریخ ۱۵ فروردین ۹۵ در حالی که قصد خروج از کشور به همراه دختر خردسالش را داشت در فرودگاه از سوی ماموران حفاظت اطلاعات سپاه بازداشت شد. او مدتی به دلیل غیرروشن به بازداشتگاهی در کرمان نگهداری میشد و پس از آن به یکی از سلولهای انفرادی بند دو– الف سپاه پاسداران در زندان اوین منتقل شد. خانم زاغری به اتهاماتی در شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی صلواتی به پنج سال حبس محکوم شد.
این حکم در دادگاه تجدیدنظر هم عینا تایید شد. با این حال دستگاه قضایی ایران دو سال پس از بازداشت او، در اردیبهشت ۹۷ اعلام کرد برای خانم زاغری پرونده دیگری با اتهام «تبلیغ علیه نظام» گشوده شده است. اتهامی که مستندات آن هرگز اعلام نشد و مجدد صحبتی نیز از دادگاه آن نشد. خانم زاغری در حالی به این اتهام متهم شده که از فررودین ۹۵ در بازداشت است.
او از زمان بازداشت تاکنون فقط یک بار در شهریور ۹۷ به مدت سه روز به مرخصی آمد. این زندانی پس از بازگشت به زندان به دلیل غم دوری از دختر خردسالش دچار تشنج عصبی شد. خانم زاغری پیش از این یک بار دیگر در تاریخ ۲۶ دی ماه ۹۷ در اعتراض به عدم رسیدگی پزشکی به بیماریش به مدت سه روز دست به اعتصاب غذا زد. او به اعتصاب خود با قولهای مسوولان زندان برای پیگیری وضعیت پزشکی و انتقال او به بیمارستان پایان داد. در این اعتصاب نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و زندانی بیمار دیگر نیز شرکت کرده بود.