برگزاری دادگاه متهمان پرونده اعتراضات هفتتپه همراه با توهینهای قاضی مقیسه به وکیل و متهمان
دادگاه متهمان پرونده اعتراضات کارگران نیشکر هفتتپه روز شنبه و یکشنبه ۱۲ و ۱۳ مرداد ماه در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب تهران «غیرعلنی» و بدون اجازه حضور خبرنگاران برگزار شد. طبق اعلام قبلی دادگاه متهمان اعتراضات نیشکر هفتتپه که شامل دو عضو سندیکای کارگری به نام اسماعیل بخشی و علی نجاتی به همراه، سپیده قلیان، فعال مدنی و کارگری و چهار عضو نشریه کارگری «گام» به نامهای امیر امیرقلی، عسل محمدی، ساناز الهیاری و محمدحسین محمدیفر بود صبح شنبه ۱۲ مرداد ماه در شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب به ریاست قاضی محمد مقیسه برگزار شد.
پنج نفر از آنها از زندانهای اوین و قرچک به دادگاه انقلاب منتقل شدند و علی نجاتی و عسل محمدی نیز که با قرار وثیقه آزاد بودند در این دو روز در دادگاه شرکت کردند.
کانال تلگرامی سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه با توضیح اینکه خانواده بازداشت شگان و جمعی از فعالان کارگری در روز اول دادگاه در مقابل ساختمان دادگاه تجمع کرده بودند، نوشته است «ماموران لباس شخصی ضمن ممانعت از پیوستن دیگران به این تجمع، با افراد حاضر در محل، درگیر شده که در نتیجه شش نفر از افراد حاضر در محل توسط لباسشخصیها بازداشت شدند.» با این حال فقط نام چهار نفر از آنها تاکنون رسانهای شده است.
این کانال درباره جلسه اول دادگاه در تاریخ ۱۲ مرداد ماه نوشته است در ابتدا کیفرخواست همه متهمان این پرونده قرائت شده و پس از آن به دستور قاضی مقیسه همه به جز اسماعیل بخشی و وکلایش فرزانه زیلابی و راضیه زیدی از دادگاه بیرون رفتهاند. براساس نوشته این کانال تلگرامی، قاضی مقیسه از ابتدا جلسه دفاع اسماعیل بخشی با او و وکیلش «برخورد توهین آمیز» داشته است و حتی در مقابل اعتراض خانم زیلابی با او نیز «با الفاظ توهینآمیز» برخورد کرده است.
کانال سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه در اعتراض به روند دادگاه نوشته است «قاضی مقیسه حتی حداقلهای قانونی دادگاه را رعایت نکرده و به اعتراض وکیل اسماعیل بخشی به این شرایط نیز با الفاظ توهین آمیز برخورد کرد. برخورد قاضی مقیسه نشان داد که این دادگاه نمایشی است و حکم در جای یدگری صادر شده است. همکاران عزیز این دادگاه در واقع اسماعیلی بخشی را به نمایندگی از همه ما کارگران هفتتپه محاکمه میکند.»
در جلسه دوم دادگاه متهمان این پرونده در تاریخ یکشنبه ۱۳ مرداد ماه نیز مجددا به اتهامات آقای اسماعیل بخشی رسیدگی شد.
طبق اخبار سندیکای کارگران نیشکر هفتتپه، قاضی مقیسه «در ابتدای جلسه از ورود وکیل دوم پرونده خانم راضیه زیدی به دادگاه ممانعت کرده است. همچنین قاضی مقیسه در زمانی که نوبت به ایراد دفاعیات از سوی فرزانه زیلابی، وکیل اول آقای بخشی رسیده، خواسته تا آقای بخشی متهم پرونده جلسه را ترک کند که «با اعتراض وکیل این قضیه منتفی »شده است.
براساس اخبار این کانال تلگرامی، قاضی مقیسه در دومین جلسه دادگاه درباره موارد اتهامی اسماعیل بخشی گفته است: شعار «نان، کار، آزادی» شعاری کمونیستی است و به همین دلیل او مدافع کمونیستهاست. این قاضی همچنین گفته: «شعار نان کار آزادی شعاری زیر شکمی و بالای شکمی است.» از جزییات این دادگاه اطلاعات دیگری در دست نیست.
اما این دادگاه حاشیههای دیگری هم داشت، سه فعال کارگری به نامهای «هیراد پیربداغی، فرید لطف آبادی و رهام یگانه» در روز اول دادگاه در مقابل ساختمان دادگاه انقلاب از سوی ماموران لباس شخصی بازداشت شدند و یک روز بعد در دادسرای زندان اوین پس از تفهیم اتهام «اخلال در نظم عمومی» روانه زندان اوین شدند. همچنین عسل محمدی، یکی از متهمان پرونده که پیش از این با قرار وثیقه آزاد شده بود در دومین روز دادگاه به دستور قاضی مقیسه بازداشت و روانه زندان اوین شد. در واقع این دادگاه منجر به بازداشت چهار نفر شد.
یک منبع مطلع درباره بازداشت عسل محمدی در پایان جلسه دوم دادگاه در تاریخ ۱۳ مرداد ماه به کمپین حقوق بشر در ایران گفت: «قاضی مقیسه به او گفته با شکایت وزارت اطلاعات او باید بازداشت شود چون در زمان آزادی با قرار وثیقه درباره وضعیت بقیه بازداشت شدگان اطلاعرسانی میکرده است.» اکنون وضعیت خانم محمدی و محل نگهداری او در زندان اوین مشخص نیست.
عسل محمدی، دانشجوی داروسازی دانشکده علوم دارویی دانشگاه آزاد تهران و یکی از اعضای تحریریه نشریه گام روز ۱۳ آذر ماه به دلیل نوشتن مطلبی در حمایت از حقوق کارگران نیشکر هفتتپه در منزلش در تهران بازداشت و به زندان اهواز منتقل شد. او ۲۳ روز بعد در تاریخ ۱۵ دی ماه با وثیقه سنگین ۴۰۰ میلیون تومانی به صورت موقت آزاد شد.
پیش از این عسل محمدی در جلسه اخذ آخرین دفاعیات از سوی بازپرس شعبه هفتم دادرسری زندان اوین تهدید به سکوت شده بود.
هفت متهم این پرونده بین تاریخهای ۲۲ تا ۲۸ اردیبهشت ۹۸ به شعبه هفتم بازپرسی زندان اوین برای اخذ آخرین دفاعیات احضار شده بودند و پس از آن پرونده به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب فرستاده شد. یک منبع آگاه درباره جلسه آخرین اخذ دفاعیات آنها به کمپین گفته بود بازپرس شاهمحمدی با «تشر» و «فریاد» بر سر آنها آخرین دفاعیات را گرفته است.. به گفته او این بازپرس نه تنها آنها بلکه خانوادههایشان را نیز به طور مستقیم تهدید به سکوت کرده بود. این منبع همچنین گفته بود بازپرس به آنها گفته بوده که اعتراض آنها نسبت به شرایط بازداشت و دادگاهشان اساسا شنیده نخواهد شد: « هر چه آنها گفتهاند ما شرایط بدی در دوران بازجویی داشتیم، بازپرس گفته هیچکس حرفتان را قبول نمیکند، بیخود هم اعتراض کردید و نوشتید. شما شرایط بدی نداشتید.»
به گفته این منبع، در جلسه آخرین اخذ دفاع همگی آنها متهم به سه اتهام «اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی»، «تشکل گروه به قصد بر هم زدن امنیت ملی» و «ارتباط با گروهها و احزاب معاند» شدند. علاوه بر این سپیده قلیان و اسماعیل بخشی به دو اتهام دیگر «تشویش اذهان عمومی» و «نشر اکاذیب » به دلیل رسانهای کردن شکنجههایشان نیز متهم هستند.
سپیده قلیان، متولد ۱۳۷۴، فعال مدنی و اهل اهواز ۲۷ آبان ۹۷ به همراه اسماعیل بخشی در اعتراضات کارگران هفتتپه بازداشت شد و پس از یک ماه بازداشت در تاریخ ۲۷ آذر ماه با قرار وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی آزاد شد. مدتی پس از اینکه اسماعیل بخشی نماینده کارگران کارخانه نیشکر هفتتپه در پستی اینستاگرامی از شکنجههای خود در دوران بازداشتش نوشت و وزیر اطلاعات را دعوت به پاسخگویی کرد، سپیده قلیان نیز در توییتر خود درباره شکنجه اسماعیل بخشی و خودش نوشت. سپیده قلیان مجددا صبح روز ۳۰ دی ماه از سوی ماموران بازداشت شد و مدتی را در بازداشتگاه اهواز گذراند و اکنون در زندان قرچک ورامین است. خانم قلیان از اول مرداد ماه در اعتراض به وضعیتش و رفتار ناشایست ماموران زندان قرچک دست به اعتصاب غذا زد. او به دلیل وضعیت وخیم جسمی و درخواست خانوادهاش و همچنین برآورده شدن تعدادی از درخواستهایش در بهبود وضعیت زندان قرچک در تاریخ ۱۲ مرداد ماه پس از جلسه دادگاهش به اعتصاب غذایش پایان داد.
سید چمالالدین حیدری منش، وکیل سپیده قلیان در پست اینستاگرامی خود با اعلام پایان اعتصاب غذای موکلش نوشت: «از جمله نتایج اعتصاب او می توان به موارد ذیل اشاره کرد: تهیه ۱۲ عدد ویلچیر، بهبود کیفیت غذا، آبسردکن، جامایعی مخزن دار، رنگ آمیزی سالن کولر و سالن ورزش،سیستم صوتی سالن ورزش و اقداماتی دیگر که در حال اجراست و هر کدام میتواند به گذار آرامتر ایام حبس کمک کند.»
این وکیل دادگستری در ادامه پست اینستاگرامی خود قضاوت شرایط و بازداشت خانم قلیان را به عهده «مردم» گذاشته است: «سپیده طی مدت اعتصاب غذا بدلیل عوارض آن ، بارها در درمانگاه و یک شب در بیمارستان تحت درمان قرار گرفت. او بخاطر زندانیان دیگر ، خود را در معرض فشار قرار داد تا کمی شرایط بهتر شود. سپیده در همراهی با کارگران هفت تپه نیز برای وصول مطالباتشان، با آنها همراه شد تا درد این طبقه زحمتکش اندکی فروکاسته شود و نتیجه آن ، انبوه اتهاماتی شد که اکنون گرفتار آنست!! قضاوت با مردم»
اسماعیل بخشی نیز پس از بازداشت مجدد در روز ۳۰ دی ماه، مدتی را در بازداشتگاه اهواز در بدترین شرایط و شکنجه جسمی و روحی گذراند و پس از آن به زندان اوین منتقل شد. علاه بر این فرزانه زیلابی وکیل اسماعیل بخشی نیز در جریان دفاعیات او، مواجه با اتهامات و پرونده قضایی در شعبه سوم بازپرسی دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان شوش شد. خانم زیلابی تاکنون درباره وضعیت پرونده خود سکوت کرده است.
امیر حسین محمدیفرد و ساناز الهیاری (همسر امیرحسین محمد فرد) عضو نشریه گام و از فعالان کارگری نیز در تاریخ ۱۹ دی ۹ بازداشت و تاکنون در زندان اوین به سر میبرند. این زوج در اعتراض به ادامه بازداشت موقت خود از تاریخ ۱۳ تیرماه دست به اعتصاب غذا زدند که خانم الهیاری به دلیل وخیم شدن وضعیتش اعتصاب خود را ۱۲ روز بعد در تاریخ ۲۴ تیرماه شکست اما امیرحسین محمدی فر همچنان در اعتصاب غذاست.
امیر امیرقلی، فعال کارگری، عضو تحریریه نشریه گام و زندانی سابق در تاریخ ۲۵ دی ۹۷ از سوی ماموران اداره اطلاعات بابلسر در منزلش بازداشت و روانه زندان اوین شد. او در تاریخ ۳۰ بهمن به طور ناگهانی از زندان اوین به زندان مرکزی اهواز منتقل شد و در شرایط نامناسب این زندان و با بیماری دیابت تا تاریخ تا هشتم اردیبهشت باقی ماند و از آن تاریخ به زندان اوین منتقل ش.
علی نجاتی، کارگر بازنشسته و عضو هیات مدیره سندیکای کارگران هفتتپه هشتم آذر ماه ۹۷ به اتهام نقش در اعتصابات کارگران نیشکر هفتتپه در منزل خود بازداشت و در تاریخ هشتم بهمن ماه به دلیل بیماری قلبی و تنفسی با مرخصی درمانی از زندان بیرون آمد و تاکنون در مرخصی درمانی است.