به دلیل تحریمها آمازون و گیتهات دسترسی کاربران ایرانی را به خدمات خود مسدود کردند
با ادامه تشدید تحریمهای ایالات متحده آمریکا شرکتهای گیتهاب و آمازون نیز دسترسی کاربران ایرانی را به محصولات خود از جمله به سرویسهای ابری و مخازن کدهای خود مسدود کردند. پیشتر شرکتهای دیگری نیز به دلیل تحریمهای آمریکا دسترسی کاربران ایرانی به محصولات خود را متوقف کرده بودند.
سرویس ابری آمازون موسوم به AWS یکی از بزرگترین و قدرتمندترین زیرساختهای ابری اینترنت است که به گفته ادوارد اسنودن رییس سازمان «آزادی رسانه»، «نیمی از اینترنت» را تشکیل میدهد. اسنودن در واکنش به مسدود شدن دسترسی ایرانیان به این سرویس ابری در حساب توییتر خود نوشت: «شما ممکن است که ندانید، اما آمازون در حقیقت نیمی از اینترنت را بر روی زیرساخت ابری خود اداره میکند. اکنون آنها خط حیات مخالفت آزادی خواه ایرانی را -فراتر از آنچه قانون لازم دانسته است- برای خشنود کردن دولت آمریکا، بزرگترین مشتری خود، قطع میکنند.»
سرویس ابری آمازون ابزاری نیست که کاربران عادی نیازی به استفاده از آن داشته باشند. عمده کاربران سرویس ابری آمازون شرکتهای حوزه تکنولوژی هستند که وبسایتها و خدمات خود را با استفاده از زیرساخت ابری آمازون در اختیاری کاربران خود قرار میدهد، با این وجود کاربران عادی نیز میتوانند با استفاده از ویپیان تولید شده در جیتسا به نام آوتلاین از سرورهای آمازون استفاده کنند تا برای خود یک فیلترشکن شخصی بسازند.
اقدام آمازون تنها کاربران سرویس ابری داخل ایران را محدود نمیکند. بسیاری از وبسایتها بزرگی که از زیرساختهای این شرکت استفاده میکنند را نیز شامل میشود. به عنوان نمونه وبسایت گود رید که مرکز معرفی و تبادل نظر در مورد کتابها است نیز به دلیل استفاده از این زیرساخت دسترسی ایرانیان را مسدود کرد.
اشکان نوریزاده برنامه نویس ساکن ایران در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۹۸ با انتشار تصویر ایمیلی که گودرید برای او ارسال کرده نوشت که دسترسی او به حسابش مسدود شده است چون گودرید باید از سیاستهای آمازون پیروی کند.
در یک مورد اقدام مشابه در بهمن ماه ۱۳۹۷ شرکت دیجیتال اوشن یکی دیگر از بزرگترین و با کیفیتترین شرکتهای خدمات ابری است، به کاربران ایرانی خود اعلام کرد که به دلیل تحریمهای ایالات متحده آمریکا دیگر به کاربران ایرانی سرویس نخواهد داد.
قطع شدن دسترسی ایرانیان به این سرویسها عملا باعث خواهد شد تا کاربران ایرانی راهی بجز استفاده از زیرساختها اینترنت داخل کشور ایران نداشته باشند که در صورت استفاده از آنها هم سرویسی با کیفیت و امنیت پایینتر دریافت خواهند کرد و هم به صورت روزانه در خطر سانسور، حذف محتوا و فیلتر شدن قرار دارند.
محمود واعظی وزیر پیشین ارتباطات و فنآوری اطلاعات که هم اکنون رییس دفتر حسن روحانی است، در اسفند ۱۳۹۴گفته بود «بسیاری از ایرانیها ترجیح دهند سرورشان در خارج از کشور مدیریت شود. چرا که در صورت فیلتر شدن مشتریان خارجی خود را از دست نخواهند داد.» با وجود تحریمهای آمریکا عملا امکان استفاده از زیرساختهای خارج از ایران وجود ندارد.
با وجود علاقه به استفاده از سرویسهای خارج از ایران، اما تحریمها عملا امکان استفاده از این سرویسها را از کاربران ایرانی گرفته است. از زمان راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، یکی از سیاستهای کلی مقامات ایرانی تشویق کاربران ایرانی به استفاده از سرویسهای داخلی با هدف داشتن کنترل و ایجاد محدودیت بیشتر بوده است. دسترسی نداشتن به سرویسهای جهانی مانند AWS در عمل باعث خواهد شد تا کاربران ایرانی گزینهای بجز استفاده از سرویسهای داخل کشور نداشته باشند و این خطر وجود دارد تا در هر زمانی که مقامات قضایی و یا امنیتی بخواهند بتوانند محتوایت سایتها را مسدود و یا حذف کنند.