مادر سام رجبی: برگزاری دادگاه بدون دلیل مشخصی به تعویق افتاده است
مادر سام رجبی یکی از فعالان محیط زیست بازداشت شده به کمپین حقوق بشر در ایران گفت روز شنبه ۱۵ تیرماه پس از اینکه به دلیل ضعف جسمانی در خانهاش غش کرده و به دنبال آن به بیمارستان منتقل شده، فرزندش شامگاه ۱۶ تیرماه از زندان اوین با او تماس گرفته است. لیلی هوشمند افشار گفت: «دیروز تمام رفقای سام برای دیدن اینجا بودند. به دیدن من آمده بودند و اتفاق خیلی خوبی که افتاد این بود که سام تماس گرفت و توانست با تمام رفقایش هم صحبت کند که این خیلی باعث خوشحالی من و سام شد.»
لیلی هوشمند افشار مادر سام رجبی یکی از فعالان محیط زیست بازداشت شده به کمپین گفت روز ۱۵ تیرماه در خانهاش غش کرده «فامیلم من را در خانهام پیدا کرد و من را به خانه عمه سام برد. پس از چند ساعت هم به بیمارستان منتقل شدم. در انجا از من آزمایشهای لازم را گرفتند. دکترها گفتند ضعف جسمانی داشتهام و بعد به خانهام برگشتم. الان حالم خوب است و پرستار دارم و حتما به ملاقات بعدی سام خواهم رفت.»
به گفته مادر سام رجبی قرار بوده دادگاه او در خرداد ماه برگزار شود اما مجددا بدون دلیل مشخصی تاکنون به تعویق افتاده است. او درباره اینکه مسوولان در مقابل پیگیریهای آنها چه میگویند به کمپین گفت: «هیچ جواب مشخصی به ما داده نمیشود. من خودم تا به حال با قاضی مقیسه صحبت نکردم اما چند تا از مادران صحبت کردند و قاضی مقیسه فقط به آنها گفته ایشالله به زودی حل میشود. او گفته من به بیگناهی آنها اعتماد دارم اما نمیدانم پس چرا آزاد نمیشوند.»
کتایون رجبی فرزند لیلی افشار و خواهر سام رجبی که در خارج از ایران به سر میبرد یک روز قبل در حساب توییتری خود درباره وضعیت سام و مادرش نوشت: «ما تقریبا از شرایط سامی بی خبریم چون زمان ملاقات مادرش رو بغل می کنه و تنها سوالش اینه که آیا دارو به اندازه کافی داره، غذاش رو می خوره و چند بار در هفته بهش سر می زنند. راه رفتن مادرش غیرممکن شد. امروز بسختی گفت ، من رو پنج شنبه با ویلچر ببرید ملاقات، سامی منتظره!»
کتایون رجبی در همین روز در توییت دیگری از وضعیت بد جسمی مادرش خبر داد: دیشب در خونه پدرم را باید باز کردند و مادر سامی رو بی هوش روی زمین پیدا کردند. وزنش به حدی رسیده که خانمی امروز مثل یک بچه بغلش می کنه و به منزل یک خانومی که خودش بالای ۷۵ سال هست، می بره. باید به سامی خبر بدیم که در ملاقات پنج شنبه مادرش نخواهد آمد. #امید_برای_طبیعت
خانم افشار با اظهار اینکه نمیخواهد درباره وضعیت جسمی خود صحبت کند، گفت امیدوار است به زودی فرزندش و بقیه فعالان بازداشت شده آزاد شوند تا آنها هم «آرام» بگیرند. مادر سام رجبی درباره وضعیت فرزندش در زندان اوین هم گفت: «او همچنان در سلولی با سه چهار نفر دیگر نگهداری میشود. ۲۰ روز یک بار خودشان تماس میگیرند و روزی را اعلام میکنند تا به دیدن سام بروم. سام خدا را شکر روحیهاش خوب است.
سام رجبی فرزند دکتر پرویز رجبی ایرانشناس، تاریخپژوه، نویسنده و مترجم برجسته ایرانی است که در سال ۱۳۸۹ درگذشت. سام رجبی، فعال محیط زیست و عضو سابق موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» در بهمن ۹۶ به همراه بقیه فعالان محیط زیست بازداشت شد و تاکنون در سلولهای انفرادی بند یک الف زندان اوین متعلق به سپاه پاسداران به سر میبرد. وکیل انتخابی سام رجبی، محمدحسین آقاسی بود که با مخالفت قاضی مقیسه مواجه شد و از او خواستند که از لیست تایید شده قوه قضاییه وکیلی برای خود انتخاب کند. آقای رجبی هنوز وکیلی ندارد.
سام رجبی در ابتدای بازداشت متهم به جاسوسی و ارتباط با دول متخاصم باشد اما چند ماه بعد اتهام او به «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی» تغییر کرد. تاکنون هیچ سند و مدرکی مبنای این اتهام و اتهامات بقیه محیط زیستیهای بازداشت شده از سوی قوه قضاییه و حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران که مسوول بازداشت آنها هستند ارائه نشده است. با این حال در این مدت رییس سازمان حفاظت محیط زیست، رییس وزارت اطلاعات و شورای عالی امنیت ملی اعلام کردهاند هیچ مدرکی علیه جاسوسی و اتهامات دیگر آنها پیدا نکرده و باید آنها آزاد شوند.
پس از یک سال و نیم بازداشت موقت، دو جلسه دادگاه برای نیلوفر بیانی و دو جلسه دادگاه مراد طاهباز برگزار شد اما هنوز برای بقیه دادگاهی تشکیل نشده است. از سوی دیگر نیلوفر بیانی در اولین جلسه دادگاه خود از شکنجه و فشارها برای اعترافات اجباری خود پرده برداشت اما نتیجه افشاگری او این شد که در جلسه دوم دادگاه، او را از زندان اوین به دادگاه منتقل نکردند و جلسه دادگاه تنها با حضور وکیل او برگزار شد.
خانواده هشت فعال محیط زیست تاکنون سه نامه به ابراهیم رییسی رییس قوه قضاییه، دو نامه به رهبر ایران و نامههای به رییس مجلس و نمایندگان مجلس نوشته و خواستار آزادی فرزندانشان شدهاند. تاکنون به هیچکدام از نامهها پاسخی داده نشده است.
سام رجبی، هومن جوکار، نیلوفر بیانی، مراد طاهباز، طاهر قدیریان، امیرحسین خالقی و سپیده کاشانی، فعالان محیط زیست و از کارکنان موسسه «حیات وحش میراث پارسیان» در روزهای چهارم و پنجم بهمن ۱۳۹۶ از سوی حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شدند. مرحوم کاووس سیدامامی مدیر موسسه حیات وحش میراث پارسیان نیز در همان روزها بازداشت و موسسهاش نیز در تاریخ چهارم بهمن ماه پلمب شد. سیدامامی دو هفته پس از بازداشتش در سلول خود در زندان اوین فوت کرد که مسوولان آن را خودکشی عنوان کردند.
هیچگاه تحقیقات مستقلی در خصوص مرگ کاووس سیدامامی استاد دانشگاه و حافظ محیط زیست در زندان انجام نشد. تنها چهار روز پس از مرگ سیدامامی و در حالی که ماجرای مرگ وی هنوز در صدر اخبار قرار داشت، عباس جعفری دولت آبادی دادستان تهران، در تاریخ ۲۰ بهمن وی را به جاسوسی متهم کرد. تا کنون هیچ مدرکی که ادعاهای مقامات قضایی را ثابت کند منتشر نشده است. خانواده آقای امامی همه این ادعاها را رد کردهاند